Veckans Aaron: Löftet

Jerry Black (Jack Nicholson) jobbar sin sista dag som polis innan han ska gå i pension. Mitt under avskedsfesten blir han avbruten och får åka till en brottsplats i skogen där en åttaårig flicka blivit våldtagen och mördad. Det sista han gör när han möter flickans föräldrar är att ge dom ett löfte, han lovar att ta fast mannen som gjorde det, han som dödade deras enda dotter. Trots att han har dom bästa av intentioner med sitt löfte så kommer det att påverka resten av hans liv på ett sätt han kanske inte kunde förutspå just där och då.

Det finns en hel del filmer som jag tror att jag tycker är bra innan jag ser dom. Sen finns det en del filmer som jag sett och inte gillar men som jag ändå fått för mig att jag kommer att gilla mer om jag ser om dom. Så ser jag om filmen och påminns  om att det fanns en bra anledning till att jag inte gillade den första gången. Det låter kanske luddigt men det är egentligen klart som korvspad och för att förklara det hela lite närmare så är Löftet ett bra exempel på en sådan film.

Allting borde egentligen klaffa. Det är en lineup med osedvanligt hög kvalitet, det är en historia som på pappret är spännande, annorlunda och inte helt självklar och Sean Penn regisserar men det hjälps inte. Filmen är alldeles för…avig…för min smak. Det känns som Mr Penn har valt att framställa filmen med ett djup den inte klarar av. Naturbilder och klinketiklånkmusik ska samsas med Patricia Clarkson som är den ledsna mamman, Aaron Eckhart som poliskollegan med nazifrilla, Robin Wright-Penn som fått Jim Carreys framtand från Dum & Dummare och Benicio Del Toro som ska spela förståndshandikappad indian men som bara blir en grimaserande och grymtande Benicio Del Toro i Buttericksperuk.

Jag har sett Löftet fyra gånger nu och det kommer inte bli en femte. Det räcker liksom nu. Jag vill fortfarande att filmen ska vara bra men nu ger jag mig, nu vet jag att den aldrig kommer att nå ens mitt medelmåttiga betyg. Jag retar mig till och med på Aaron som ser svindum ut i sin larviga frisyr. Det är synd på så goda ärtor.

12 svar på ”Veckans Aaron: Löftet”

  1. Henke:
   Men visst är den slätstruken, vilket den på pappret inte alls borde vara tycker jag. Knepig film att förstå sig på och en tvåa är ju ett alldeles perfekt betyg 😉

 1. Jag har iofs bara sett filmen en gång för länge sedan och då gillade jag filmen. En anledning kan vara att det är en av få filmer där Nicholson agerar skådespelare 😉
  Däremot är du fullständigt klar med ditt resonemang om filmer man tror sig gilla bara man ser de flera ggr. Jag brukar dåskylla på att jag inte var på rätt humör…..

  1. filmitch:
   Det går ju att skylla på i stort sett allt – om man vill. Dålig svikt i TV:soffan. oljud utifrån, oljud inifrån (magkurr och dyl), dålig bild, dåligt ljud, dåligt humör, ja allt annat än att filmen i sig är just det: dålig.

 2. Wow, fyra gånger, det är något av en prestation måste jag säga. Kan bara hålla med ditt intryck — jag hade jättehöga förväntningar eftersom man hade hört så mycket gott om den men när jag väl såg den kändes det som att den aldrig riktigt klarade av balansen mellan drama och thriller/krim.

 3. Ja, den här minns jag inte mycket av. Det är väl i den Jack sitter och säger ”I know he’s coming” filmen igenom, haha.

  Förresten, på tal om Aaron Eckhart, vad tyckte du om hans insats i The Dark Knight (2008) ? Det var nog där jag först ”placerade” honom och han sattes på kartan, tyckte han var ganska duktig. Men man har sett honom i mycket innan och efter. Hans bästa prestation kom väl ändå i Rabbit Hole (2010) som jag gärna hade sett ge honom en Oscarsnominering.

  1. Movies-Noir:
   Jag tyckte han var bra The dark knight när jag såg filmen. Nu tycker jag han är JÄTTEBRA i The dark knight 🙂
   Jag hade inte riktigt fått kläm på honom då, jag fick upp ögonen för honom på riktigt i och med Rabbit hole där jag tycker han gör sitt livs roll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.