US

Jordan Peele alltså. Mannen som gav oss den aningens överskattade snackisen Get out härom året. Oscarsnominerad för Bästa film också. Undrens tid är inte förbi, tyckte man då. I år nominerades Black Panther och jag tar tillbaka allt jag tänkt om Get out. Klart den skulle vara nominerad, vad jag än tycker så är det en välgjord och ”egen” film.

Men nu är frågan om Get out är för Jordan Peele vad Sjätte sinnet är för M. Night Shyamalan? En HIT av gigantiska mått och också en måttstock mot vilken alla efterföljande filmer kommer mätas emot. Fullt förståeligt givetvis men också orättvist kan jag tycka. Flera av Shyamalans filmer är långt ifrån dåliga även om dom är bra bleka jämfört med Sjätte sinnet. Och hur står sig Us mot Get out nudå? Det skulle bli spännande att se.

Dagen innan vi i Filmspanarna skulle gå iväg och se filmen kollade jag in Fredrik Wikingssons Instagram. Han hade sett Us men använt Paint lite kreativt och ändrat titeln till ”Usch!”. Bildtexten löd ”Vad fan var det här för skit?” och sedan följde 759 kommentarer varav det stora flertalet höll med honom.

Jag kände mig tacksam när jag läste detta, det fick mina ändå rimliga förväntningar att sänkas rejält och vad är det vi alltid säger om förväntningar på filmer? DET ÄR INGE BRA, DET ÄR ALDRIG ETT PLUS, ALDRIG NÅGONSIN. Jag satte mig alltså i biosalongen och trodde jag skulle få se ett av fekalier dialogdrivet manus. Så. Blev. Icke. Fallet.

Det här är en film som får min hjärna att gå i spinn och DET tyckte jag alltid är positivt. Jag får inte alla trådar att gå ihop, jag förstår verkligen inte allt, jag köper inte inblandningen av Gud i historien och logik kanske inte är manusets starkaste sida MEN jag tycker filmen är uppfriskande, den är egensinnig, den är som en idéspruta som skjuter ur sig tankar och frågeställningar och där sitter jag och lyssnar på Luniz´”I got 5 on it” och njuter. Det är spännande och behagligt, det är roligt och konstigt, det är kreativt och snyggt – allting samtidigt.

Us fullständigt KRYLLAR av filmiska referenser och efter att ha tittat på ”hjälp-för-att-förstå-filmens-sammanhang-filmer” på youtube kan jag konstatera att det går att värka fram ännu fler referenser än det vid en första anblick gick att se. En del mer långsökta än andra. Värkar alltså. Ibland kan man få något så banalt som en skugga att bli en sax bara man bestämmer sig för det tillräckligt hårt.

Lupita Nyong´o, Winston Duke, Elisabeth Moss och Tim Heidecker är bra i sina respektive roller men frågan är om det inte är Jordan Peeles hjärna som ÄR själva huvudrollen? Vad är det som rör sig där? Ingen vet – men underhållande är det!

 

 

.

Fler filmspanare som sett filmen är:
Rörliga bilder och tryckta ord
Fripps filmrevyer
Jojjenito
Movies-Noir
Filmitch
The Nerd Bird
Har du inte sett den?

9 svar på ”US”

  1. filmitch:
   Det brukar ju ofta göra det men ibland kan man inte släppa sargen. Denna gång gick det dock bra, både för dig och mig 🙂

 1. Tänker mig hur produktionsmötena på filmbolaget gick till:
  Jordan Peele: Jag ska ha med detta och detta och detta och detta…
  Producent: Aha, aha? Ska du inte skala ner det lite och satsa på en…
  Jordan Peele: NEJ! Jag ska ha med allt!
  Producent: Aha, men, kanske… lite mindre…?
  Jordan Peele: NEJ – allt!

  LOL.

  Om man bryter ner filmen faller den i bitar på grund av alla logiska luckor. Det är kanske det som Wikingsson reagerat på? I så fall är jag på hans lag.

  Peele har tydligen tagit intryck från Shyamalan, så din spaning var träffsäker. Tyvärr ger jag inte mycket för hans alster. Hoppas verkligen att Peele inte blir en ny Shamalan-ding-dong. 🙂

  1. Henke:
   Det kanske är sådär man kan göra/säga om man gör en skrällfilm som Get out? Filmbolagsmänniskorna måste ju ha badat i dollars! Frågan är hur mötena ser ut inför nästa film (även om Us gått toppenbra ekonomiskt). 🙂

 2. Med tanke på det lilla jag vet om Get Out känns det som om huvudrollshjärnan gillar konspirationer 🙂 Och jag håller helt med dig, även om det kan vara underhållande med ännu en superhjältefilm är det alltid roligt med något som känns mer eget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.