Tre om en: Tre recensioner av filmen Gamer

9 september, 2010

Att titta på film är sjukt kul! Att prata och skriva om film är nästan lika roligt.

Men att diskutera film eller att läsa recensioner kan även vara ruggigt enerverande. Speciellt jobbigt kan det bli om man själv har en stark åsikt i ämnet och dialogkombatanten och/eller recensenten inte förstår den alls.

Ibland läser jag en recension skriven om en film och jag sliter mitt hår i undran över om det är samma film vi sett. Jag får liksom inte ihop det.

Dagens Tre om en får därför fungera som ett typexempel på just detta.

Det är tre recensioner skrivna av tre olika filmbloggare, men av samma film och det roliga är: det finns inget om är rätt och fel. Filmtittande är subjektivt och personligt skrivna recensioner är bland det roligaste som finns att läsa, även om man inte håller med.

Eller vad tycker du?

Recension nr 1.
Skriven av Andreas från AddePladdes (j-vla) filmblogg

Med nästintill bara dåliga omdömen och bottenbetyg är det lätt att sänka förväntningarna till noll. Gamer är ett sånt fall. Jag försöker å andra sidan att vara så vidsynt som möjligt, så när jag mötte en kille som sa att den där Gamer är ju rätt skön, så fick det räcka för att jag skulle ge den en chans.

En actionrökare av Crank-skaparna med en stenhård Gerard Butler i huvudrollen och den fantastiskt karismatiska Michael C Hall (Dexter) som skurk kan ju inte vara helt värdelöst. Måhända att handlingen är en Running Man-kopia med toppmoderna cgi-effekter, det är ändå ett helt okej upplägg för en hyfsad upplevelse.

Faktum är att det faktiskt blir rätt trevligt. Som jag skrev ovan, Butler är stenhård och Hall är karismatisk. Ingen gör något oväntat, men det krävs inte mer. Visserligen kan jag få fnatt på den intensiva klippningen, men eftersom det verkar vara så det ska göras nu för tiden är det väl bara att vänja sig. Annars tycker jag ändå den håller hög klass med sina effekter.

Visst ser jag också brister, men jag har sett betydligt sämre och mer meningslösa actionfilmer. Gamer har en tillräckligt engagerande story för att hålla mig vaken. Därtill hyfsat storslagna actionsekvenser och självaste Dexter som skurk. Med andra ord; jag är nöjd!

Betyg: 3/5

Recension nr 2.
Skriven av Andreas från Andreas blogg (förmodligen världens sämsta filmblogg):

”Gamer” utspelar sig i en nära framtid, en tid då tankekontrollsteknologi har tagit samhället med storm. Människor kontrollerar andra människor i ett gigantiskt multiplayerspel över Internet.

Den enstörige miljardären Ken Castle är skapare till den kontroversiella underhållningsformen Slayers – ett mäkta populärt spel som låter miljoner agera ut sina innersta lustar och fantasier online – framför en världspublik. Spelandet har utvecklats in i en ny, skrämmande dimension…tankekontroll…manipulation…människor som spelar med människor.

I centrum finns Kable, superstjärnan och kulthjälten från det ultrabrutala spelet Slayers. Kable styrs av Simon, en ung spelare med rockstjärnestatus, som fortsätter att trotsa oddsen och för Kable till seger varje vecka. Bortförd från sin familj, inburad och tvingad att strida mot sin vilja måste Kable – den moderna tidens Gladiator – överleva länge nog att kunna fly från spelet, frita sin familj, återfå sin identitet och rädda mänskligheten från Castles hänsynslösa teknologi.

Alla FPS-spelares drömfilm. Asball. Jag har för några dagar sedan precis avslutat Call of Duty: Modern Warfare 2 och den här kom precis i rätt tid. Såg den i HD och måste säga att det var en perfekt HD-film. Mycket färger och skitläckra filmfilter. Handlingen är rätt ok om man tillåter sig själv att hänga med lite. Kul att se Dexter Morgan från serien Dexter häri också i en annan roll än just Dexter. Gerard Butler svek mig som fan i kärringfilmen PS. I Love You.
Men nu har han min fulla respekt igen.

Typisk kill-film med våld, blod, action, tuttar i mängder med massa massa morbida människor som lever i en fantasivärld.

