ON CHESIL BEACH

1 juli, 2019

Jag har haft chans att se den här filmen otaliga gånger på bio, förhandsvisningar och vanliga visningar men samma visa varje gång. Jag valde bort den. Jag såg något annat istället. Jag fick inga bra vibbar av den, den kändes bara beige på något sätt. Men nu, nu när den finns att se på C More klickade jag på play på vinst och förlust, det går ju att stänga av, 25-minutersregeln gäller alltid.

110 minuter senare var filmen slut. Det gick alldeles jättefint att se den, inga problem alls. Det är en ynnest att se Saoirse Ronan på film alldeles oavsett vilken roll hon spelar och att hon kommer bli hennes generation Meryl Streep känns så givet. Billy Howle i den manliga huvudrollen håller inte riktigt samma nivå men då får å andra sidan Saoirse skina desto mer.

Filmen börjar med att nygifta Florence och Edward går över en stenig strand. Dom är på väg till hotellet där dom ska tillbringa sin bröllopsnatt. Det står snart klart att den fyrkantiga överklassflickan Florence och den lite mer frigjorda och “vanliga” Edward kommer ha en del att jobba med för att få detta äktenskap att funka. Sånt dom kanske inte tänkt på innan eller trott bara “skulle ge sig”. Som synen på sexualitet till exempel – och sociala koder.

Filmen är baserad på Ian McEwans roman med samma namn och denne brittiska författare är rätt känd när det kommer till filmatiserat skrivet material. Hans romaner Atonement (Försoning) och The Children Act (Domaren) har filmats och han har även skrivit manuset till Ondskans ansikte (från 1993, ja precis, den med Macauley Culkin).

On Chesil Beach är en fin film. Sevärd. Har du C More så ge den en chans.

{ 2 comments… read them below or add one }

Sofia juli 1, 2019 kl. 14:40

Kul att du gav den ett försök. Förutom Saoirse, visst var den toppensnygg också? Kan lova att slutet dock är betydligt bättre i boken, inte lika tillrättalagt.

Svara

Fiffi juli 16, 2019 kl. 07:23

Sofia:
Ja, den är väldigt fint filmad. Kläder, scenografi, havet, allt var en fröjd för ögat. Hade gärna sett filmen med ett alternativt slut (bokslutet), inte för att jag störde mig jättemycket på slutet i filmen MEN det kändes som du skriver väldigt tillrättalagt och “snällt”.

Svara

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: