Fredagsfemman #237

5. Shamalamadingdongpeppen

Alltså, jag vet inte om jag är helt ute och cyklar nu men jag har sett trailern till M. Night Shyamalans nya film Split och den känns helt kanon tycker jag. James McAvoy får en hel del att stå i när han spelar en mycket schizofren man som har hela 23 personligheter. Vad tycker du, blir du pepp av trailern? Filmen har inte svensk premiär förrän i januari men trailern kan du kolla in här.

.

.

.

4. Danmarks Oscars-shortlist

Nånting slår mig när jag ser namnen på dom tre filmerna som finns med i Danmarks shortlist för att kunna bli deras Oscarsbidrag: vilket SJUKT bra år det varit för dansk film! Det står mellan Thomas Vinterbergs ”Kollektivet”, Lisa Ohlins ”De standhaftige” (den heter Walk with me på svenska biografer) och Martin Zandvliets ”Under sanden” och jag kan inte heller låta bli att undra vilka svenska filmer det buzzas om i sammanhanget. Är det kört för Efterskalv?

.

.

.

3. Alena

Jag såg entimmesversionen när den gick på TV förra sommaren men nu är långfilmen här! Svälj svensk-film-skepticismen och gå och se den!

.

.

.

.

2. OS-FINAL IKVÄLL!!!

Det är nästan som att häda att inte tjonga upp Sveriges fotbollsdamer på förstaplatsen denna vecka men när du sett ettan förstår du varför. Men ikväll – IKVÄLL – spelar dom OS-final i fotboll och det är STORT, det är MEGASTORT! Slå på TV:n kl 22.30. Vilken kanal törs jag inte sia om för jag har fortfarande inte köpt nån OS-bibel men jag litar iskallt på att Steffo meddelar detta i kommentarsfältet. *blink*

.

.

.

1. MALMÖÖÖÖÖ!!!

Nu har ETT HELT ÅT gått sen det var Malmö Filmdagar förra gången och hur mycket jag än tänker på det så kommer jag bara fram till en enda sak: Hur fort har inte detta år gått egentligen? Vansinnigt fort skulle jag säga, men på ett bra sätt för nu börjar snart årets bästa vecka – igen!

Massor med film, massor med filmsnack, massor med filmmänniskor och en handfull filmspanare, hotellfrukostar, mingeldrinkar, dammsugare och ett filmschema som ska spikas. Härligt, det ska bli så HÄÄÄÄÄRLIGT – eller hur Sofia, Jojje och Henke?!

Fredagsfemman #224

5. Oscar Isaac i X-Men: Apocalypse

Det tog ända till eftertexterna innan polletten trillade ner. Det var Oscar Isaac som spelade En Sabah Nur (aka Apocalypse)! Jag tyckte jag kände igen honom men sminkpersonalen har gjort ett GRYMT jobb måste jag säga. Mer om denna X-Men-film i nästa avsnitt av Snacka om film samt här på bloggen nästa helg.

.

.

.

4. Optimus Prime is ready for battle. Are you?

I juni 2017 kommer nästa film i Transformers-franchisen, Transformers: The Last Knight. Ska Optimus bli nån slags Errol Flynn-karaktär då kanske? Jag ser massor med stora värjor framför mig av nån anledning. Och stjärnor och småfåglar. Men det sistnämnda beror nog mer på blodrusning i hjärnan än nånting annat.

.

.

.

3. Konsertspänning

Det är nåt speciellt det här med att se artister man ALLTID lyssnat på live och kanske speciellt artister/grupper som funnits väldigt länge och som man lyssnat på länge MEN kanske aldrig haft chansen att se – förrän nu. Jag såg till exempel Alphaville live på Ålandsbåten. Episk konsert! Att se Marian Gold i frukostbuffen med stora divasolglasögon morgonen efter var kanske inte fullt lika världsomvälvande. Imorgon ska jag se en grupp som jag lyssnat på till och från sen i början på 80-talet – OMD. Det ska bli spännande och framförallt hoppas jag på att få höra Enola Gay och Electricity. Såklart.

.

.

.

2. Tippa EM med Bolltipsarna!

Fotboll är roligt. Bra fotboll är ännu roligare. Nu är det snart sommar och fotbolls-EM och vad kan då vara skojigare än att försöka sig på att tippa matcherna och samtidigt ha chans att vinna en liten slant på kuppen? Filmbloggaren, podcastaren och fotbollsfantasten Steffo har som traditionen bjuder dragit igång Bolltipsarna även under detta mästerskap och det är SUPERLÄTT att vara med. Klicka här! Häng med! Om inte annat för att se om du kan slå mig och mina gissningar. Haha. Borde vara en barnlek.

.

.

.

