Fredagsfemman #151 – Tips på filmer som ger julkänsla men utan en massa tomtelarv

5. Livet är underbart

James Stewart, kanske den mysigaste skådespelaren som gått i ett par välputsade lågskor. I Livet är underbart får han chans att visa allt han kan och lite till och vi som tittar kan inte göra annat än att följa med på färden. En otroligt fin film, känslosam, härlig och julig. (Länk till recension)

.

.

.

4. Noll tolerans

Första filmen om polisen Johan Falk är inte bara bra den ger också en viss julstämning. En julskyltad svensk stad gör ofta det, även barn i tometeluva men ingenting i den här filmen kan anses vara jul-meserier. Hårdkokt och spännande är vad det är. (Länk till text)

.

.

.

3. Love actually

Hela den här filmen är som en stor julklapp, en sån som innehåller allt man kan önska sig och mer därtill. Fan alltså, jag tröttnar aldrig på den här filmen, jag kan se den hur många gånger som helst och hela jag blir varm som ett gjutjärnselement av den. (Länk till recension)

.

.

.

2. Die Hard

Såhär kan man också fira jul. John McClane (Bruce Willis) prickar en juldag som den värsta dagen hittills och visar kreativitet när det kommer till paketinslagning. ”And now I have a machinegun ho-ho-ho”. (Länk till recension)

.

.

.

1. De fem legenderna

Okej, det ÄR en tomte med i den här filmen men det är faktiskt den riktiga tomten, den stora coola tatuerade tomten som ser ut som en hangaround till HA på´t ungefär, så jag köper det. Den här filmen bjussar på känslan av jul och barndomens vintrar, av förhoppningar, av rädslor för det otäcka man inte kan se och den visar också hur bra det kan bli till slut om man bara samarbetar litegrann. (Länk till recension)

God fortsättning på julhelgen!

.

.

Sommarens måndagstema: JAMES STEWART

Jag fattade inte alls grejen med James Stewart förrän jag såg filmen Livet är underbart men då fattade jag å andra sidan grejen så jävla mycket.

Jag hade sett James Stewart i fler filmer innan denna (men bara skrivit om The Philadelphia Story och En studie i brott här på bloggen) och han var i mina ögon en såndär ”gammal skådis” rätt och slätt, svart/vit i sin läggning, ständigt klädd i skräddarsydd kostym och lite mossig. Därför är det extra härligt att kunna få säga: JAG HADE FEL.

James Stewart är en skådespelare med en bredd man sällan ser och det jag tycker mest kännetecknar honom är att han alltid känns hundraprocentigt avslappnad. Det är som om han inte har något manus, som att han kan koppla bort allt och bara vara sig själv framför kameran.

Sommarmåndagarna 2014 kommer alltså ackompanjeras av denna fina man. Tio veckor, tio filmer, tio rollprestationer utöver det vanliga. Så säg hej till James för om tio veckor kanske han är även din kompis?

Lagom till lunch kommer första filmen i sommartemat.

MOVIES-NOIR ♥ LIVET ÄR UNDERBART

Movies-Noir-Christian är inte den typen av filmbloggare som gjort sig känd för sina mustiga, sprudlande och personligt utlämnande texter. Tvärtom skulle jag vilja säga. Det här är en mycket korrekt man med klara former för bloggens uppbyggnad, betygens kulörer och recensionernas utformning och det är väldigt sällan det bjuds på utflippade ord eller svulstiga känsloyttringar.

Christian är även väldigt sparsmakad vad gäller att dela ut bloggens högsta betyg och som han skriver själv, endast 1% av filmerna han sett har fått 5/5. Därför blir jag inte bara handsvettig när jag läser Christians recension av It´s a wonderful life, jag blir banne mig euforisk. Tänk att små små ord på i rätt ställe i rätt sammanhang kan göra sån skillnad.

”Vad kan man säga? När man ser en sån här film är det nästan så tårarna kommer fram. Man är lycklig, sorgsen för att bli lycklig igen.”

Så börjar hans text om denna romantiska klassiker. Det tog tre meningar för mig att förstå att det här är en film jag bara måste sätta tänderna i. Vad är det för film som lyckas med konststycket att få den annars så luttrade Movies-Noir att känna sig lycklig, sorgsen och nästan gråta på en och samma gång? Vad har den som så många andra filmer – dom flesta filmer – inte har? Ja…. framförallt har den James Stewart.

Okej, jag erkänner, att James Stewart innehar en huvudroll ger mig inte per automatik hjärtklappning men när eftertexterna rullar och filmen är slut är jag så betuttad i snubben att jag funderar på att tatuera in namnet George Bailey i svanken. Det är nästan löjligt hur bra han är här. Om det är skådespeleri han sysslar med borde ordet i det här fallet ha en prefix som påvisar något utomjordiskt, något extraordinärt, något….magiskt.

”Filmen växlar på ett mästerligt sätt mellan romantiskt drama och sorgligt drama, där James Stewart är så bra att man nästan gråter med honom och hans känslor. Varje gång han kramar sin kvinna får man rysningar, varje gång han är sorgsen känner man samma känslor. Det är inte många filmer som lyckas med det, men den här gör det.”

Jag förstår att Christian åker berg-och-dalbana med Baileys (Stewarts) känslolägen, jag gör nämligen detsamma. Han är så tveklöst mänsklig filmen igenom, det går inte att värja sig, JAG kan inte värja mig. Det är som att dra på duschen, ställa sig under den och behöva ett såntdär pensionärshandtag i metall fastsatt på väggen att hålla sig i för att inte riskera att spolas ut i avloppet. Och handtaget behövs. Det är över två timmar film vi snackar om och även om tiden går fort så hinner det hända mycket grejer.

Här är Christians recension av Livet är underbart i sin helhet, fina ord om en fin film. Ett högt betyg för en film som verkligen förtjänar det. För mig är det väldigt nära en femma, det är bara millimeter ifrån.

Men den som får högsta betyg av mig är du Christian för att du visar att du kan, att det personliga och känslosamma lyser igenom bokstäverna och mellan raderna bara filmen är bra nog. Jag håller tummen att jag får läsa fler såna recensioner från dig, att fler fullfjädrade femmor passerar dina ögon.

Det är tio år sedan du gav ut en femma senast och det sällsynta är ibland värt att vänta på (även för en icke tålmodig människa som jag) men jag väntar verkligen med spänning på vilken film som blir den första från 2010-talet att kamma hem full pott hos dig.

Till exempel.

Jag vet ju att du inte sett Movie 43.

Än.

Det här är ett inlägg av sju i minitemat som heter Filmbloggare ♥ Kärleksfilmer.