Veckans Gosling: Bristande bevis

Med start idag och ett gäng torsdagar framöver kommer jag att skriva om filmer med en viss Ryan Gosling i rollistan.

Jag blev lite betuttad i honom i Blue valentine och jag tror jag missbedömde honom rätt rejält i Dagboken så nu tänker jag titta igenom några fler filmer och syna honom i sömmarna. Bristande bevis från 2007 blir först i raden och återigen hade jag tokfel om en film bara genom att överanalysera ett fodral.

Den här gången gällde felet inte kvalitén utan innehållet. Anthony Hopkins och Ryan Gosling i ett advokatdrama med innehållande mord, ja, jag trodde det var Hopkins som skulle spela advokat och Gosling misstänkt (lite som i Primal fear) men så var det inte, det var precis tvärtom.

Ted Crawford (Hopkins) blir bedragen. Hans vackra yngre fru (Embeth Davidtz) träffar sin älskare två gånger i veckan på ett hotell och Ted luskar reda på det. När han konfronterar henne säger det klick inte bara i hjärnan utan även i den pistol Ted håller i. Han skjuter henne kallblodigt rätt i ansiktet.

När poliserna omringar huset blir polisen Robert Nunally (Billy Burke) den som Ted släpper in. Han står där med pistolen i handen, den döda frun på golvet och han erkänner sitt brott rätt av. Inte mycket till plot kan tyckas men jo, Ted är mer intelligent än så. Nunally är nämligen mannen frun bedragit honom med och han har ingen aning om att kvinnan han älskar är gift.

Ryan Gosling spelar Willy Beachum, uppkomlingen, åklagaren, stekaren som vunnit 97% av alla sina fall och han har inte för avsikt att förlora mot en gubbe som trots allt faktiskt erkänt.

Bristande bevis (som för övrigt är en sann titel sett till filmens handling men en SKITDÅLIG översättning av originaltiteln Fracture) är en smart och snygg film som i sakta mak låter mig som tittar involveras i Hopkins och Roslings intriger, lite likt en skalbagge i ett spindelnät. Det blir aldrig riktigt spännande men det är heller aldrig ointressant.

Gosling har ett kameleontutseende som jag tror kommer bli hans smala lycka i arbetslivet. Ibland ser han ut som David Arquette, ibland som Giovanni Ribisi men alltid som Ryan Gosling ändå på nåt vis. Som skådespelartyp är han ”Edward Nortonsk” vilket är en stor komplimang och Anthony Hopkins går från klarhet till klarhet på äldre dar. Om några dagar kommer en annan recension där han spelar bedragen farbror, ett fack han behärskar till fullo!

Summa summarum så är Bristande bevis en potent thriller med ett extremt välskrivet manus (bitvis hysteriskt kul faktiskt!) som ger mig mersmak både på genren i sig och huvudrollsinnehavarna.

Här hittade jag filmen.

13 svar på ”Veckans Gosling: Bristande bevis”

 1. 🙁 Dagboken länken fungerade inte, hade varit kul att se vad du skrev eftersom jag nog blev betuttad i Gosling efter den. Men jag såg den dubbad till tyska med spansk text på en långflygning för länge och den där snickaren som i regnet upprepade "Was willst du?" till vackra McAdams var så fin, så fin 🙂

 2. Jag skulle antagligen lägga mig på ungefär samma betyg men kände mig inte riktigt lika imponerad — tyckte filmen blev lite väl smart. Eller också var det bara jag som inte lyckades bli så engagerad.

  Kul tema som vanligt, ska bli spännande att se vad som dyker upp på torsdagarna framöver

 3. Kommer vagt ihåg den här filmen. Den var ok men jag tyckte att storyn kändes lite för konstruerad.

 4. filmitch:
  Du kanske kommer ihåg att den var konstruerad just för att den ÄR konstruerad 😉

 5. Du borde kolla in Gosling i Half Nelson, jisses – hans bästa insats hittils i karriären. Har för mig han Oscarsnominerades för sin insats där också. Men se den – om du inte redan gjort det. 🙂

 6. Plox:
  Jag käkar Gosling i samma tempo som frukostflingor så den är redan sedd ;D

  Recension av den kommer inom dom närmsta veckorna 🙂

 7. Om man får önska skulle jag vilja att du klämmer in ett par avsnitt av Young Hercules också. Bara för jämförelsens skull, alltså…

 8. Se "Lars and the real girl" med Gosling om du inte gjort det, själv gillar jag honom mycket som skådis.

  Se preist (fall du inte sett den) som är en otroligt bra film enligt mig.

  Bara lite tips:)

 9. vicky:
  Tack för tipsen! 🙂

  Lars and the real girl är lagd till handlingarna, recension på den kommer framöver.

  Priest säger du. Menar du den med Linus Roache eller den med Paul Bettany? Själv tycker jag att den ena är hääästlängder bättre än den andra (även om dom inte har ett dugg mer gemensamt än just titeln).

 10. Så lite så:)

  Jag menar den med Linus Roache (visste inte vad han hette) men google finns alltid. Den andra har jag inte sett och visste inte att det fanns en annan film med samma titel.

  Tycker att den filmen är så bra på alla sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.