Tre om en: Det kunde ju ha blivit så bra

Giallo (2009)

Dario Argentos senaste film (i väntan på Dracula i 3D) tar oss till Turin. Adrien Brody spelar polisinspektör Enzo Avolfi som tar upp jakten efter en seriemördare som specialiserat sig på unga och hysteriskt vackra kvinnor.

Det kunde ju ha blivit så bra.

Adrien Brody i en skäggväxt som ser ut att vara bevattnad med växtnäring, Argento själv som i sina bästa stunder fått till riktiga mästerverk (såsom denna), Emmanuelle Seigner som kan vara en riktig habil skådespelerska när hon sätter den sidan till (men vilken sida hon visar här vetefan). Filmen har dessutom fått en av världens snyggaste affischer.

Slutresultatet blev dock inte bra, inte bra alls faktiskt. Det bästa med filmen är att jag använde postern som inbjudningskort till en fest i somras, dock något omgjord. Festen blev bra mycket mer lyckad än filmen.

 

 

The walker (2007)

Woody Harrelson är Carter Page III. Han är en manlig eskort, en ”walker”, som gör rika och bortskämda höjdarfruars dagar en smula roligare. En av dessa fisförnäma fruar (Kristin Scott Thomas)  hamnar rejält i klistret och som den godhjärtade man Carter är försöker han skydda henne men hamnar själv rätt långt ner i skiten.

Det kunde ju ha blivit så bra.

Woody Harrelson är en skådespelare som går från klarhet till klarhet och som är som allra bäst i udda filmer som inte många verkar se. Regissören och manusförfattaren Paul Schrader har skrivit både Taxi Driver och Tjuren från Bronx och är liksom…stor… men det är ingenting jag märker av här. Slätstruket och tråkigt som fan är det.

Woody verkar ha en vanlig dag på jobbet, han gör det han ska och han är även i sina sämre stunder bättre än många andra på sitt yrke och Kristin Scott Thomas är långt ifrån nån favorit för mig. Jag bara gäspar och hoppas att filmjäveln ska ta slut.

 

 

Niceville (2011)

Det är tidigt 60-tal i USA. Svarta och vita lever vitt skilda liv och svarta kvinnor är ofta hushållerskor i vita överklassfamiljer. Unga Skeeter (Emma Stone) drömmer om att bli författare och ger sig in i ett skrivprojekt som vänder upp och ner på många människors liv då hon tänker skriva en bok om dessa färgade kvinnor och deras liv – med sina egna ord.

På pappret känns Niceville som en mix av Purpurfärgen och Stekta gröna tomater och det kan jag bli både upprymd och humörstyngd av. Det är ju liksom jämförelser som förpliktigar även om jämförelserna inte finns någon annanstans än i mitt huvud.

Filmaffischen ser ut som en sponsrad skylt från Löfbergs Lila Arena, nåt som den värmländska hittipå-inredningbutiken Niceville har fått pröjsa många tusenlappar för att få uppsatt och jag kan inte säga att den lockar mig alls. Nej-ooo-nej, inte alls, ty ”tjejfilmer”, ”kvinnofilmer” som denna får mig oftare att sparka bakut än att lägga huvudet på sned och säga ååååå, hur goda intentioner filmmakarna än har.

Det kunde ju ha blivit så bra.

Emma Stone som ÄR så bra är totalkass här. Ofokuserad och konstig och hon ser rent dum ut i 60-tals-mundering. Jag får inte in rätta känslan för någon av karaktärerna vilket gör att jag känner mig helt bakom. Både vänner, bekanta och andra filmbloggare verkar gilla filmen men inte jag. Jag gillar den inte alls.

 

19 svar på ”Tre om en: Det kunde ju ha blivit så bra”

 1. Jag ser att du nu tog över stafettpinnen från råd & rön och testade lite dynga 😉
  Giallo har jag redan sett och kan bara hålla med. Filmaffischen är avsevärt bättre än filmen.
  The Walker undeviker jag men däremot gillar jag både CST och Woody.
  Niceville fanns inte på min ”att se karta” och kommer aldrig att hamna där.
  Det tog ett tag innan jag kopplade Löfbergs kopplingen men då är jag också TOTALT ointresserad av hockey.

  1. filmitch:
   Otippad dynga måste jag tillägga 😉
   Men du….du kan du vara ointresserad av hockey i dessa dagar? JWM-killarna är ju helt fantastiska, det blir en låååååång uppesittarnatt inatt 😀

 2. Jag borde väl ha sett Help eftersom det är en av årets storfilmer. Hör på nåt vis till allmänbildningen kan man tycka. Men jag kunde helt enkelt inte förmå mig. Jag gillade inte alls trailern och allt jag läst om den har bara ingett mig avsmak. Får mig att tänka på smörgåstårta, som är något av det värsta jag vet. Inte nog med att det är kladdigt, ”alla” förväntas tycka om det.

  1. Jessica:
   Nej Jessica, du borde inte ha sett Help, du borde ha gjort precis som du redan gjort, undvikit den och gjort nån vettigare med två timmar av ditt liv. Bra tänkt! 😉

 3. ”Giallo” borde vara en film i min smak, men jag förstod att den inte skulle vara någon höjdare och då ser jag hellre om en gammal Argento (eller varför inte något annat spännande i genren från en annan regissör, finns mycket trevligt där).

  ”Walker” har jag för mig gick på SiFF för några år sen, men valde bort den då jag inte riktigt trodde på den. Den har sedan försvunnit helt från mina tankar så det var lite intressant att du plötsligt sett den. Inget man missat uppenbarligen.

  The Help” (tänker inte använde den svenska titeln) är definitivt en Oscars-film, på gott och ont. Jag hade inte hört talas om den när jag såg den vilket nog bara var positivt för jag gillade den. Inte vansinnigt mycket, men den var bättre än jag hade trott om en sådan film.

  Att den får en etta av dig, jag vet inte. Men när/om filmen får en massa Oscarsnomineringar kommer säkerligen många se den ändå 🙂 Och en Oscarsvinst kan man nästan räkna med för Octavia Spencer, något du inte tycker ? Eller var det inte värt att skriva om de övriga ? 😉 Emma Stone har den tråkigaste karaktären, det är tre, fyra andra som är klart bättre och intressantare.

  1. Movies-Noir:
   Vad gäller The Help/Niceville så läste jag igenom din recension av filmen flera gånger efter att jag såg filmen och jag förstod inte att det var samma film vi sett. Jag tycker den är uuuuurbota tråkig och nej, jag tycker inte Octavia Spencer – eller någon av dom andra skådespelarna – gör något som helst avtryck i filmhistorien, inte på något vis tycker jag det. En oscarsnominering för någon i ensemblen eller filmen i sig är – för mig – ett skämt. Så olika man kan tycka ;D

   1. Eftersom den fått flera nomineringar och priser redan innan Oscarsgalan så verkar den ha gått hem hos många. Sen om det är något som går till filmhistorien, det håller jag med om att det inte gör.

    1. Movies-Noir:
     Jag förstår att den kan gå hem hos många och att den _har_ gått hem hos många men det är väldigt få filmer som passar alla, ja, det ska vara Forrest Gump då kanske 😉

 4. Tyckte faktiskt The Help var helt okej, filmen har ganska så många stereotypiska karaktärer som inte lär sig så mycket efter filmen är slut. Men filmen har en grym skurk som spelas av Bryce Dallas Howard som man jag verkligen hatade! En riktig översittare som man bara vill ge en riktig smäll!

  Men, en ganska så underhållande film men några feelgood-stunder. Helt okej film =)

 5. Av någon anledning tänker jag på Mona Lisa Smiles när jag läser om The Help och det känns som att många filmen om den tidsperioden på temat hitta-sig-själv är chick flicks.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.