Betyg: 3,5/5

Recension nr 3.
Skriven av Fiffi från Fiffis filmtajm:

Oftast behöver man bara några minuter för att komma in i en film och få känslan av om det kommer bli bra eller anus.

Med filmen Gamer behövde jag en minut för att känna ”njääääää”, två minuter för att tänka ”vad fan är det här?” och efter dryga fem minuter kommer denna välskrivna dialog:

TV-chefen Bob: Jag tänker inte sumpa tre asiatiska krig på grund av nära.
Nån manlig assistent: Ingen bryr sig om döda asiater. Dom bryr sig om Ken Castle.
TV-chefen Bob: Jag vill prata med Gina.
Programledaren Gina: Okej…Bob. Castle har bara framträtt en enda gång i medierna, i sista intervjun med Walters innan hon dog för nio jävla år sedan.
Bob: Sluta menstruera och säg bara om den blir av för fan!

Exakt där gav jag upp mentalt. Känslan jag fick tämligen direkt av att Gamer inte var något annat än värsta typen manschauvenistisk hjärndöd smörja visade sig stämma. Men Gamer är mer än så.

Gamer är en fullkomligt fördummande pojkaction. Det är en orgie i fördomsrapningar. Kanske har filmskaparna gjort en enkät bland High School-killar i USA om vad dom vill se i en actionrulle och sen skrivit manus utifrån:

1. ball rynkig känd-från-300-snubbe i närbild
2. unga tjejer som dansar i bikini och putar med rumpan
3. unga tjejer som utan egentlig anledning lyfter på tröjan och visar brösten
4. vapen, skottlossning och actionscener med sprutande grus, blod och svett i sådana närbilder att man inte ser vad som händer
5. supersnabba klipp som hjälper till att få bort fokus från den egentliga handlingen och som gör att man inte hinner lyssna så noga på vad karaktärerna pratar om, vilket i och för sig inte gör nåt eftersom det ändå bara är floskler och totalt innehållslösa sådana dessutom.

Jag vill inte tro att det här är vad unga killar vill se i actionfilmsgenren. Jag tror dom har högre krav än så. Jag HOPPAS att dom har högre krav.

JAG nöjer mig i alla fall inte med det här, men å andra sidan, sist jag kollade hade jag ingen snopp.

{ 45 comments… read them below or add one }

addepladde september 9, 2010 kl. 07:12

Det krävs nog en Andreas för att uppskatta såna här små mästerverk. 😉

Om jag ska vara ärlig, så håller jag egentligen med dig. Om jag skulle syssla med objektivetet så hade jag nog varit närmre din åsikt, speciellt eftersom jag utvecklat lite av en allergi mot korkad dumaction det senaste. Men Gamer var något annat. Den var skön, enkel och lagom mycket spelreferenser (även om jag själv inte är en Gamer) för att det skulle kännas lite unikt, på något sätt. Jag menar, The Sims känns ju jättelöjligt efter

Sen är ju just den dialogen du tog upp underbar. Dumaction at its best!

Svara

addepladde september 9, 2010 kl. 07:15

Oj, får fylla på mittensttycket lite. The Sims känns ju jättelöjligt (det kanske det alltid gjort?) efter att ha sett motsvarigheten i filmen.

Men jag förstår vad du menar när man inte håller med. Har flera bekanta som titt som tätt tycker helt annorlunda än jag. Det är alltid lika frustruerande. 😉

Svara

andreashyllman september 9, 2010 kl. 08:06

Bra att jag skrev Dexter Morgan istället för Michael C. Hall. Haha, klumpigt skrivet.

Som addepladde skrev: "Det krävs nog en Andreas för att uppskatta såna här små mästerverk. ;)"
Den här filmen har allt vuxna pojkar behöver!

Svara

f i f f i september 9, 2010 kl. 08:20

addepladde:
Jag är glad att smaken är som baken men just i detta fall har jag bresat skinkorna waaaay off åt sidorna jämfört med dig och Andreas 😉

Svara

f i f f i september 9, 2010 kl. 08:21

andreashyllman:
Du vet sannorlikt bättre än jag vad vuxna pojkar behöver men vuxna kvinnor behöver betydligt mer än IQ petflaska 😉

Svara

Steffo september 9, 2010 kl. 12:12

Gamer är bland det sämsta jag sett på den här sidan 2000-talet…och då gillar jag ändå suspekta framtidsvisioner…och gillade Crank-filmerna också!