1. Se Rocky på bio!

På tisdag! På utvalda biografer! Ta chansen! Jag skulle göra det om jag inte hade podcastinspelning. Alla andra bortförklaringar är fusk!

.

.

DEN UNGE ZLATAN

Alla har vi varit små. Alla har vi varit frågetecken där ingen kunnat veta exakt åt vilket håll vi är på väg. Som den där tränaren som sa att Zlatan lika gärna hade kunnat bli cykeltjuv, ja, om han inte hittat till fotbollen alltså. Kanske är det sant, kanske inte men det känns troligt. Vad hade J-O Waldner blivit om han inte fått tag på ett pingisracket i början på 70-talet? Hjärnkirurg? Plattsättare? Tankarna svindlar och ingen vet det rätta svaret.

Dokumentärfilmarna Magnus Gertten och Fredrik Gertten har gjort filmen om den unge Zlatan. 2001 gjorde dom dokumentärfilmen Blådårar 2 som skildrar när Malmö FF åkte ner i Superettan och året som följde som slutade med att dom gick upp i Allsvenskan igen. Många många mååååånga timmar film användes på Malmös unga oslipade diamant Zlatan Ibrahimovic men endast ett fåtal användes i den filmen. Nu har dom dammat av filmarkivet och använt dom punktmarkerade sekvenserna till filmen om Zlatan (och bara Zlatan) och det hade varit himla synd om dessa fallit i glömska för eftervärlden för det finns både en hel del matnyttigt OCH en hel del charmigt att visa.

Det skönaste med denna film är att den i motsats till dokumentären om Ronaldo INTE är en reklamfilm för Zlatan. Den här filmen visar hans sämre sidor, baksidan av ett hett temperament, ego-stilen han har och som gjort honom till den han är, samma ego-stil som inte är helt kompatibel med lagkamrater och ett vi-tänk. Vi får följa Zlatans resa från Rosengård i Malmö till den holländska klubben Ajax och filmen slutar i Italien, när han gör succé i Juventus.

Jag såg filmen tillsammans med min mamma och son igår kväll, det var en helt fullsatt salong och jag måste säga att det var roligt att se mixen av åldrar i nästan samtliga sällskap. Morfäder/farfäder och barnbarn, hela familjer, äldre par. Det känns som en familjefilm i ordets bästa betydelse, precis på samma sätt som Trevligt folk var. Jätteroligt att dokumentärer (och inte bara lättsamma komedier) kan fungera på det sättet!

Mitt betyg:

Sonens betyg:

(stark)

Mammas betyg:

 

 

Fredagsfemman # 125

5. Bråvallataxi

Bråvallafestivalen är igång men detta år får jag hålla mig hemma, dock på självvalt och behörigt avstånd från mobilen. Med en ovan tältare till telning som befinner sig på festivalcampingen ihop med likasinnade vänner finns det nånting som säger mig att om det regnar dygnet runt i alltför många dagar så kommer samtalet: ”Mamma…..kan du hämta mig…..Eller ännu bättre, komma med ett paraplyyyyy?”

.

.

.

4. Mycke fotboll blire

Så äre och så vare och så blire. Abstinensen efter 13 juli (inte 12:e) vägrar jag tänka på just nu.

.

.

.

.

3. Dansa med höga knän

Har du gjort det nångång? Rätt skönt faktiskt. Man känner sig som en mupp fast en glad mupp. Videon till låten hittar du här. Sommarplåga? Javisst!

.

.

.

2. Peace & Love Filmfestival

Efter att ha besökt denna filmfestival i Borlänge måndag, tisdag och torsdag den här veckan har jag några saker att säga.

* Det var väldigt hög kvalitet på filmerna, bra tänkt att ha färre och bättre/intressantare filmer än att försöka fylla ut ett schema med undermåligt krafs.

* Det var bra logistik (jätteskönt OCH smart att ha alla filmer förlagda till EN biograf), snyggt och schysst genomfört.

* MEN VAR ÄR PUBLIKEN? Det känns som en filmfestival som denna borde kunna locka väldigt mycket folk men var är alla? Väljer ALLA fotboll före film eller sitter det folk i stugorna och pillar sig i naveln och gnäller på att ingenting roligt händer? Det borde finnas arbetslös skolungdom och pensionärer i mängd som för 395 kr skulle få något både kul och vettigt att göra under en junivecka och för alla andra kostar ett filmpass bara 495 kr. Kom igeeeen, några semesterdagar i Borlänge i juni 2015 kan väl inte skada? Boka in det redan nu vettja för festivalen kommer tillbaka nästa år.

.

.

.

