UNDER THE SKIN

Om jag inte hade läst en enda rad eller hört en enda mening om Under the skin är det tveksamt om jag förstått vad den handlade om. Det är tveksamt ändå men jag tror knappt jag förstått ramhandlingen utan denna visserligen sparsmakade men ändock förhandsinfo.

Jag kommer inte strössla med spoilers i texten men om du vet med dig att du gillar att se filmer som utmanar både ditt intellekt, din fantasi och ditt filmtittande så kan det vara en bra idé att sluta läsa här. Vill du däremot ha en fullständig analys av filmen föreslår jag uppfinningen Google, kanske det finns någon recensent någonstans i världen som knäckt koden? Själv jobbar jag mest med gissningar, det är en hel del famlande i blindo, så mycket är säkert.

Så. Varning för eventuella spoilers nudå. *klistrar upp svart-och-gul-bredrandig tejp, sån som finns i hissar bland annat för att man ska hålla fötterna på rätt sida och inte riskera klämskador*

Filmen utspelar sig i Glasgow med omnejd. Det är regnigt, gråruggigt, ser ut som vilken ångestdrypande svensk höstdag som helst. Scarlett Johansson spelar en kvinna som precis som övriga roller i filmen är namnlös på ImdB. Hon är skum.

En död ung kvinna hämtas upp av en motorcykelman och Scarlett klär av henne och tar på sig hennes kläder. Hon beger sig ut på Glasgows gator i en blå van och raggar upp unga singelmän. Dessa scener är tydligen autentiska, killarna hade ingen aning om att dom blev filmade, inte förrän senare när dom skulle godkänna sin medverkan i filmen.

Scarlett raggar upp män. Män dör. Drunknar i nån svart olja. Kroppar blir till blodigt klegg på ett löpande band. Scarlett raggar upp ännu en man. Ännu en man. Ännu en man. En man som är på utflykt på stranden med sin fru och halvårsgamla son.  Motorcykelmannen kommer. Rensar, fixar, flyttar kroppar.

Det finns två scener som bitit sig fast hos mig sådär riktigt ordentligt. Den ena är strandscenen (tänker inte berätta varför) och den andra är en scen när en ensam naken liten man går i högt gräs (vem och varför säger jag inte). Dessa två scener är så otäcka, så djupt mänskliga och samtidigt så ömsinta att vad jag än tycker om resten av filmen så är jag glad att jag såg den just för att få vara med om detta.

Nu lät det kanske som att jag inte tycker om filmen, det blev tokigt i såna fall för jag tycker om den. Den är knepig som FAN, den är svår att förstå, den kräver energi att ta sig igenom. Att Scarlett Johansson är affischnamn gör att filmen når ut, att hon visar sig spritt språngande naken gör att än fler ser den. Tänk så spännande det är med nakna kroppar – fortfarande. Eller?

Nej, spännande tycker jag inte att det är men jag tycker det är ganska modigt. Nu är Under the skin ingen Nymphomaniac så den som hade hoppats på nån Scarlett-halvporris blir nog rätt besviken. Filmen beskrivs dock på vissa ställen (har jag sett) som erotisk men det är knappt jag håller med där heller. Jag tycker inte nakna människor per automatik är erotiskt, dessutom är filmen alldeles för knepig och musiken alldeles för experimentiellt brölande för att jag ens ska kunna stava till erotik under filmens gång. Jag sitter dock med vidöppna ögon för att inte missa nåt, det är en rätt ruggig stämning och jag har ingen aning om vad som ska hända och vad jag ska få se.

Det här är en film som jag tror kommer få väldigt många fullpoängare världen över men också en hel del bottenskrap. Det är urtypen av en smal festivalfilm, endast namnet Scarlett Johansson kan få någon att tro annorlunda. Regissören Jonathan Glazer har förut gjort både den renodlade dramathrillern Sexy Beast med Ben Kingsley och den mystiska dramapeddofilmen Birth när Nicole Kidman blir kär i en 10-årig pojke som hon tror är hennes döde man. Men jag undrar om det inte är dagens film som blir hans stora genombrott, i alla fall på snackishimlen.

Det är den där filmen när Scarlett Johansson visar mufflan”. ”Jaha, DEN!” Så lär det nog låta, i alla fall tills dessa imaginärt citerade personer sett filmen. Då kommer det låta heeeelt annorlunda.

Fripps filmrevyer-Henke har också sett filmen. Kröp den under skinnet på honom måntro?

Soundtracket komponerat av Mica Levi finns (konstigt nog) på Spotify. Det är en skiva som består av 90% oljud och ”låt” nummer 11 som uppvisar liiite av det fina score som ändå hördes ibland i filmen. Lyssna på egen risk.

12 svar på ”UNDER THE SKIN”

 1. Hör och häpna, men jag fick upp ögonen för filmen när jag såg postern som fångade mitt intresse. När jag sen läste lite kort om handlingen och såg att Scarlett hade huvudrollen var jag såld. Att hon var med var mer ett bevis på att filmen inte bara var en amatörfilm med en intressant poster. Ja, sen att det var mannen som gjorde den trevliga Sexy Beast var så klart en bonus. Fast det här är något väldigt annorlunda.

  Tyckte både Scarlett var bra, filmen hade en speciell udda (och vissa gånger kuslig) stämning och så gillade jag slutet mycket. Ingen toppfilm, men absolut glad över att ha sett den.

  Under the Skin fick en trea även hos mig…

  1. Movies-Noir:
   Håller med om slutet, det är riktigt bra och ganska oväntat. Annars tycker jag det finns en hel del riktigt bra scener och en skön udda känsla. Jag undrar om man kommer att ändra betyget vid en omtitt. Vad tror du?

   1. I mitt fall vet jag inte om jag är så sugen på att se om den. Kanske om flera år, men inte i dagsläget. En till titt skulle möjligtvis kunna ge en del. Vissa filmer kan dock vara bäst i att man låter ligga efter en titt…

 2. Först trodde jag nästan att din text andades ett högre betyg, trodde du inledde texten som om du vore negativ för att sedan svänga om helt…Men jag gissar att du inte kände dig mer positiv till filmen eftersom du inte förstod den helt?

  För mig ligger en hel del av filmens dragningskraft i just det, att den ger ”tuggmotstånd” till skillnad från all lättsmält smörja som kommer ut på biograferna.

  1. Henke:
   Jag tycker inte på nåt vis att det är en dålig film, det är lite synd att treor ibland ses på det sättet för en trea är verkligen fullt godkänt. Det gör mig inget om jag inte förstår allt, det gör mig heller inget om filmer är tok-skumma så länge jag fastnar för känslan i filmen (typ Holy Motors). Här fastnade jag liksom inte. Tror det var bakgrunds-oljuden som ”förstörde” för mig. Men jag tänker att jag kanske har lättare att se (höra) bortom det vid en omtitt och jag kommer definitivt se om den 🙂

 3. Att Under the skin skulle vara erotisk har jag också svårt att förstå. Den bygger ju upp en ”sexuell predator”-stämning, vilket jag har svårt att finna erotiskt. För mig är det mest bara obehagligt.

  Håller med om de två scenerna, framförallt strandscenen!

  1. Daniel:
   Vetskapen om att man ska få se Scarlett Johansson utan kläder kanske är tillräckligt för att vissa ska finna hela filmen som erotisk? 😉

   1. Ja, jo, visst. Att folk är besatta av att se kändisar nakna vittnar ju om inte annat hela ”Fappening”-skandalen. Folk är konstiga, alltså!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.