Fredagsfemman #244

5. Söndagfrukosttips

På söndag kl 10.30 förhandsvisar Bio Rio den finfina filmen Jätten som frukostfilm! Det är onumrerade biljetter men vill du sitta på ”min” stol så är den på bakersta raden, nummer 150. (Jätten har vanlig biopremiär nästa fredag)

.

.

.

.

4. Tom Hanks röst

Bara för att.

.

.

.

.

3. Per Ragnars ruskiga närvaro

I kortfilmen Han som ville henne så väl spelar Per Ragnar en pappa som vill dottern….väl. Bara hans blotta närvaro ger mig fan HURVEN, alltså är han inte den mest lysande OCH ruggiga skådespelare nu levande vi har? Det är Ernst-Hugo Järegård-kvalitet på honom! På måndag har den här filmen onlinepremiär (och du kan se den här), den är regisserad av Emil Jonsson som även spelar filmens andra huvudroll. När jag såg filmen och den tog slut fick jag smått panik, jag ville se MER (lite på samma sätt som med Lights out-kortfilmen) och det är verkligen ett BRA betyg!
4/5 kortfilmsfiffiluror!

.

.

.

2. Resten av Sverige

Otaliga är dom mil jag suttit som passagerare i en bil eller kört själv genom Sverige. Jag tycker så himla mycket om allt som är ”resten” av Sverige, alltså det som inte är alla stora städer men det är också en del av Sverige som gör mig lite vemodig till sinnes. Jag vill ju inte bo där, jag blir alldeles tokig vid tanken på att bo ute i ”ingenting” och ändå kan jag bli så förbannad över det faktum att en två innanför tullarna i Stockholm kostar lika mycket som halv by i Norrland. Po Tidholm har gjort en jättefin dokumentärserie i tre delar om just den delen av Sverige som helt riskerar att dö ut. Se den! Gör det bara! Länk finns här!

.

.

.

1. Sennia Nanua

Jag är helt säker, alla som ser The Girl with all the Gifts har sett en stjärna födas. Sennia Nanua gör långfilmsdebut när hon spelar den lilla tjejen Melanie och jag tror att hon får en hel värld att säga både ååååå, aaaaaah och OJ! Imorgon kan du läsa min recension av filmen men fram tills dess kan du ju alltid trava iväg till bion och köpa en biljett. Den har nämligen biopremiär idag!

Fredagsfemman #188

5. N.W.A

Alltså, jag var ju så jäääävla neggig. I fredagsfemman den 5 juni dissade jag den kommande filmen Straight Outta Compton rätt hårt men samtidigt rättvist, jag tyckte verkligen precis som jag skrev. Det VAR en usel trailer och jag höll på att snarka sönder mig bara jag skrev dom där fjuttiga raderna. Ungefär SÅ pepp var jag på filmen. Sen blev den insatt på visningsschemat på Malmö Filmdagar i sista stund och den visades på en tid när den inte krockade med någon annan film så….jag såg den. Såklart. Man SKA aldrig dissa filmer osedda, men man kan ha högre eller lägre förväntningar på den. Mina var låga och det var skönt för filmen var JÄTTEBRA! Hör ni det? JÄTTEBRA! Jag tar tillbaka allt jag skrev. Se filmen! Du behöver inte alls gilla musiken innan du ser den men du kommer definitivt gilla den efteråt! (Och imorgon ska jag se den IGEN!)

.

.

.

4. Frukost med iransk skräckfilm

Nu på söndag (13/9) kan du äta lång-filmfrukost på Bio Rio samtidigt som du tittar på den iranska skräckfilmen A girl walks home alone at night. Känns som en supermysig grej att göra en ledig söndag tycker jag! Här kan du läsa mer om filmfrukosten.

 

.

.

.