Gamer är ren crap och min etta satt som berget!

Svara

f i f f i september 9, 2010 kl. 12:30

Steffo:
Läste precis din grymma sågning.
High five! 🙂

Svara

addepladde september 9, 2010 kl. 12:35

You old people, ni förstår er inte på sånt här. 😉

Svara

f i f f i september 9, 2010 kl. 12:52

addepladde:
Det är en viss sorts vishet som kommer med åldern. Har jag hört. Men personligen har jag ingen aning. Jag är ju fortfarande kvar i Stallones hårda-men-ändå-intelligenta actionvärld, precis som du din youngster 😉

Svara

filmitch september 9, 2010 kl. 15:23

Även min etta satt som berget:) Studtals var filmen så usel att jag fick blunda. Kul grepp Fiffi att samla lite olika åsikter om en o samma film 🙂

Svara

f i f f i september 9, 2010 kl. 16:25

filmitch:
Det blir säkerligen fler såna här multirecensioner. Tjoa till om du vill vara med på ett hörn nästa gång.

Svara

Sofia september 9, 2010 kl. 19:05

Kul idé och bra recensioner alla tre! Även om jag nu inte kunde relatera till just den här eftersom jag inte har sett den 😉

Svara

f i f f i september 9, 2010 kl. 21:08

Sofia:
Undrar om Gamer är filmen som hamnade högst upp i din måste-se-hög nu – eller längst ner ;D

Svara

filmitch september 9, 2010 kl. 22:06

Tjoho 😀

Svara

Sofia september 10, 2010 kl. 03:49

Ja, nu gäller det ju att hålla filmbloggarrelationstungan rätt i mun 😀

Svara

f i f f i september 10, 2010 kl. 06:05

Sofia:
Hahahaha. Yupp!

Svara

f i f f i september 10, 2010 kl. 06:06

filmitch:
Och högt och tydligt var det också! 😀
Du är först på listan till nästa vända.

Svara

Joel Burman september 10, 2010 kl. 07:13

Bra koncept fiffi. Tycker dock att ni borde köra gäst blogg stuk, så att alla som har med en recension publicerar samma sak. Dvs i det här fallet hade recensionen kommit upp på två sidor till.

Så blir sammanhanget ännu tydligare.

Svara

f i f f i september 10, 2010 kl. 08:21

Joel Burman:
Så hade vi kunnat göra, men nu tänkte jag inte på det. 😉
Men nu är det bara för andra att sno konceptet. Det lär komma tillbaka här också fler gånger.

Svara

addepladde september 10, 2010 kl. 08:34

Fast på det här sättet finns det bara ett ställe att kommentera på, det gillar jag. Däremot hade jag kunnat länka hit och påannonsera inlägget hos mig. Det föreslår jag till nästa vända. Då ökar chansen för alla inblandade att få nya läsare, även för Fiffi (som om det skulle behövas ;))

Svara

f i f f i september 10, 2010 kl. 09:45

addepladde:
Du får gärna länka idag. Det gör väl inget om det är en dag "sent"? Såna här grejer blir ju aldrig omoderna. 😉

Svara

addepladde september 10, 2010 kl. 12:51

Ja, men det är ju självklart. Sagt och gjort! 🙂

Svara

Joel Burman september 10, 2010 kl. 13:04

Smart med ett ställe att kommentera, tänkte inte på det, tycker verkligen det här är ett smart sätt att recensera på. Backtracka järnet med varann helt enkelt.

Svara

Plox september 10, 2010 kl. 13:08

Sist jag kollade hade jag en snopp – men jag håller ändå till 100% med dig Fiffi. Urusel film som spelar på helt fel strängar.

