Måndagar med Matt: THE BOURNE IDENTITY

16 september, 2013

Jag har sett The Bourne Identity förut, jag tror till och med att jag sett den två gånger. Andra gången var för att överbevisa mig om att jag faktiskt inte tyckte den var särskilt bra vad än alla andra sa och ja, jag tyckte att jag hade rätt.

The Bourne Identity, actionfilmen som kretsar kring Jason Bourne (Matt Damon) som hittas med minnesförlust ute på havet, är en remake på The Bourne Identity (Identitet okänd)  från 1988, då med Richard Chamberlain i huvudrollen. Robert Ludlums roman ligger till grund för manuset och plotten fungerar även om liknande män-utan-minne-historier dykt upp i tidningsartiklar och kanske gör att fictionen känns onödigt trolig. Ett bankfack med pistol, pengar och allsköns pass är kanske det enda överdrivna jämfört med verkligheten.

Jason Bourne hittas och med hjälp av minnesfragment, plötsliga språkkunskaper och ett aggressivt självförsvarslynne som verkar sitta i ryggraden bestämmer han sig för att ta reda på vem han är – och varför han beter sig som han gör. Av en slump träffar han på en kvinna med bil, Marie (Franka Potente), som även hon verkar lida brist på sammanhang och nära relationer och hon blir hans partner-in-crime på resan.

Nu har jag alltså sett filmen en tredje gång och nu endast för att jag sett Matt Damon med helt nya ögon. Såg jag då filmen med nya ögon också? Blev den bättre? Nix. Jag tycker precis som förut. Jag tycker filmen är tittbar men inte så mycket mer. Jag tycker actionsekvenserna är hattiga och det blir fånigt med superlååååå*gäsp*ååånga biljakten med den minimala bilen i trånga europeiska gränder (vet inte vilken stad dom var i, har ingen koll, dom åker runt så dant men jag fattar aldrig riktigt varför). Kärlekshistorien biter inte heller på mig.

Det är fullt möjligt att jag är en iskall jävel utan minsta koll men jag ser inte det extraordinära i den här filmen som så många andra verkar göra. För mig är den väldigt basic som actionfilm och Matt Damon som då såg ut som en i-princip-pojkvasker (fast han var 32!) hjälper inte upp den till varken nya höjder eller högre betyg.

Jag tror jag struntar i att se filmen en fjärde gång. Jag ser om The Bourne Supremacy istället.

{ 7 comments… read them below or add one }

Henke september 16, 2013 kl. 09:08

Jag älskar grundstoryn och boken var en favorit när jag var tonåring. Bourne identity är dock endast löst baserad på Ludlums bok. Jag tror att den första filmen följer boken bättre.

Filmen har bra action, bra skådespelare, ett tajt manus och en skön känsla. Klart 4/5.

Svara

Fiffi september 16, 2013 kl. 10:27

Henke:
Tror dom flesta tycker som du om filmen. Jag känner mig lite muttrig att jag håller fast vid min trea men den är stabil 🙂

Svara

Sofia september 16, 2013 kl. 09:11

Gillar den här. Tyckte den kändes fräsch när den kom och slagsmålsscenerna är råa och häftiga. Schysst actionthriller helt enkelt.

Svara

Fiffi september 16, 2013 kl. 10:28

Sofia:
Jarå jorå den är okej som actionthriller. Men inte så mycket mer än så tycker jag.

Svara

Pladd september 16, 2013 kl. 11:08

Jag gillar den här, starkt. Det finns något i den enkla grundhandlingen och att den hela tiden rör sig framåt som suger in mig, varje gång. Dessutom är det härligt med actionfilmer som utspelar sig i Europa. Vanligt folk i vanliga bilar.

Svara

Fiffi september 16, 2013 kl. 20:55

Pladd:
Där satte du huvudet på spiken, eller fingret eller vad man nu säger. ”Vanligt folk i vanliga bilar”. Filmen är precis så! Det är lite halvdåligt väder, folk ser ut som folk gör mest, det är inget häpnadsväckande alls egentligen, mer än historien och frågan: vem är Jason Bourne?

Svara

filmitch september 20, 2013 kl. 13:47

Gillar alla tre filmerna men de är lite märkliga. Har sett de flera gånger man kan för mitt liv aldrig komma ihåg vad de handlar om mer än att alla jagar Damon som tappat minnet och att det är häftiga biljakter. Ungefär något sådant.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: