THE TOWN

Nu när jag faktiskt sett en film med Ben Affleck som inte fick mig att varken vilja stänga av och/eller spy så rider jag på vågen och tar mig an denna.

The town verkar vara en riktig kritikersuccé och Jeremy Renner blev till och med oscarsnominerad för sin roll. Jag tänker att jag får försöka se dom bitarna och strunta i att huvudrollen OCH regissörsklappan tillhör Mr Affleck – men – dessa tankar är tämligen svåra att slå bort när filmen väl dragit igång. Det är nämligen inte många scener han INTE är med i, Ben The Linslus.

Charlestown, en förort till Boston, har av någon märklig anledning blivit bankrånarnas hemvist # 1 i USA. Dom har flest rånare per capita, det är som att rånarluvorna sitter i generna på invånarna där. Doug (Ben Affleck) har en pappa som sitter i finkan (Chris Cooper) men det hindrar inte honom från att med noga uträknad precision råna banker på löpande band. Nu är han inte ensam, han har sitt gäng, sitt posse.

På den senaste i raden av rånade banker jobbar Claire (Rebecca Hall). Rånarna gör det dom ska utan alltför mycket blodsspill och tar sedan Claire som gisslan. Dom gör henne inte illa utan säpper henne vid en strandkant men hon blir givetvis chockad som fan.

Rånarna får reda på att Claire bor i Charlestown även hon och för att ligga steget före och få reda på om och vad hon berättat för FBI gör Doug en trevare och blir hennes vän och sedan – såklart – mer än så (han har pumpat muskler en masse för den här rollen och vill givetvis visa sig med naken överkropp i motljus). Doug blir kär på riktigt i Claire och vill börja ett nytt liv, han vill sluta med rånerierna. Men det är ju den där sista stora stöten. Det är ALLTID den där sista stöten…

Jag skulle kunna raljera över The town tills jag gick i pension. Jag skulle kunna spriva spaltmeter om hur jävla DUM Ben Affleck ser ut med sin ständigt halvöppna mun (den manliga motsvarigheten till Kristen Stewart?) och sina ticks att alltid röra huvudet liiite innan han pratar så att jag som tittar vet exakt vad han ska säga innan han säger det men nej, jag skiter i det den här gången för jag tycker The town är en fullt duglig film. Om jag tar i från tårna så är den faktiskt riktigt….bra.

Det är en inte så värst nyskapande story, en story inte helt olik Heat, men där Heat i mina ögon föll på dom två stora, på ”giganternas kamp” mellan DeNiro och Pacino, där håller The town just för att det känns som vanliga tjommar som sitter i skiten, inte två Filmsjärnor som tjänar multum på överspel.

Jon Hamm som FBI-agenten är för mig ett helt okänt ansikte (nej, jag har inte sett Mad men) och det är asskönt att se någon ”ny” i just den rollen. Han gör det dessutom jättebra. Rebecca Hall har jag tyckt om sen jag såg Vicky Cristina Barcelona och den känslan sitter fortfarande i. Jeremy Renner är mästerlig på att med små medel gestalta någon vars psyke är på väg att explodera och Chris Coopers lilla inhopp är Chris Cooper i ett nötskal: genialiskt!

Ben Affleck kunde ha haft den goda smaken att ge huvudrollen till någon annan men hade han gjort det hade säkerligen brorsan (eller Matt Damon) fått den och det hade varit lika illa. Så den här gången väljer jag att bita mig i tungan för det är inte värt det. Jag vill inte besudla en riktig bra film med simpla ordbajserier. Det här är en film att se och se om, till och med för en sur skeptiker som jag.
Bra gjort Ben!

22 svar på ”THE TOWN”

 1. Se där ja!
  Nu ligger vi ju nästan lika i tyckandet idag!
  Trevligt att läsa att du fann visst nöje i en Affleck-film trots allt… 😉

 2. Steffo:
  Inte bara ett visst nöje utan ett förvånadsvärt och STORT nöje. Jättbra film det här!

 3. Ja, jag älskade ju ju den här filmen – kul att du också gillade den Fiffi – trots dina problem med Damon. Jag är lite nyfiken på dir-cut-versionen också (25 minuter längre!) – ska bli intressant att se om bifigurerna får mer utrymme eller inte. Nåja, grym film. Skrev min hyllning här: http://www.plox.se/?p=1711

 4. Plox:
  Kan nog bli en ännu bättre film med 25 minuter extra. För mig var det definitivt en sån film som jag inte ville skulle ta slut.

  Och jag antar att det var Affleck du menade för Damon har jag inga problem med 😉

 5. Ja, nu satte jag allt lite eftermiddagste i halsen i alla fall — kul! Nu _måste_ jag ju bara komma mig för att se den här SNART.

 6. Sofia:
  Ja det måste du banne mig! Du som dessutom tycker han är snygg, du kommer att få JULAFTON. 😉

 7. Ah, gamle Ben! Lika stabil i alla väder. Har medvetet låtit bli att se den här eftersom den verkar så jäkla bra. Det är skönt att veta att man har en sån runt hörnet hela tiden.

 8. Chockerade att du gillade en film med Affleck vart är världen på väg 😉
  Helt ok rulle tyckte jag. Kanske inte det mästerverk många menar att den är men definitivt underhållande och det räcker långt.

 9. filmitch:
  Precis lika ledsamt som det känns när en av ens favoritskådisar gör ett riktigt dålig rolltolkning, precis lika KUL är det när det blir tvärtom. 🙂

 10. Jojjenito:
  Gone Baby Gone, jadu, av naturliga orsaker kommer jag att vänta ett bra tag till med att se den för det känns som att om The town var undantaget som bekräftar Ben Affleck-regeln så får jag sprida ut eventuellt fler undantag ett tag. Tvivlar på att dom gör sig eller rör sig i klunga 😉

 11. Jo, men Ben Affleck har ju bara regisserat GBG, så man slipper hans haka i bild. Nu verkar iofs även brorsan Casey stelopererad i käken han med, men han är en bättre skådis, tror jag. 😉

 12. Jojjenito:
  Jag tycker (nästan) värre om Casey om jag ska vara ärlig.
  Jag åker förbi en Lidl-butik nästan varje dag som har en stor banner på fasaden med en Lidl-kille som ser preciiiis ut som Casey Affleck så jag får min dagliga dos av den familjen och ja, det räcker finfint. 😉

 13. "Jag tycker (nästan) värre om Casey om jag ska vara ärlig."

  Ah, då har vi ett problem. Eller du har ett problem snarare. 😉 Såg att du skrev det i slutet av recensionen också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.