1. Fiffis Filmtajm intervjuad i Dala-Demokraten!

Har man chansen att säga sin mening om just nämnda filmfestival och andra filmiska viktigheter i en redig tidning samt dessutom vara med på bild när man biter sig i kinden så ska man GIVETVIS ta den. Eller….SÅ jäkla givet är det kanske inte men JAG tog chansen.  Klicka här för att läsa spalten.

.

.


Fredagsfemman # 116 – Lyssnarlistan

5. Skräckfilmspodden

Så skulle jag vilja benämna podcasten From Beyond, en initierad, vältalig och trevlig podd med skräckisar och lite  andra subgenrefilmer i fokus. Det är i alla fall den enda svensktalande skräckfilmspodden jag känner till i nuläget. Vill du lyssna på en filmpodd som handlar om något annat än de vanligaste biofilmerna, lyssna här vettja.

.

.

.

4. Fler poddis-snubbar

Det finns en hel del svenska filmpodcasts som är intressanta att lyssna på. Några av dessa är extra tacksamma då det känns som man får sällskap av en polare eller två i örat för en stund. Filmspanarkompisarna Erik och Markus i Har du inte sett den? till exempel som blandar högt och lågt, eftertänksamma diskussioner med sköna utåtagerande känsloyttringar eller podden med det övertydliga namnet Tommy filmar Niklas och Emilio där Tommy och Niklas pratar om film, spel och serier och om varför Emilio inte är på plats. I Filmmixern är det Patrik, Viktor, Rasmus och Hannes (eller två av dom, eller tre) som diskuterar de nyaste filmerna och det är pålästa grabbar med koll på namn, årtal och uttal och det är alltid spännande att höra vad Viktor benämner som ”magiskt”. I Thomas och Tomas filmpodcast är det inte överraskande Thomas och Tomas som pratar film. Snubbar som pratar om film alltså. Bara snubbar. Det är egentligen ingenting som stör mig och det är heller inte särskilt förvånande men sett till den procentuella fördelningen mellan könen på filmbloggarna så borde det åtminstone finnas EN filmpodd med och av tjejer, vilket det kanske gör, jag kanske bara missat den? Enlighten me please.

.

.

.

3. Frågor från Lundh

Jag tycker om fotboll. Jag är intresserad av fotboll. Jag försöker lyssna, läsa och titta på så mycket fotboll som jag hinner och orkar och därför blev jag glad när jag hittade Lundh, en podcast om fotboll där Olof Lundh intervjuar diverse personligheter inom denna sport. VM-domaren Jonas Eriksson, Håkan Mild och Pia Sundhage (med assistenter) har hittills varit med. Bra frågor, sköna samtal. Nu väntar jag bara på att Johanna Frändén ska göra detsamma. Hon är min fotbollsjournalistfavvo!

.

.

.

2. Genier i öronen

Jag tror Moa Gammel har lämnat Tommy och hans kriminella pengabyte långt bakom sig nu, i vilket fall så är hennes podcast Genier ljusår från denna svenska film i intelligens. Genom Moas intervjuer med intressanta (hittills enbart) kvinnor känner jag att hjärnan mår lite bättre och att hela jag känner mig klokare.

.

.

.

1. In i labyrinten

Jag kan inte strunta i att ta med mitt påsksällskap på den här listan. Sigge Eklunds roman In i labyrinten är den första hela bok jag lyckats lyssna mig igenom som ljudbok och trots att jag tycker mycket om Sigges röst så är ljudböcker inte riktigt min grej. Jag vill ha en bok i min hand, jag vill se bokstäver, jag vill bläddra. Fördelen med ljudbok är ju att man kan göra andra saker samtidigt vilket underlättade vid krattning, matlagning, äggmålande och bilkörning. Hur boken var? RIKTIGT BRA! Mitt enda aber just nu är att den är slut…

 

 

Fredagsfemman # 19

5. Polska hantverkare

Jag träffar polska hantverkare så gott som dagligen i mitt jobb och många av dom är otroligt duktiga. Att dom får kämpa mot fördomar och andra mindre nogräknade hantverkares arbetsinsatser hör till vardagen men det dom antagligen inte har trott är att deras nationalitet och yrke skulle kunna bli till en huvudroll i en svensk thriller. Mörkt vatten heter filmen och den och går på bio nu. Undrar om det blir lättare eller svårare att få jobb för mina polska vänner efter detta? Min gissning är att det inte spelar någon roll. Jag tror inte det här är en gå-man-ur-huse-film direkt.

 

4. Spanska fönsterputsare

Det här har absolut ingenting med varken film eller TV att göra men då jag för första gången i mitt liv tog hjälp av en fönsterputsfirma för att tvätta mina fönster och det kom en flink spanjor som såg till att jag kan se UT genom mina fönster (jag har provat att tvätta själv, många gånger, men det blev bara värre och värre, kladdigare och kladdigare och när solen låg på såg glasen snarare ut som baksidan av en smutsig spegel). Nu kan persiennerna vara uppdragna utan att jag behöver skämmas och det blir lite ljusare i rummet när jag tittar på film men vad tusan gör det? Det är ju sommar. Sa jag förresten att jag har rena fönster?

