Fredagsfemman #218 – ÅTERTITTAR

5. Gone Baby Gone

Vägarna till återtittar kan på pappret verka tämligen knepiga, lite som att kasta tärning och hejhopp jahapp nu blev det visst den här filmen dårå. Men nej, oftast, i alla fall i mitt fall, finns det en snårig väg som faktiskt leder från A till B, speciellt eftersom jag inte ser om filmer så ofta nuförtiden. Vad gäller Gone Baby Gone så är den regisserad av Bat….Ben Affleck (och han har dessutom varit med och skrivit manus) och i en av dom större birollerna ses Bosc….Titus Welliver, i en MAGNIFIK Sam Elliott-ish-musche dessutom! Klart jag vill se om den nu när jag ser både Ben och Titus med lite andra ögon. Fortfarande en bra film och fortfarande samma betyg.

.

.

.

4. Straight Outta Compton

Jag är förvånad hur pass MYCKET bättre filmen funkade på bio än hemma – och då har jag ändå ingen mini-TV. Alla maffiga scener kändes som ”jaha” och alla vanliga bra scener var ungefär likvärdiga. Så nu är jag glad att jag inte jackade upp filmen till en femma efter min andra bio-tittning. Hemma var den nämligen ”bara” en fyra, precis samma betyg som den redan fått men som jag trodde var fel.

.

.

.

3. Haywire

Det är verkligen inte ofta jag (frivilligt) ser om en film jag gett mitt allra lägsta betyg MEN ingen regel utan undantag. Efter att ha sett Gina Carano som riktigt skönt badassiga Angel Dust i Deadpool blev jag sugen på att ge om inte denna film så väl henne en chans till när hon spelar tuffa Mallory i denna mycket undermåliga Steven Soderbergh-actionthriller från 2011. Efter omtitten kan jag bara säga att 1/5 är precis rätt betyg. Filmen är precis lika rövdålig fortfarande. Gina Carano ska dock ha två tummar upp! Ascool är hon! Jag vill va som hon!

.

.

.

2. 2012

Herregud, vilken FLOPP! Jag mindes 2012 som en nervös katastroffilm med over-the-top-effekter som visserligen var gravt överdrivna men ändå en KICK att se. Nu såg jag om den. Skulle jag inte ha gjort. Ugh vad besviken jag blev. ALLT var sämre än jag mindes UTOM Amanda Peet som jag ser på med helt andra ögon efter hennes fenomenala insats i TV-serien Togetherness. Har du inte sett den serien, gör det. Nu.

.

.

.

1. The Dictator

HAHAHAHAAaahaaHAHAhahahaaaa! Nu när jag ser den utan lika-bra-som-Borat-förväntningar växer (den redan innan bra) filmen BETYDLIGT! Skrattfest deluxe!! Na- na-na-na-na, Aladeen motherfucker!

.

.

THE DICTATOR

Det satt två killar i 20-års åldern bakom mig i biografen. När Men in black 3-trailern var slut hörde jag den ena killen säga ”Wååååw, den här måste jag se. Den verkar helt klart spännande.”

Spännande, tänkte jag. Det är väl kanske inte ord som jag skulle använda för att beskriva Men in black men hey, vem vet hur många filmer han sett i sitt liv? Vem är jag att döma? Jag har ju ingen aning.

Nittio minuter senare är The Dictator slut. Eftertexterna har slutat rulla och lamporna tänds. Jag vänder mig om för att titta på killarna bakom mig. Den ena har stora stora ögon och dom är nästan lite vattniga när han vänder sig mot sin kompis och säger: ”Det här kan vara den allra bästa filmen jag någonsin sett.” Där fick jag svar på min fråga. Han kan ha sett tio filmer i sitt liv, topps.

The Dictator spelar i samma liga som Hangover-filmerna och dom flesta flabberierna med Jim Carrey i huvudrollen. Jag vet precis vad jag får när jag köper en biobiljett och jag tycker det är rätt härligt faktiskt. Den kommer definitivt inte upp i Borat-klass, en film som i mitt tycke är en modern komediklassiker men fullt jämförbar med Brüno är den. Fast där Brüno hade några få riktigt höga toppar och ganska mediokra små dalar så är The Dictator mer en helgjuten film. Det är inga meserier, det är hundraprocentig underbältethumor, det är lågt, det är fjantigt och ganska dumt. GANSKA dumt förresten, det är helt jävla AP-DUMT men det är samtidigt precis det jag trodde innan att jag skulle få.

Jag undrar hur The Dictator hade funkat om den hade varit Sacha Baron Cohens första film? Jag undrar hur amerikanarna hade mottagit den skäggige generalen Aladeen under samma premisser som den kazakstanska Borat. Jag tror dom hade blivit rädda, kanske hade han råkat illa ut på riktigt om han hade närmat sig befolkningen utan redigt kamerateam och andra kända skådespelare i närheten. Att skämta om 9/11 är fortfarande inte riktigt kosher även om jag personligen tycker att man kan och bör skämta om allt.

Sacha Baron Cohen är helt gränslös i sin humor. Ingenting är för konstigt eller för äckligt att skämta om. Däremot får jag känslan av att filmbolaget har en annan syn på saken. Flera gånger är det som att en rolig scen inleds och det som borde vara scenens klimax är gravt nedkortad och/eller bortklippt helt. En bajsscen som jag hade rätt höga förväntningar på i dess inledning slutade i ett blekt jahaaa och det tror jag inte var manusförfattarens mening. Hahaha. Hur sjukt lät inte det? ”En bajsscen som jag hade rätt höga förväntningar på”. Hade jag någon cred som recensent så förlorade jag den just precis här men det bjuder jag på. Jag tycker ju det här är kul. Dumt men kul och precis perfekt när man är på det humöret.

Det kostade 430 spänn att ta med familjen på det här lilla fåniga äventyret och att det var värt varenda krona tyckte vi alla fyra.

Fredagsfemman # 4

5. Diktatorn

Kan man vinna en drös Oscars för en stumfilm 2012 så borde Sacha Baron Cohens The Dictator kunna kamma hem storslam 2013.

1941 fick Chaplin fem nomineringar för sin film Diktatorn, hur många får Sacha? Trailern borde åtminstone få en. Det här är nåt att se fram emot.

 

4. Sean Banan

Att säga att filmen Sean Banan i SeanAfrika går bra på bio är ungefär lika sant som att säga att Björn Ranelid kan sjunga. Jag vet inte om man kan kalla Sean Banan för sångare heller men imorgon tävlar han i alla fall i Andra Chansen.

När jag bredsladdar in på parkeringen och lyssnar på dinge-dinge-ding-ding-ding-här-glider-kingen-in så rutorna skakar så får jag konstiga blickar från grannarna. Jag förstår inte varför. Eller jo, det kan bero på att jag sjunger med. Det kan också bero på att bilen är extremt skitig.

 

3. Lukten av EM-sommar

Efter Kroatien-Sverige-matchen i onsdags fick jag sånt riktigt fotbollssug. Det var härligt att se en grön gräsmatta, glada fotbollsspelare som lyckades både med passningar och att göra mål och som samtidigt verkade ha roligt på plan. Att dom var svenskar var som ett stort konfettiplus över alltihop.

Snart är det sommar men först ska det bli vår.

 

2. Bridesmaidstjejerna på Oscarsgalan

Det var inte mycket på Oscarsgalan som fick mig att på riktigt gapflabba men tjejerna från filmen Bridesmaids lyckades. När Rose Byrne och Melissa McCarthy ska dela ut ett pris och samtidigt skriker Scorsese!, ja, det kunde ha varit jag men jag hade ropat BRADLEYCOOPERMEDMUSTASCH!

 

1. Hästteater.

Se den fantastiska historien om en mans kärlek till sin häst under 1:a världskriget. Köp biljetter till War Horse i London på New London Theatre här!

Jag har alltså hittat en svensk sajt där man kan köpa biljetter till teatern War Horse i London. Att den vann Tony Awards för bästa pjäs 2011 säger mig ingenting, jag kan helt enkelt inte sluta skratta. Hästdockor i mänsklig storlek, vem betalar pengar för att titta på detta? Marja i Råå har sett den och hon skriver en kort sammanfattning på sajten:

”War Horse! Helt fantastiskt föreställning, teater när det är som bäst – riktig teater! Fastatiskt berättelse som spelades av professionella skådespelare, med underbara och skickliga gestalningar av människor, hästar och andra djur, t.ex. ankan! Mycket sevärd förestälnning!”