Måndagar med Matt: THE BOURNE IDENTITY

Jag har sett The Bourne Identity förut, jag tror till och med att jag sett den två gånger. Andra gången var för att överbevisa mig om att jag faktiskt inte tyckte den var särskilt bra vad än alla andra sa och ja, jag tyckte att jag hade rätt.

The Bourne Identity, actionfilmen som kretsar kring Jason Bourne (Matt Damon) som hittas med minnesförlust ute på havet, är en remake på The Bourne Identity (Identitet okänd)  från 1988, då med Richard Chamberlain i huvudrollen. Robert Ludlums roman ligger till grund för manuset och plotten fungerar även om liknande män-utan-minne-historier dykt upp i tidningsartiklar och kanske gör att fictionen känns onödigt trolig. Ett bankfack med pistol, pengar och allsköns pass är kanske det enda överdrivna jämfört med verkligheten.

Jason Bourne hittas och med hjälp av minnesfragment, plötsliga språkkunskaper och ett aggressivt självförsvarslynne som verkar sitta i ryggraden bestämmer han sig för att ta reda på vem han är – och varför han beter sig som han gör. Av en slump träffar han på en kvinna med bil, Marie (Franka Potente), som även hon verkar lida brist på sammanhang och nära relationer och hon blir hans partner-in-crime på resan.

Nu har jag alltså sett filmen en tredje gång och nu endast för att jag sett Matt Damon med helt nya ögon. Såg jag då filmen med nya ögon också? Blev den bättre? Nix. Jag tycker precis som förut. Jag tycker filmen är tittbar men inte så mycket mer. Jag tycker actionsekvenserna är hattiga och det blir fånigt med superlååååå*gäsp*ååånga biljakten med den minimala bilen i trånga europeiska gränder (vet inte vilken stad dom var i, har ingen koll, dom åker runt så dant men jag fattar aldrig riktigt varför). Kärlekshistorien biter inte heller på mig.

Det är fullt möjligt att jag är en iskall jävel utan minsta koll men jag ser inte det extraordinära i den här filmen som så många andra verkar göra. För mig är den väldigt basic som actionfilm och Matt Damon som då såg ut som en i-princip-pojkvasker (fast han var 32!) hjälper inte upp den till varken nya höjder eller högre betyg.

Jag tror jag struntar i att se filmen en fjärde gång. Jag ser om The Bourne Supremacy istället.

7 svar på ”Måndagar med Matt: THE BOURNE IDENTITY”

  1. Jag älskar grundstoryn och boken var en favorit när jag var tonåring. Bourne identity är dock endast löst baserad på Ludlums bok. Jag tror att den första filmen följer boken bättre.

    Filmen har bra action, bra skådespelare, ett tajt manus och en skön känsla. Klart 4/5.

  2. Jag gillar den här, starkt. Det finns något i den enkla grundhandlingen och att den hela tiden rör sig framåt som suger in mig, varje gång. Dessutom är det härligt med actionfilmer som utspelar sig i Europa. Vanligt folk i vanliga bilar.

    1. Pladd:
      Där satte du huvudet på spiken, eller fingret eller vad man nu säger. ”Vanligt folk i vanliga bilar”. Filmen är precis så! Det är lite halvdåligt väder, folk ser ut som folk gör mest, det är inget häpnadsväckande alls egentligen, mer än historien och frågan: vem är Jason Bourne?

  3. Gillar alla tre filmerna men de är lite märkliga. Har sett de flera gånger man kan för mitt liv aldrig komma ihåg vad de handlar om mer än att alla jagar Damon som tappat minnet och att det är häftiga biljakter. Ungefär något sådant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.