Och Precis som Steffo gillar jag suspekta framtidsskildringar och dessutom Crank-filmerna. Så jag vet inte jag – men Gamer var inte mycket till film. 🙂

Svara

f i f f i september 10, 2010 kl. 15:08

Joel Burman:
Kul att du tycker det 🙂

Svara

f i f f i september 10, 2010 kl. 15:08

Plox:
Du måste vara undantaget som bekräftar regeln 😉

Svara

BlueRoseCase september 10, 2010 kl. 16:07

Vilken kul idé med tre recensioner på samma film! Mycket intressant läsning. Har inte sett filmen i fråga och enligt samtliga av dessa recensioner är det nog heller ingen film för mig… 😀

Svara

D-RL september 10, 2010 kl. 20:31

Kul grej, verkligen. Jag recenserar ju nästan aldrig filmer, så jag antar att jag inte får chansen att vara med. Fast du kan ju hojta till om du någon gång skulle vara en recension kort… 😀

Svara

f i f f i september 10, 2010 kl. 21:22

BlueRoseCase:
Du kanske skulle ge den en chans? Vem vet, du kanske ger den maxbetyg? 😉

Svara

f i f f i september 10, 2010 kl. 21:22

D-RL:
Absolut! Jag lovar att höra av mig.:)

Svara

BlueRoseCase september 11, 2010 kl. 08:10

Fiffi: Utan att ha sett den tar jag ändå din tanke som en förolämpning… ;D

Svara

f i f f i september 11, 2010 kl. 13:17

BlueRoseCase:
Då ber jag om ursäkt. Att det var en förolämpning var aldrig min mening. Däremot är det ingenting som förvånar mig längre och kanske var det just du som skulle ge Gamer den första – och enda – femman i världshistorien? Men samtidigt…..jag är skeptisk 😉

Svara

BlueRoseCase september 11, 2010 kl. 16:06

Hahaha! Nu börjar jag ju bli liiite nyfiken på den. Eller så är det bara det att jag inte fått såga nåt riktigt ordentligt på alltför länge…! ;D

Svara

f i f f i september 11, 2010 kl. 16:29

BlueRoseCase:
Give it a shoot!
Om inte annat så kanske du kan få vräka ur dig en riktig könsordsbaserad sågning 🙂

Svara

Joel Burman september 12, 2010 kl. 21:49

Ja då har man genomlidit den här bara för 3 om 1 recensionen. Håller helt med Fiffi jag blir lite halvarg över sånt här resursslöseri, jag och fiffi har tidigare diskuterat meningen med superkommersiella amerikanska filmer och deras existen berättigande.
Jag tar vilken dag som helst en natt istället för Gamer.
Som AddePladde säger så är det här en variant av Running Man med Arnold (Boken är faktiskt väldigt bra! läs den!) fast faktiskt sämre, det trodde jag aldrig när jag såg Running Man för jag tyckte den var riktigt hiskelig!

Svara

Joel Burman september 13, 2010 kl. 09:35

Jag måste ha varit riktigt upprörd när jag skrev den här kommentaren igår.

"Jag tar vilken dag som helst en natt istället för Gamer."

Natt= En natt på museet

Svara

f i f f i september 13, 2010 kl. 09:52

Joel:
Även jag föredrar Natt på museet 2 framför den här och det säger mer om Gamer än Natt på museet ;D

Svara

addepladde september 14, 2010 kl. 17:05

Running Man(filmen) är inte heller fel. Snäppet vassare än Gamer. Bara att Arnie heter Ben Richards är klockrent.

Natt på museet står jag helst över. Det är för mycket hjärna. 😉

Svara

f i f f i september 14, 2010 kl. 17:28

addepladde:
Hahaha! Ja, skippa den du. Du missar nada.

Svara

Sofia september 14, 2010 kl. 19:14

Running Man är ju guld! Filmen bara aaaaningens mer buskis-putslustig än boken 😉

Svara

f i f f i september 14, 2010 kl. 19:29

Sofia:
Jag gillar både boken och filmen jag med. Åtminstone gjorde jag det sist jag läste den/såg den 😉

Svara

Anonymous september 25, 2010 kl. 09:31

Kan man önska sig mer av detta? Kul giv!
/s

Svara

f i f f i september 25, 2010 kl. 16:25

s:
Javisst kan du önska och mer av detta kommer det bli, både här och sannorlikt på andra filmbloggar 🙂

Svara

Jojjenito mars 6, 2014 kl. 18:03

Intressant att dina medrecensenter ändå uppskattar den. För mig var det värsta sortens brölaction, helt utan hjärna och bara äcklig. Jag tror jag tog en dusch efter att jag sett den.

Svara

Fiffi mars 6, 2014 kl. 22:03

Jojjenito:
Välbehövlig dusch. Önskar man hade kunnat duscha ut dom filmiska gamerminnena mellan öronen också.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: