007-helg: UR DÖDLIG SYNVINKEL

13 september, 2013

 

 

 

 

Jag såg mina allra första bondfilmer när Roger Moore var agent 007 och i och med det borde jag kanske tycka att han är den bästa/den enda Bond men det tycker jag inte. Verkligen inte.

Roger Moore har spelat Bond i så undermåliga filmer att det ibland är svårt att hålla sig för skratt men Ur dödlig synvinkel är inte en av dessa. Det som gör att filmen funkar på mig är allra främst actionscenerna, från prologens helikopterfärd till skid-och-motorcykel-scenen, dykscenen och slutet och att den finfina låten For your eyes only med Sheena Easton återanvänds filmen igenom som ett slags musikaliskt plåster. Det som gör att filmen ibland känns lökig är framförallt bondbrudarna.

När Fripps filmrevyer sammanfattade bondbrudarna i ett helt eget inlägg skrev jag en kommentar om vad en BRA bondbrud är för MIG. ”…en kvinna som kan ses som nån form av förebild, som visar att det går att kombinera en vacker yta med en skön hjärna och som får nånting gjort här i världen av egen kraft, inte genom att hasa runt i genomskinliga kläder och blinka sakta med halvöppen mun mot en vältränad sexmissbrukare med rätt att döda.” I den här filmen finns en bondbrud som är urtypen för mitt förakt: Bibi.

Bibi (Lynn-Holly Johnson) är barnslig, menlös, gör inget vettigare än att spela på sex, har halvöppen mun i varenda scen och är hon inte halvnaken så har hon kläder som ska få hennes naiva Lolita-look att förstärkas. Att hon är utseendemässigt lik Tori Spelling gör inte saken bättre.

Hennes motsats i filmen ska antagligen vara Melinda (Carole Bouquet), den ”riktiga” bondbruden som artikulerar så illa när hon pratar att jag i vissa scener i filmen tror att hon är dubbad. Bortsett från det är hon väldigt blek men hon har en del i historien som inte kan förringas.

Historien förresten. Jag kan inte säga att jag bryr mig så mycket om den, det är som vanligt i Bondfilmer, nåt som är försvunnet, nåt som ska hittas, mystiska skurkar som försöker döda Bond och Bond som dödar mystiska skurkar. Men Roger Moore gör det bra här. Han ger en snällistouch till Bond som man sällan ser.

Det här är andra gången jag ser filmen och första gången fick den en trea. Nu skulle jag nog vilja ge den en fyra, kanske till och med med ett plus i kanten för underhållningsvärdet och för att den faktiskt är rejält mysig. Det är bra drag, inga temposänkningar alls och jag kommer definitivt lyssna på soundtracket. Det är alldeles toppenfint.

Andra filmen av sju. Det här är ju riktigt skoj!

Mina Bondkunniga filmbloggarkollegor tyckte såhär: Filmitch 9/10, Fripps filmrevyer 4/5 och Movies-Noir 4/5. Klicka på namnet för att komma till respektive bloggares recensioner av filmen.

{ 11 comments… read them below or add one }

Vrångmannen september 14, 2013 kl. 00:17

En av mina absoluta favoriter av Bondfilmerna. Den är mysigt underhållande och fartfylld 🙂

Svara

Fiffi september 14, 2013 kl. 00:37

Vrångmannen:
Ja precis, den är ju det 🙂

Svara

Sofia september 14, 2013 kl. 06:38

Ah, och jag som tycker att låten är så himla trist 😉 En av de sämsta Bond-låtarna faktiskt…

Svara

Fiffi september 14, 2013 kl. 08:44

Sofia:
Tycker du? Och jag som får rysningar. Åååååå, den är härlig! 😉

Svara

Movies - Noir september 14, 2013 kl. 12:28

Min favorit bland Bond-filmerna, både då och nu.

Låten passar mycket bra till filmen, men på egen hand kan jag kanske tänka mig att den är lite svagare.

Bibi ja, har aldrig stört mig på henne, men särskilt bra är hon inte heller. Tycker hon mest är harmlös och Bond har ju sitt intresse på annat håll. Närmare bestämt den andra Bond-bruden som jag gillar. Visst, ska man klaga på något så är det hennes uttal, men hon är fransyska för tusan 😉

Svara

Fiffi september 14, 2013 kl. 13:40

Movies-Noir:
Ja det är en riktigt bra Bond-film och det var en skön känsla att se att den hållt så bra. Den har det mesta som en bra Bond-film ska ha – utom en riktigt hundraprocentig Bond. 😉

Svara

filmitch september 14, 2013 kl. 23:02

Riktigt bra film med Moore. Nu omvärderade jag Moonraker när jag såg den sist mkt beroende på Hugo Drax en hjälte(skurk) i det tysta.
Bibi är irriterande men till Denise Richards nivå når hon inte. Tori Spelling – visst lika som bär 🙂

Svara

Fiffi september 14, 2013 kl. 23:55

filmitch:
Är Denise Richards din min Eva Green? 😉

Svara

filmitch september 15, 2013 kl. 01:02

Troligen.

Svara

Henke september 15, 2013 kl. 14:52

Bibi är mer en comic releif än en Bondbrud. Bond har inte ens sex med henne. Bara för att det är en ”hon” behöver hon väl inte packas in bland bondbrudarna?

FYEO verkar gå hem i alla läger! Måste vara noden alla kan samlas runt…

Mycket bra bondfilm.

Svara

Fiffi september 15, 2013 kl. 16:33

Henke:
Jo, hon behöver nog packas in bland bondbrudarna för såna som mig, såna som tittar på Bondfilmer mer som ”vanlig film” än till exempel du gör. För mig/oss är nog samtliga kvinnliga karaktärer med någorlunda mycket screentime en bondbrud. Tyvärr kanske. För Bibi. 😉

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: