Årets sommartema: ASIEN

Då är det då dags att köra igång sommarens tema här på bloggen. 2011 var det KATASTROFFILMER, 2012 var det SERIEHJÄLTAR, 2013 blev det en sommar med MADS MIKKELSEN, 2014 betade jag av en massa filmer med fine JAMES STEWART, 2015 var det KEANU REEVES tur att agera sommartema, 2016 var det filmer baserade på STEPHEN KINGS böcker och i år blir det alltså….ASIENSOMMAR.

Detta tema är ett önskemål från min arbetskollega Daniel och det är han som valt ut dom tolv filmerna som kommer ingå i temat. Jag är inte så väldigt bevandrad i asiatisk film men jag har ändå sett ganska många av ”måste-se-filmerna” från denna världsdel. Daniel å andra sidan har sett desto mer och dom filmer han valt ut är såna som han tycker är riktigt bra och som jag borde se.

Klockan 10 idag publicerar jag första inlägget i temat och sen kommer det alltså fortgå elva tisdagar framöver. Håll i hatten och håll mig i handen så beger vi oss mot Asien tillsammans! (Obs! Filmerna på bilden har ingenting med själva temat att göra. Egentligen)

Här nedan kommer jag fylla på med länkar till filmerna jag skrivit om.

1. Castaway on the moon (Kimssi Pyorygi, Sydkorea 2009. Regi: Hae-jun Lee)
2. Flu (Gamgi, Sydkorea 2013. Regi: Sung-su Kim)
3. Achilles and the Tortoise (Akiresu to kame, Japan 2008. Regi: Takeshi Kitano)
4. The Handmaiden (Ah-ga-ssi, Sydkorea 2016. Regi: Park Chan-wook)
5. Hotell Lyckan (Xing Fu Shi Guang, Kina 2000. Regi: Zhang Yimou)
6. Yi yi – Ensam tillsammans (Yi yi, Taiwan/Japan 2000. Regi: Edward Yang)
7. Silenced (Do-ga-ni, Sydkorea 2011. Regi: Dong-hyuk Hwang)
8. The Chaser (Chugyeogja, Sydkorea 2008. Regi: Hong-jin Na)
9. Tokyo Sonata (Japan 2008. Regi: Kiyoshi Kurosawa)
10. Survive Style 5+ (Japan 2004. Regi: Gen Sekiguchi)
11. Kikujiros sommar (Japan 1999. Regi: Takeshi Kitano)
12. Under körsbärsträden (Japan 2015. Regi: Naomi Kawase)

Fredagsfemman #280

5. Preppar och peppar inför sommarens tema

På tisdag är det tänkt att sommarens tema ska köra igång och sedan hålla i sig ungefäääär lika länge som sommaren, dvs tio veckor. Det här året är temat ett önskemål från en bloggläsare som tycker att jag har en onödigt stor lucka gällande en viss typ av film och det har han helt rätt i. Jag vet också att jag har detta hål på grund av kanske ett liiiiiitet mått av motstånd och det är detta motstånd jag brottas med just nu. Men det SKA gå. Det KOMMER att gå. Jag ska fixa det här, jag är en envis jävel. Samtidigt vet jag ju nånstans att jag med facit i hand kommer bli jättenöjd. Det är inga skitfilmer han ”tvingat på” mig, så mycket vet jag.

.

.

.

4. Skäringer & Mannheimer

Den kanske bästa podcasten i mannaminne är up and running just nu och det får bli mitt rediga SOMMARTIPS till alla som behöver nåt nytt att lyssna på i sommar. Kombinationen av Anna Mannheimer och Mia Skäringer känns på pappret som en produktionsidé från himmelriket och det är precis vad det är. Fy tusan vad dom kompletterar varandra bra, vad dom är skönt utelämnande, frispråkiga, roliga  och kloka!

.

.

.

3. Billions säsong 2

När en andra säsong är bättre än den första fast den första var sjukt bra DÅ är en serie bra! Jag kan fortfarande inte riktigt sätta fingret på exakt VAD det är med Billions som funkar så bra för mig, finansbranschen, hedgefondvärlden, det är inte så jag glider ner i spagat direkt när jag tänker på det. Men Damian Lewis, Paul Giamatti, Malin Åkerman och Maggie Siff är en kvartett som sällan varit bättre än just här.

.

.

.

2. Konsten att maxa sin fritid

Efter midsommar och ett tag framöver kommer det bli en liten inläggsfrekvensminskning här på bloggen. Efter 7,5 år av i genomsnitt ett inlägg om dagen har jag beslutat mig för att minska bloggandet en smula till förmån för en helt NY grej som jag vill lära mig från scratch – och som jag längtat efter att lära mig i över trettio år. Men eftersom mängden fritid är begränsad måste jag dra ner på något för att hinna med nåt annat och nu blir det filmtittande och bloggande som får stryka en smula på foten. Jag har nämligen bestämt mig för att lära mig SPELA PIANO. Ja det HAR jag och ja det SKA jag – äntligen – banne mig!

.

.

1. Filmspanarträff

Imorgon är det dags igen. Juni månads filmspanarträff ackompanjeras av Tompa och en CGI-mumie. Hur ska det gååååå? Bra såklart. Filmspanarträffarna går alltid bra. Vi ses imorgon!

.

SOMMARENS TEMA: MÅNDAGAR MED MADS

Det här är Mads Mikkelsen. Danmarks svar på vår Mikael Persbrandt eller Stellan Skarsgård om man så vill. Honom kommer du att träffa här på bloggen varje måndag hela sommaren då jag tänker försöka beta mig igenom en redig hög med filmer där hans namn och nuna finns med.

– Varför?

– För att han är bra.

– Javisst, men varför ett tema?

– Därför.

– Därför är inget svar.

– Jag vet.

– Svara bättre då.

– Okej. Därför att Mads Mikkelsen är intressant på så sätt att han är med i alla typer av filmer, hemma, borta, väldigt långt borta. Hans namn på en filmaffisch säljer biljetter både i Danmark, i Sverige och utomlands och jag vill försöka fundera ut varför.

– Varför vad?

– Varför han är så bra.

– Vet du inte det?

– Nej.

– Är han inte bara snygg?

– Haha. Nej.

– Tycker du det känns konstigt att bli intervjuad av dig själv?

– Schizat menar du?

– Ja.

– Ja.

Det här temat börjar idag och slutar när augusti blir september och däremellan kommer Mads med sin karakteristiska lugg att lotsa oss över hela världen. Jag tycker det ska bli en spännande resa för jag har just nu ingen aning om var vi landar, jag vet bara att det ska bli kul. Som den bästa av semesterresor.

Jag hoppas att du vill följa med mig ut på den här filmiska sommaresan i princip jorden runt. Strax kommer första etappen.