Topp 10: Världens bästa öppningsscener

Det händer ibland att jag har cravings efter en speciell film precis som jag kan ha efter andra grejer, ja, choklad, lakritsshots och sånt.

Är det choklad jag vill ha och öppnar en chokladask så har jag svårt att ta en bit och stänga locket, men vill jag se en film men har ont om tid så funkar det i vissa fall att sätta på filmen och bara se öppningsscenen, i alla fall om den är tillräckligt bra.

Efter att ha läst 10-i-topp-listor med just öppningsscener hos Filmitch, Royale with cheese, BlueRoseCase och Voldo (som är påhittaren till hela idén från början) blev jag sugen på att gnugga mina grå och göra en egen.

Det finns många bra, många jättebra och en handfull helt fenomenala. Jag har säkerligen glömt några, jag har valt bort vissa men gällande topplistan har jag enbart gått på kärlek, magkänsla och mängden ståpäls på både armar och ben.

Vill du se öppningsscenen, klicka på filmtiteln.

1. Cobra
Jag tror inte ens Barry White kan bräda Sly´s sängkammarröst i det här introt.
Okej, Barry White är död men hade inte fixat det även om han var vid liv. Det blir liksom inte tuffare än såhär.

 

 

 

 

 

2. Gudfadern.

Det tar en sekund att komma i Corleone-mode.
EN SEKUND!

Filmmusiken, typsnittet på förtexterna, lyckokänslan i magen av att än en gång få se en av världens bästa filmer (detta gäller både Gudfadern och Gudfadern II som faktiskt är ÄNNU bättre än ettan).

 

 

 

 

3. Rocky IV
Wohooooooo!
Jag bara dööööööör så bra är det!!

 

 

 

 

 

4. Terminator 2
Det är ingen slump att den här öppningsscenen finns med på dom flesta såna här listor. Den ger ju hurven långt ner på vaderna.

 

 

 

 

5. Lejonkungen
När jag såg Lejonkungen allra första gången på premiärdagen på plats i Hollywood då grät jag som ett barn åt öppnings-scenen. När det liksom säger ”poff” av det där dova ljudet och sen kommer titeln upp mot den svarta bakgrunden, ja, det blev för mycket för mig, tårkanalerna typ brast!
Å andra sidan spelar det ingen roll om jag ser filmen fem gånger eller tio eller femton, jag blir alldeles tårögd varenda gång och ja, herregud, nu minns jag tjejen som sjöng den där låten fast på svenska (En värld full av liv) på ungarnas dop också….varför tänkte jag på det nuuuuu…..uuuäääääk. Måste snyta mig.

 

6. Magnolia
Jag vet inte om det går att berätta mer på så pass få minuter än vad Paul Thomas Anderson lyckas göra i Magnolias öppningsscen.

 

 

 

 

7. Reservoir dogs
Coola killar i snygga kostymer och smala svarta slipsar går i slowmotion till ball musik. Tarantino kan sin pryl!

 

 

 

 

8. Det stora blå
Precis som med introt till Gudfadern så behövs det inte många sekunder för att jag ska hamna i Det stora blå-världen och vilja stanna där. Den här öppningsscenen sätter mig nästan i trans och jag önskar mig ett direktnummer till Air Sicily.

”Roberto and an elevator, isn´t that enough?”

 

 

 


9. Hajen
Läskigt nåt så inihelvete. Och simpelt. Och nyskapande. Och, nä, jag vill verkligen inte bada utomhus mer.

 

 

 

 

 

 

10. Men in black
Danny Elfmans musik och en galen kameraåkning kittlar min fantasi så jag får utslag i hypofysen.

(Börja 2 min in i klippet.
Såg nu att introt är från MIB 2 men jag hittar inte introt från första filmen, fast det är den jag menar.)

 

 

Sen finns det tre eviga favoriter som är så klockrena att dom egentligen spelar i en egen liga i respektive genre och därmed inte får glömmas bort: Seven, Dum och dummare och Hulken.
Jag ÄÄÄÄLSKAR Hulken!!

35 svar på ”Topp 10: Världens bästa öppningsscener”

 1. Det hör till ovanligheterna att Slys filmer är med på dina listor. (ironi) =) Roligt med listor! Keep up the good work! =)

 2. movieshine:
  Att han antagligen skulle kunna platsa på precis ALLA listor jag någonsin skulle kunna göra, till och med såna på vilken han inte har att göra alls – egentligen 🙂

 3. Härligt att du lyfter fram Sly! Det är alldeles för lite av den varan i de andra bloggarnas listor. 🙂

  Gillar att du har med Gudfadern också. Den faller lätt i glömska bara för att man tar hela filmen för givet.

 4. Intressant lista, får helt klart ta och se om inledningen av Cobra för jag minns inte speciellt mycke av den.

 5. Kul att du har hoppat på öppningsscenståget och vilken listan du har skapat. En del bortglömda favoriter (introt till Gudfadern tar man tyvärr allt för givet, men vad effektivt det är) och en del jag inte har sett (Cobra, Rocky och Det stora blå). Det glädjer mig att du fick in Tarantino på ett hörn:)

  Voldo: Känn dig stolt. Det förtjänar du:)

 6. Nit89ram:
  Nu väntar jag på en likadan lista hos dig. Eller nja, kanske inte EXAKT likadan, det vore tråkigt, men DIN egen lista 😀

 7. Om du menar att jag också ska göra en "öppningsscenslista" så har jag redan gjort det. Du länkade ju till den i ditt inlägg:)

  Fast jag hade ju inte Sly med i min lista, så jag förstår varför du vill att jag ska göra om den;)

 8. Nit89ram:
  Det var ju det jag menade. Att du skulle kolla in dom öppningsscenerna du inte sett (*host* Cobra och *host* Rocky) och sen göra sin egen -lite mer korrekta – lista 😉

 9. Fin lista, speciellt gudfadern o reservoir dogs och hajen är riktigt fina.
  Jag måste erkänna att när jag såg Cobra på bio så somnade jag så jag har ingen riktig åsikt om den filmen:O

 10. Oh nej. den var totalförbjuden i Sverige men jag såg den, eller delar av den, i England. Borde faktiskt se om den det verkar vara en parodi på Dirty Harry och det kan vara kul, kanske.

 11. filmitch:
  Kallade du Cobra för "parodi på Dirty Harry"? Hahaha. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Eller jo, jag skrattar, det är roligare 🙂

  Kanske ska se om den, vaken den här gången? ;D

 12. Gud vad härligt! JAg har länge filat på en topp 10 lista av inledningsscener och DET STORA BLÅ Har alltid varit en av mina absoluta favoriter där. Skitkul att någon annan tycker samma sak om det introt. GRYMT!!

 13. Hej Anton!
  Vad kul att du gillar både listan och Det stora blå. 🙂

  Lägger till din blogg på min läsvärda-filmbloggar-lista. Hoppas det är okej.

 14. Vad skoj, det tycker jag absolut att du ska göra 🙂

  Vi har redan lagt till dig till på vår sajt. Vi gillar din blogg starkt!

 15. Förutom att min blåsa tror att den tillhör en 70årig gubbe (speciellt när man ser en bra film) så tror och tycker hjärnan det. Så om jag skulle ge mig in på att försöka så skulle listan bestå utav de fem senaste filmerna jag kommer ihåg och resterande fem filmer skulle vara filmer som jag kommer ihåg utav någon annan anledningen än att dom hade en bra öppningsscen. Men vem vet 😉

 16. Nicklas:
  Baktanken med och anledningen till vilka filmer du väljer är ju din ensak, så kör på tycker jag ;D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.