 

3. Franska skådespelare

Efter att precis ha sett en riktigt riktigt bra fransk film (recension kommer på söndag) med en hel drös fabulösa franska skådespelare och med min nya kärlek Omar Sy i en av huvudrollerna måste dom – han – upp på veckans lista. Vilken energi den här killen har! Vilken utstrålning! Jag vill gå salsakurs (igen) men bara om han blir min lärare och bara om ingen annan är anmäld till kursen. Varför just salsa? Take a guess.

 

 

2. Nyazeeländska regissörer

Då ett av mina kännetecken är att jag är fröken framförhållning på ett nästintill analt vis har jag i dagarna sett och skrivit klart det som ska bli ett tema framåt hösten: Jane Campions samtliga filmer. Men trots att det är många veckor dit och trots att jag inte tänker ge en hint om vad jag tycker om filmerna så har jag läst att SVT kommer visa några av hennes filmer i sommar, hundra procent reklamfritt och härligt. Så håll koll i TV-tablån och vik några timmar åt detta, bara ett tips sådär i all välmening. För oavsett vad du kommer tycka om filmerna så är det långt mycket skönare att se film utan reklam än med.

 

1. Svenska fotbollsspelare

Idag är det dags igen! Idag ska sverigetröjorna på, fotbollslamporna på balkongen ska tändas, det ska sjungas Global Fussball ooookeeeeeeeej och hela familjen är superengagerad. Det är sommar, det är fotboll, det är spännande, Sverige är med i ett stort mästerskap och det är SÅ kul att få vara med om detta igen trots det formidabla bottennappet i måndags. Jähäääääy! Nu glömmer vi Ukraina, nu köööööör viiiii! Hoppet och Anders Svensson är det sista som överger människan.

 

Fredagsfemman # 4

5. Diktatorn

Kan man vinna en drös Oscars för en stumfilm 2012 så borde Sacha Baron Cohens The Dictator kunna kamma hem storslam 2013.

1941 fick Chaplin fem nomineringar för sin film Diktatorn, hur många får Sacha? Trailern borde åtminstone få en. Det här är nåt att se fram emot.

 

4. Sean Banan

Att säga att filmen Sean Banan i SeanAfrika går bra på bio är ungefär lika sant som att säga att Björn Ranelid kan sjunga. Jag vet inte om man kan kalla Sean Banan för sångare heller men imorgon tävlar han i alla fall i Andra Chansen.

När jag bredsladdar in på parkeringen och lyssnar på dinge-dinge-ding-ding-ding-här-glider-kingen-in så rutorna skakar så får jag konstiga blickar från grannarna. Jag förstår inte varför. Eller jo, det kan bero på att jag sjunger med. Det kan också bero på att bilen är extremt skitig.

 

3. Lukten av EM-sommar

Efter Kroatien-Sverige-matchen i onsdags fick jag sånt riktigt fotbollssug. Det var härligt att se en grön gräsmatta, glada fotbollsspelare som lyckades både med passningar och att göra mål och som samtidigt verkade ha roligt på plan. Att dom var svenskar var som ett stort konfettiplus över alltihop.

Snart är det sommar men först ska det bli vår.

 

2. Bridesmaidstjejerna på Oscarsgalan

Det var inte mycket på Oscarsgalan som fick mig att på riktigt gapflabba men tjejerna från filmen Bridesmaids lyckades. När Rose Byrne och Melissa McCarthy ska dela ut ett pris och samtidigt skriker Scorsese!, ja, det kunde ha varit jag men jag hade ropat BRADLEYCOOPERMEDMUSTASCH!

 

1. Hästteater.

Se den fantastiska historien om en mans kärlek till sin häst under 1:a världskriget. Köp biljetter till War Horse i London på New London Theatre här!

Jag har alltså hittat en svensk sajt där man kan köpa biljetter till teatern War Horse i London. Att den vann Tony Awards för bästa pjäs 2011 säger mig ingenting, jag kan helt enkelt inte sluta skratta. Hästdockor i mänsklig storlek, vem betalar pengar för att titta på detta? Marja i Råå har sett den och hon skriver en kort sammanfattning på sajten:

”War Horse! Helt fantastiskt föreställning, teater när det är som bäst – riktig teater! Fastatiskt berättelse som spelades av professionella skådespelare, med underbara och skickliga gestalningar av människor, hästar och andra djur, t.ex. ankan! Mycket sevärd förestälnning!”