Fredagsfemman #274

5. Fargo. Säsong 3.

Fy fan vad jag hoppas att luften inte går ur detta för starten är EPISK! Jag säger bara FARGO S03E01!

.

.

.

.

4. Dax att credda det som creddas bör

Är det inte dags att istället för att ge vartenda litet bakverk någonsin bakat en egen dag (nu senast Budapestbakelsens dag?!? Wtf??) credda alla dessa små men fullständigt LYSANDE uppfinningar? Osthyvelns dag? Latexfogens dag? Den batteridrivna fotfilens dag? Apple-TV:s dag? Ryggkliarens? Lökhackarens dag? Brödrosten? Pincetten? Take-away-muggen? Skohornet? Infravärmens? Det är dags att vi slutar ta alla dessa uppfinningar för givna. Eller hur!?

.

.

.

3. Nedräkning inför Alien: Covenant

Det är tretton dagar till biopremiären av Alien: Covenant och jag tänker faktiskt uppmärksamma det här på bloggen genom att denna helg och nästa helg se om samt skriva om dom fyra Alien-filmerna som föregått denna. Alien och Aliens i helgen alltså. Lite extra helg-läsning sådär. För att öka peppen lite. Som om maxpuls inte räckte.

.

.

.

2. Filmspanarträff

Imorgon är det maj månads filmspanarträff och jag får inte bara glädjen att träffa my fellow filmspanare igen, jag får även säga hej till Baby Groot – igen. Det var länge sedan jag såg en film på bio två gånger men den här gången gör jag det med glädje.

.

.

.

1. Depeche Mode! Live! Igen!

Jag tror att 94,6 procent av alla mina vänner och bekanta kommer att befinna sig på Friends Arena ikväll när Depeche Mode startar sin världsomfattande Global Spirit Tour just i Stockholm. Jag har svårt att tro att denna spelning kommer klå någon av dom ”gamla godingarna”, typ Music for the masses Tour (Hovet 12 februari 1988, bussresa för mini-me ända från byhålan till storstan) men det är klart jag tar alla chanser jag kan att se dom live. Man vet liksom aldrig när det tar slut. Och när Depeche Mode lägger av dras min musikaliska matta definitivt bort under fötterna. Det här är musiken som hållit mig i handen sedan 1980 när jag inte ens kunde uttala namnet utan trodde dom hette ”Look-after-smoo”. Nu vet jag bättre. Nu vet jag att Depeche Mode uttalas ”husgudar”!

.

.

Fredagsfemman # 73

5. Stålmannen kan ses på bio igen

I onsdags hade Man of steel premiär, Zack Snyders tolkning av Stålmannensagan. Han må inte vara min favoritseriehjälte men han är cool, han är snäll, han är stark och han har en snygg logga. Självklart kommer filmen ses på bio.

 

 

4. Jag tror jag älskar minionerna

Dom är det sötaste som går i ett par snickarbyxor, minionerna i filmen Dumma mej. Varför får dom inte en egen film? Små kortfilmer, reklamsnuttar, vadsomhelst? Nu går Dumma mej 2 på bio och det är inte storyn eller Gru som lockar, det är dom små gula finingarna.

 

 

3. Glädjen av mysiga filmbolagsfilmfestivaler

Det kanske är lätt att tro att vi filmbloggare liksom modebloggare blir nedlusade av presenter, reklamprylar, filmer som vi förväntas skriva om mot att vi får dom gratis eller inbjudningar till häftiga fester. Så är det inte riktigt. Visst händer det att vi får spons och uppmärksamhet på olika sätt men det hör inte till vanligheterna och får vi chans att tjäna pengar på det vi skriver så är det via PR för varor och företeelser som sällan har med film att göra (varför många tackar nej). Därför blir jag extra glad åt det som filmbolaget UIP bjussade på i onsdags. En liten heldagsfilmfestival från tidig morgon till kväll där det visades fyra kommande filmer och det bjöds på frukost, lunch och fika under dagen. Det var verkligen JÄTTETREVLIGT! Hörrni alla andra filmbolag, det här är MYSIGT, det här är KUL och det är SMART att köra en heldag både för er och oss.

 

 

2. Äventyret Bråvalla

Så blir det då lite sommarfestival trots allt. Imorgon bär det av mot Norrköping och Bråvalla, mot band jag vill se, band jag inte hört talas om, band som kanske blir nya favoriter och känslan av att få bli fjårtis för en dag. Det jag ser mest fram emot är Avicii, när han i sommarmörkret drar igång Levels. Jag hoppas att det kommer höras ända upp i himlen, upp till synthpolispappan som såg fram emot Bråvalla som ett barn på julafton. Men nu är det vi som gör vårt bästa för att få en riktigt rolig upplevelse, på alla sätt och vis.

 

 

1. Depeche Mode på  Globen igår

Jag har precis vaknat och det är dagen efter. Dagen efter världens bästa band spelade i Globen. Jag har sett dom många gånger live, flera gånger i just Globen men jag har aldrig haft så bra platser som igår. Depeche Mode är nånstans soundtracket från mitt liv. Jag har lyssnat på dom, älskat dom sen jag var tio år gammal. I trettio år har dom funnits vid min sida, vi är som ett strävsamt gammalt par, dom är som en trofast vän som aldrig sviker och dom får mig att hamna i blipp-blopp-heaven.

Här finns mina Depeche Mode-favoriter samlade på en favvislista. Enjoy (the silence) 😉

Fredagsfemman # 62

5. Veckans mest intressanta biopremiär

Tom Cruise och Oblivion i all ära men den danska filmen Jakten känns som en måstefilm på bio. Thomas Vinterberg regisserar och Mads Mikkelsen blir anklagad för att ha förgripit sig på en liten flicka.

 

 

4. Schysst Lovefilm!

I dessa gratismånad-på-Netflix-hajpens tidevarv har en annan sak slagit mig. Lovefilm är sjukt generösa. Jag går in på Headweb och Voddler och ser att det går att hyra En oväntad vänskap för 39 respektive 37 kronor men som medlem på Lovefilm kan man streama den gratis. Även skräckishöjdaren Sinister kan ses där helt utan kostnad. Jag är glad att Lovefilm gillar Fiffis filmtajm för jag gör gärna reklam för ett sånt schysst företag.

 

3. Söndagens konferensresa

Många konferenser skulle kunna överföras direkt till bioduken, så tragiskt, konstigt och hysteriskt kan det bli när arbetskamrater ska umgås i nån slags bondande weekendresa under influenser av stora mängder  alkohol, en resa som förhoppningsvis ska leda till nya framgångar för företaget men som också kan ha motsatt effekt. På söndag är det dags för min andra som chef. På söndag. Inte en fredag, inte en lördag, en söndag. Och inte ens en övernattning blir det. Men kul och peppande ändå hoppas jag på.

 

2. Månadens musikupplevelse

Det kanske inte bara är månadens skiva, den kan vara ÅRETS skiva som redan är här. Depeche Modes Delta Machine gör mig glad ända in i hjärteroten och jag gillar känslan av att hålla en fysisk CD-skiva i min hand även om jag ÄLSKAR Spotify.

 

 

1. Kvällens filmtittarexperiment

Det ska bli väldans kul ikväll. Jag har bjudit hem tre vänner med väldigt varierande grad av filmintresse och tillsammans ska vi försöka oss på att analysera Holy Motors. Experimentet kommer att summeras här på bloggen när jag sammanställt alla intryck och uttryck, kanske faller alla konstiga bitar på plats nu? Kanske kommer jag förstå rubb och stubb? Kanske får jag aldrig se en film med dessa vänner igen?