3. Delat land

Niklas Källner är en finurlig typ av journalist. Han är trevlig. Han har en genomsnäll framtoning. Det är smart. Han får fram precis lika mycket genom att prata som genom att inte göra det. För han lyssnar och han är tyst och det som sägs mellan raderna i dokumentärserien Delat land är det allra mest intressanta. Han reser runt i landet och tar tempen på vad som egentligen händer i den del av Sverige som inte bebos av ”surdegsbakande balkongbiologer”. Det är rysligt att se. Jag blir arg och jag blir rädd samtidigt som jag inte blir förvånad. Jag tycker den här serien förklarar en hel del av – till exempel – varför ett visst riksdagsparti vinner mark. Mycket sevärt är det (ja, det är en klickbar länk direkt till programmet)!

.

.

.

2. Filmspanarträff

Månadens filmspanarträff är bara tvåa den här veckan! Stoppa pressarna, vad tusan är det som händer? Ja, ibland händer det saker som får till och med den trevligaste av happenings att halka ner en smula men jag är STENSÄKER på att Carl väljer en kanonfilm till imorgon och väljer han inte en kanonfilm så blir det trevligt ändå. Win-win, liksom. Som alltid dessa lördagar.

.

.

.

1. SOF-podden is in da houuuuuuuuse!!!

Sigfried och Roy hade sina vita tigrar, Mulder och Scully löste övernaturliga konstigheter, Berg och Meltzer åkte på bilsemester genom USA och Roy och Roger hade en mack. Men från och med igår finns det en annan duo att räkna med, en duo som har en alldeles ny FILMPODD ihop, en podd med det kreativt utflippade namnet Snacka om film! Vill du höra Flmr-Steffo och undertecknad tjöta om filmrelaterade ytligheter, klicka här. Följer du med oss på äventyret? Vi bjussar på ett nytt fnissigt avsnitt varje torsdag, från Norrköping-Stockholm-and-beyond.

Fredagsfemman #159

5. Sugen på Blade Runner-frulle på söndag?

Om det inte vore som så att jag fixar tårtkalas på söndag hade jag mer än gärna befunnit mig på Bio Rio för frukost och visning av Blade Runner. Jag tycker det är otroligt mysigt med biografer som visar även lite äldre film. Mer sånt. Vem blir den första som visar Det stora blå?

.

.

.

4. Bloggpanelen

Tjohooo, det är fredag, alltså är det Bloggpanelsdags på MovieZine! Idag är det undertecknad samt Surskägget från film4fucksake och Absurd Cinema/Except Fear-Jimmy som får våra fiskar varma med spännande frågor som kräver svar. Som vanligt läggs länken upp här när panelinlägget är upplagt på sajten (på eftermiddagen).

.

.

.

3. The Drop på bio

Tom Hardy is in da house! Halleluja! Idag har The Drop biopremiär, en sevärd film på många sätt. Det blev James Gandolfinis sista film och filmen där Noomi Rapace och Tom Hardys (om den nu är sann?) romans tog fart. Jag har skrivit om filmen här. Seså, hasa iväg till bion nu och haka på Tom Hardys ååååååår!

.

.

.

2. Fiffi blogs Oscar

På söndag är det dags att för fjärde (eller är det femte??) året på raken liveblogga mig igenom hela Oscarsgalan – med sällskap av dig om du vill. Klicka in dig på bloggen någon gång efter klockan 12 på söndag så kan du fylla i din mejladress och få en liten påminnelse om när livebloggeriet drar igång, tre timmar innan, nån timme innan, eller en kvart innan, it´s up to you. Rekordet är 42 personer som är mer eller mindre aktiva på chatten samtidigt och strax över hundra inaktiva som ”bara” är med och läser. Oavsett hur många vi blir i år så ska det bli SÅ KUL! Kommer du hänga med?

.

.

.

1. Cirkelnträffen

Vi som är med i Filmspanarna har det alltid bra men ibland har vi det bättre än annars. Imorgon har vi satt in en extra filmspanarträff med anledning av att den största svenska snackisfilmen i mannaminne nyligen haft premiär. Jag pratar såklart om Cirkeln. Vi ska se den och vi ska framförallt prata om den efteråt. Dagen till ära får vi nämligen tillskott på träffen av ingen mindre än Sara Bergmark Elfgren herself! Så kul! Vet du inte vem det är får du googla. Och skämmas. Trevlig helg!