PIRANHA

2 december, 2010

Imorgon har denna film då ÄNTLIGEN premiär på bio.

Regissören Alexandre Aja verkar ha en förkärlek för kroppar som delas/går av/dras isär på olika sätt och jag kan tänka mig att det funkar alldeles utmärkt i 3D, liksom många sylvassa tänder på äckliga fiskar i närbild.

I Piranha har han hittat den ultimata storyn för att goffa sig i blod, inälvor och kroppsdelar men det saknades inte våldsamma och slaffsiga scener i vare sig The hills have eyes eller Switchblade romance, vilket också är filmer han ligger bakom.

Filmen börjar med att Richard Dreyfuss sitter i en båt och fiskar och jag blir alldeles lycklig. En liten Hajen-cameo kan man ana, men han är inte ensam som ”stort namn” i rollistan. Elisabeth Shue spelar ortens polis (och hon har fanimej inte åldrats en dag sen Farväl Las Vegas) och Ving Rhames är hennes kollega.

Sen kommer jag till resten av böset, horden av ungdomar som enbart var anlitade som statister och pirayamat. Herregud, EAT THEM ALL ville jag bara skrika för jag blir rädd för hela mänskligheten när jag ser alla dessa likformade unga killar med långa badbyxor och pumpade hårlösa överkroppar och tjejer som inte väger ett hekto för mycket och som utan att skämmas gärna dansar i minimal bikini till ost-musik med en kameraman hängandes mellan dom tillfixade bröna.

KOM IGEN PIRAYAJÄVLAR, HUGG DOM, BUSS PÅ DÅÅÅÅÅÅ, KOOOM IGEEEEEEEN!

Jag ropar och tjatar och försöker mentalt muta dom små vasstandiga firrarna att sätta lite fart på beachpartyt och ja, till slut så. HA, DOM HÖR BÖN! tjoade jag och bevittnade en halvtimmes blodbad av sällan skådat slag.

Läskiga-djur-under-vatten-filmer är en favoritgenre hos mig och även riktigt skräp kan jag finna någorlunda underhållande. Piranha anno 2010 är inte en dålig film men det är alldeles för mycket datoranimerat bjäfs mellan alla läskiga scener. Det känns ibland som att det är tänkt som små lugna pauser men jag vill inte ha pauser, jag vill ha fullt ös medvetslös och som sagt, den sista halvtimmen är precis vad jag önskade.

Resten av filmen är halvseg och ett stort minus är att trots att det finns många karaktärer i filmen som Aja försöker få oss att ”lära känna” så bryr jag mig inte ett dugg om vem av dom som blir uppäten och dödad. Inte en enda, inte ens barnen och DET är något jag tycker är konstigt. Piranha 2010 är annars en vrickad men ändå rätt skapligt underhållande film.

{ 14 comments… read them below or add one }

filmitch december 2, 2010 kl. 08:11

Kunde inte sagt det bättre själv ;)Visst är sista halvtimmen en underbar gorefest och jag är säker på att områdets genomsnittliga IQ höjdes avsevärt efter fiskarnas framfart.

Svara

f i f f i december 2, 2010 kl. 10:51

filmitch:
Utan tvekan har du rätt i det! 🙂

Svara

Sofia december 2, 2010 kl. 11:43

Nå, nu ska vi inte vara elaka mot den generella IQ-nivån vid Lake Victoria, de flesta var ju faktiskt inresta 😉

Svara

movieshine december 2, 2010 kl. 13:36

Sista scenen är kul! =)

Svara

Nathalie @ Bloody Disgusting december 2, 2010 kl. 15:57

Är pepp på den!

Svara

filmitch december 2, 2010 kl. 16:02

Sofia: IQ nivån i Usa borde peakat i så fall 😉

Svara

f i f f i december 2, 2010 kl. 18:35

movieshine:
Jomen! 😀

Svara

f i f f i december 2, 2010 kl. 18:35

Nathalie:
Kul! Hoppas du gillar den 🙂

Svara

addepladde december 2, 2010 kl. 21:22

att man skakat liv i Dreyfuss är ju anledning nog att se den här.

Svara

f i f f i december 2, 2010 kl. 21:24

addepladde:
Fast om du tänker se filmen ENBART för Dreyfuss skull så kanske du ska tänka ett varv till. Gäspar du eller hostar med stängda ögon eller tappar nåt på golvet för ett par sekunder så har du huxflux missat honom.

Svara

addepladde december 2, 2010 kl. 21:28

Är det så illa? Oj då! Men blir Ving Rhames uppäten?

Svara

f i f f i december 2, 2010 kl. 21:34

addepladde:
My lips are sealed ;D

Svara

addepladde december 2, 2010 kl. 21:40

Ah! Nu hoppas jag innerligt på ett Sam L. Jacskon á la Deep Blue Sea-scenario. 😉

Svara

Sofia december 3, 2010 kl. 04:59

@filmitch: Det är helt sant 🙂

@addepladde: Du kanske inte ska peppa alltför mycket på just det scenariot heller… Så har jag sagt lite mer än Fiffi 😉

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: