THE DICTATOR

19 maj, 2012

Det satt två killar i 20-års åldern bakom mig i biografen. När Men in black 3-trailern var slut hörde jag den ena killen säga ”Wååååw, den här måste jag se. Den verkar helt klart spännande.”

Spännande, tänkte jag. Det är väl kanske inte ord som jag skulle använda för att beskriva Men in black men hey, vem vet hur många filmer han sett i sitt liv? Vem är jag att döma? Jag har ju ingen aning.

Nittio minuter senare är The Dictator slut. Eftertexterna har slutat rulla och lamporna tänds. Jag vänder mig om för att titta på killarna bakom mig. Den ena har stora stora ögon och dom är nästan lite vattniga när han vänder sig mot sin kompis och säger: ”Det här kan vara den allra bästa filmen jag någonsin sett.” Där fick jag svar på min fråga. Han kan ha sett tio filmer i sitt liv, topps.

The Dictator spelar i samma liga som Hangover-filmerna och dom flesta flabberierna med Jim Carrey i huvudrollen. Jag vet precis vad jag får när jag köper en biobiljett och jag tycker det är rätt härligt faktiskt. Den kommer definitivt inte upp i Borat-klass, en film som i mitt tycke är en modern komediklassiker men fullt jämförbar med Brüno är den. Fast där Brüno hade några få riktigt höga toppar och ganska mediokra små dalar så är The Dictator mer en helgjuten film. Det är inga meserier, det är hundraprocentig underbältethumor, det är lågt, det är fjantigt och ganska dumt. GANSKA dumt förresten, det är helt jävla AP-DUMT men det är samtidigt precis det jag trodde innan att jag skulle få.

Jag undrar hur The Dictator hade funkat om den hade varit Sacha Baron Cohens första film? Jag undrar hur amerikanarna hade mottagit den skäggige generalen Aladeen under samma premisser som den kazakstanska Borat. Jag tror dom hade blivit rädda, kanske hade han råkat illa ut på riktigt om han hade närmat sig befolkningen utan redigt kamerateam och andra kända skådespelare i närheten. Att skämta om 9/11 är fortfarande inte riktigt kosher även om jag personligen tycker att man kan och bör skämta om allt.

Sacha Baron Cohen är helt gränslös i sin humor. Ingenting är för konstigt eller för äckligt att skämta om. Däremot får jag känslan av att filmbolaget har en annan syn på saken. Flera gånger är det som att en rolig scen inleds och det som borde vara scenens klimax är gravt nedkortad och/eller bortklippt helt. En bajsscen som jag hade rätt höga förväntningar på i dess inledning slutade i ett blekt jahaaa och det tror jag inte var manusförfattarens mening. Hahaha. Hur sjukt lät inte det? ”En bajsscen som jag hade rätt höga förväntningar på”. Hade jag någon cred som recensent så förlorade jag den just precis här men det bjuder jag på. Jag tycker ju det här är kul. Dumt men kul och precis perfekt när man är på det humöret.

Det kostade 430 spänn att ta med familjen på det här lilla fåniga äventyret och att det var värt varenda krona tyckte vi alla fyra.

{ 11 comments… read them below or add one }

Sofia maj 19, 2012 kl. 08:08

Roligt att ni hade roligt 🙂 Själv tror jag nog att jag kan bärga mig tills det blir tal om DVD-släpp. Intressant att se att inte ens Cohen själv har den kontrollen över sina egna produktioner om nu din tanke stämmer.

Svara

Fiffi maj 19, 2012 kl. 14:49

Sofia:
Den funkar ju absolut att se på DVD, eller VHS med för den delen om det fanns den möjligheten 😉

Svara

Svart Noir maj 19, 2012 kl. 14:24

Såg också denna på bio igår, kanske var samma visning? 😉

Vi tyckte nog lite annorlunda…

http://thepicturesthatgotsmall.blog.com/2012/05/19/the-dictator/

Svara

Fiffi maj 19, 2012 kl. 14:49

Svart Noir:
Var det DU som satt bakom mig? Hahaha!

Svara

Fiffi maj 19, 2012 kl. 14:53

Svart Noir:
Försökte kommentera på din blogg men det kommer bara upp ett felmeddelande…..:( Men jag har läst recensionen och såååå himla olika tyckte vi väl inte? 😉

Svara

Svart Noir maj 19, 2012 kl. 15:16

Haha klart det var! 😉

Ja, jag får också upp det ibland, vet inte vad det beror på…
Nä, kanske inte. Du var lite mer positiv bara. 😉 Fast egentligen tycker jag ju att det var den bästa filmen jag har sett…

Svara

Fiffi maj 20, 2012 kl. 10:03

Svart Noir:
I knew it! 😉

Svara

Vrångmannen maj 20, 2012 kl. 08:56

Vill se! 🙂

Svara

Fiffi maj 20, 2012 kl. 10:05

Vrångmannen:
Jag kan inte tänka mig någon vilja som är lättare att besanna än just denna just nu. Filmen går ju på varenda kvartersbiograf i hela landet, det känns som att det öppnats ladugårdar för att kunna visa filmen i. Snacka om reklamhype, det är nästan så man blir lite trött 😉

Svara

Movies - Noir september 16, 2012 kl. 12:42

Har nu sett The Dictator. Definitivt inte en film jag hade velat se på bio…

Svara

Fiffi september 18, 2012 kl. 14:35

Movies-Noir:
Det svåra och det dumma är om man jämför den med Borat. Det går bara inte. 😉

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: