Måndagar med Matt: THE DEPARTED

18 november, 2013

Oscarsgalan 2007 var julafton för Martin Scorsese och hans Departed-gäng. Filmen hade visserligen ”bara” fem nomineringar med sig in på Kodak Theatre i Hollywood men handväskorna var desto fullare på väg ut. Filmen knep fyra av fem statyetter, varav två var tungviktarna Bästa regi och Bästa film.

Den enda nominerade som fick lunka ut som en looser var Mark Wahlberg. Att han ens var påtänkt som Bästa manliga biroll gör mig i och för sig brydd men nu vann han ju inte så jag orkar inte elda upp mig. Personligen tycker jag att den enda av filmens skådespelare som hade förtjänat en nominering är Leonardo DiCaprio. Jag tycker han gör underverk med sin karaktär, infiltratören Billy.

Annars tycker jag The Departed är som vilken gubbarulle-a-la-Scorsese som helst. Stora namn, stora skådespelande män i samtliga roller, hårt, mörkt, elakt. Men till skillnad mot till exempel Scorseses Maffiabröder lider The Departed av en skumhet som jag inte gillar. Filmen är säkert superproferssionellt genomtänkt och troligtvis är vartenda klipp vägd på guldvåg men jag blir fantamej galen av att se den här filmen. Det klipps till en annan scen innan den första scenen är klar men bakgrundsmusiken följer med mellan scenerna på ett sätt jag inte sett i någon annan film varken före eller efter denna.

2002 kom en film från Hong Kong som fick den engelska titeln Infernal affairs (originaltitel Mou gaan dou). The Departed är en remake på denna och – tycker jag – en mycket blek kopia. Jag bryr mig liksom inte, jag struntar helt i hur det går för både DiCaprios Billy och Matt Damons Colin och definitivt för Jack Nicholsons Frank Costello.

Det enda uppfriskande med filmen är Matt Damon-Leo DiCaprio-rockaden. Det naturliga i 99 filmer av 100 hade varit att casta Damon i rollen som Billy och Leo som Colin men Scorsese valde att göra tvärtom. För detta ska han ha cred och även för att han har den goda smaken att aldrig ge upp hoppet om Leonardo DiCaprio. Nu ser jag fram emot The Wolf of Wall Street. Som faaaan!!!

{ 19 comments… read them below or add one }

Sofia november 18, 2013 kl. 06:26

Håller helt med, känns klart mer utslätad jämfört med originalet men att castingen av både Leo och Matt funkade bra (ju mindre som sägs om Marks prestation, desto bättre). Särskilt störde jag mig på att man hade lagt slutet så mycket mer tillrätta.

Svara

Fiffi november 18, 2013 kl. 17:46

Sofia:
Marky Mark ja…haha…ojoj, nä.

Svara

filmitch november 18, 2013 kl. 12:37

En film jag aldrig förstått storheten i. Trist helt enkelt no more no less.

Svara

Fiffi november 18, 2013 kl. 17:47

filmitch:
Dussinfilm helst enkelt, trots alla stora namn och prisregn.

Svara

Henke november 18, 2013 kl. 15:44

Denna är en remake av både ettan och delar av tvåan, Infernal affairs och Infernal affairs II. De kommer i sin tur ur en hel trilogi som jag tycker är riktigt bra. Bättre än The departed, även om den är ganska ok. Men jag tycker att Jack Nicholson som vanligt nu för tiden spelar över.

Svara

Fiffi november 18, 2013 kl. 17:48

Henke:
Jag undrar om inte Jack Nicholson egentligen spelar precis likadant som han alltid gjort – precis som Anthony Hopkins och Al Pacino – men ju äldre dom blir ju sämre funkar det. Vad tror du?

Svara

Pladd november 19, 2013 kl. 00:21

Mothugg! Nog för att det är en remske, men den har verkligen allt det som gör Scorsese till en unik kraft i filmvärlden. Filmgodis därav. Dessutom är Martin Sheen med. Och han är bra, som alltid. Även Marky funkar. Faktiskt!

Svara

Fiffi november 19, 2013 kl. 19:20

Pladd:
Härligt med mothugg! 🙂
Tycker du Marky alltid funkar eller mest bara här?

Svara

Pladd november 20, 2013 kl. 11:17

No love for Marky. Om vi säger så här, han funkar bara här. Vilket gör det desto mer imponerande!

Svara

David november 19, 2013 kl. 22:05

Håller med Fiffi närmast exakt den här ggn. Har inte sett storheten i filmen. Dessutom är allt överdrivet, från dialog, handling och skådespeleriet. Regin är inte heller på topp och hela filmen är otroligt ordinärt filmad. Handlingen passar inte USA heller för den delen. Om man ska infiltrera år 2007 använder man sig nog snarare mer av teknik än fysiska infiltratörer. Jag ger den själv en surmulen tvåa bara för att jag känner för att knäppa Scorsese på näsan.

Svara

Fiffi november 19, 2013 kl. 23:09

David:
Det är inte ofta vi tycker lika. Det skulle till en amerikansk remake av en asiatisk film, då klickar vi litegrann 🙂

Svara

Captain Charismas Filmblogg november 22, 2013 kl. 10:39

Infernal Affairs er en av mine favoritttriologier. The Departed klarer ikke å få frem sjelen til spesielt den første filmen som er mesterverk. Sitter alltid med tårevåte øyne etter alle tre filmene, noe spesielt med disse filmene. Filmusikken og skuespillerne er fantastiske, de får frem så mye følelser og spenning med enkle virkemidler.

Svara

Captain Charismas Filmblogg november 22, 2013 kl. 10:41

Trilogi skulle det være, ble en o for mye så jeg. 🙂

Svara

Fiffi november 22, 2013 kl. 11:14

Captain Charisma:
Vilken är det tredje filmen i trilogin?

Svara

Henke november 22, 2013 kl. 11:48

Infernal affairs, Infernal affairs II och Infernal affairs 3.

Mycket bra trilogi.Men första är nog starkast ändå.

Svara

Fiffi november 22, 2013 kl. 18:35

Henke:
Visste inte att det fanns en trea, inte med samma namn.

Svara

Captain Charismas Filmblogg november 23, 2013 kl. 10:23

Fiffi då. 1, 2 og hva kommer etter 2? Det Henke sier. 😉

Svara

Fiffi november 23, 2013 kl. 10:47

Captain Charisma:
Hahahaha, var det SÅ enkelt? 😉

Svara

Captain Charismas Filmblogg november 24, 2013 kl. 11:44

🙂 Så enkelt kan det være.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: