ONLY LOVERS LEFT ALIVE

Min sista recension under filmfestivalen är även den sista filmen jag såg. Skinkorna bestämde sig för att klara av dom två sista timmarna på Park utan tjafs, det var inga köer att tala om trots i princip utsåld visning, jag hade rimliga förväntningar på filmen efter att ha sett tweets från vissa som vittnade om extremlåga betyg. Det var tredje kvällen i rad som jag gick på bio med Jojjenito-Johan och Fripps filmrevyer-Henke och jag hade en ”sista natten med gänget” känsla i magen. Efter denna visning var festivalen över för min del. Här på bloggen kommer dock ett inlägg till – sammanfattningen.

.

Jag har jättesvårt att se Tilda Swinton som en attraktiv kvinna. För mig är hon mer ett intressant väsen än någonting annat. Jag trodde jag hade svårt att se Tom Hiddleston som nånting annat än en elak Loki med ihopbitna käkar men närå, det gick finfint att se honom i svarta rockerskläder, kängor och solglasögon. Tillsammans är dom stencoola som Adam och Eve i Jim Jarmusch vampyr-indie-drama, en film som visade sig vara betydligt bättre än jag på förhand trott.

I Jim Jarmusch filmer går det inte undan direkt. Han använder sig oftast av ett tempo som en drogad vandrande pinne kan hålla jämna steg med och denna film är inget undantag. Men den mysiga musiken från till exempel Broken Flowers är här utbytt mot nåt Ravi Shankar-gnäll som jag näppeligen orkar lyssna på när jag befinner mig på semesterresa på varmare breddgrader, än mindre i två timmar i en biosalong. Jag verkar dock vara ensam musik-neggare i sällskapet, resten av mitt biosällskap verkade mycket nöjda.

Adam (Hiddleston) bor i ett kråkslott utanför Detroit, komponerar musik och lever ett mycket ensamt liv. Det enda sällskap han har är en trotjänarvän/assistent (som skrivit på sekretessavtal) om hjälper honom med diverse projekt. Eve (Swinton) bor i Tanger i Maracko (därav klinketiklonkmusiken kan jag tro). Eve får sitt livsuppehållande blod från Marlowe (John Hurt), nån form av vampyr-legend-farbror som faktiskt har åldrats även fysiskt. Adam köper sitt blod av en pengakåt labbkille på sjukhuset. Han smyger in där utklädd till Dr Faust med ett antikt stetoskop runt halsen.

Adam och Eve är flera hundra år gamla och dom verkar ha varit tillsammans sedan urminnes tider. 1868 gifte dom sig för tredje gången. Eve reser till Detroit för att hälsa på Adam och hon hinner bara vara där några dagar innan hennes lillasyster Ava (Mia Wasikowska) dyker upp. Hon är kanske bara trehundra år gammal men beter sig som en riktig gränslös tonåring. När hon har sönder Adams vinylskivor känner jag att jag blir arg. Jävla respektlöst beteende. Nånstans reagerade jag mer på det än när hon bitit en man till döds.

Jag tror inte jag ska skriva så mycket mer om handlingen, dels för att jag inte vill, dels för att jag inte tror att det är viktigt, dels för att det inte finns så mycket mer att tillägga. Only lovers left alive är nämligen en ganska knepig film på det sättet. Det går inte att handfast ”ta” på vad som är bra eller dåligt, jag tror att man antingen köper känslan i filmen eller så gör man det inte. Jag köpte den mittimellanmycket och jag har en svag aning om att mina filmbloggande vänner skulle vilja göra såhär med det ordet: mittimellanmycket.

Klicka in hos Jojjenito och Fripps filmrevyer och titta om jag har rätt.

11 svar på ”ONLY LOVERS LEFT ALIVE”

  1. Magnus:
   Jag fick reda på pressvisningarna för sent. Kunde inte ta ut fler semesterdagar då, eller ändra dom jag redan lagt in. Tyvärr. Det var jättesynd, dom dagarna hade varit toppen att vara med på.

   1. Samma här jag jobbade under festivalen med att köra bil och hade samma problem som du hade med att komma in på filmerna (blev doick över 20 ;-)) Fick reda på detta med pressvisningar av en som jobbat tidigare på festivalen verkar inte som det sprids så mycket. Missade tyvärr många filmer jag velat se innan men fick se många nya filmer. Är som helhet mycket nöjd med de filmer jag såg.

    1. Magnus:
     Jag såg 14 filmer på festivalen, hade schemalagt 23 men som sagt….det sket sig 😉
     Kul att du är nöjd med festvivalen som helhet. Körde nu nåt kul folk? 😉

       1. Helt ok men jag har den mest som en minnesbank 😉 Har inte orkat recensera mina 22 filmer som jag såg på festivalen 😉

        Din blog verkar mer genomtänkt men jag kanske skall bättra mig. Skulle vilja åka iväg på lite andra filmfestivaler. Har du tips så berätta

 1. Hallå. Nu har jag skrivit min revy!

  Japp, jag gillade den mycket mer ”mycket” än ”mittimellanmycket”. Vilken maffigt skön film! Underbart att vi åtminstone fick en riktigt bra filmfestivalfilm. Vet inte om jag gillat filmen lika mycket hemma eller ens på vanlig bio. Men under festivalyrseln passade den mycket bra.

  Jasså, var det fullt när vi såg den? Jag hade för mig att det var halvtomt i salongen som vanligt under detta år? Men vi såg den på Park i alla fall. Aj, Ont. Rumpa. Bara. Tänka. På. Det…

  http://fripp21.blogspot.com/2013/11/only-lovers-left-alive-2013.html

  1. Henke:
   Men visst var det rätt så fullt i alla fall? Kanske inte knökfullt men okej fullt. Inte halvfullt som när vi såg Wrong cops (vilket var obegripligt ;))

   Kul att du gillade den ganskasåjättemycket. För mig har den bleknat rejält, det som är kvar är mest känslan av att dom var coola och snygga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.