Veckans Aaron: POSSESSION

8 november, 2011

Nu är det som vanligt igen här på bloggen efter en veckas uppehåll. Tisdagar är Aaron Eckhart-dagar några veckor till.

Nu beger vi oss till Storbritannien och årsdagen av den stora engelska skalden Randolph Ash´s (Jeremy Northam) död. Det firas och hedras och slås på stort i hela London.

Roland Michell (Aaron Eckhart) är en amerikansk litteraturvetare som fått en plats som assisterande forskare på universitetet och hans stora passion är denne Ash och hans poesi. I en bok som funnits i Ash´s ägo, som nu finns på Londons stadsbibliotek, hittar Michell tre handskriva brev till synes skriven till någon som skulle kunna vara Ash´s älskarinna. Till saken hör att hans storhet och kändisskap till stor del kretsar kring den omskrivna troheten till sin frigida fru. Att Ash skulle vara en otrogen man finns liksom inte på världskartan.

För att luska reda på sanningen om Ash´s påstådda och nyfunna relation tar han Dr Maud Bailey (Gwyneth Paltrow) till hjälp. Hennes specifika intresse är Christabel LaMotte (Jennifer Ehle), kvinnan som skulle kunna vara mottagaren för dessa kärleksbrev.

Tillsammans beger dom sig ut på en resa runt den engelska landsbygden i jakten på den historiska sanningen, men också efter sanningen om Mauds egna förfädrar. Kanske kanske blir Roland och Maud lite klokare på vilka dom själva är också.

Possession handlar alltså om nördiga litteraturforskare i en aristokratisk miljö och skulle med lätthet kunna bli en fnösktorr historia men inte då, inte alls faktiskt. Det här är frodigt och varmt, mysigt och intellektuellt. Dialogen är rapp, smart och välskriven och trots att samtliga karaktärer är rena hittipå-personer så skulle historien mycket väl ha kunnat handla om verkliga människor. Rudolph Ash har alltså aldrig funnits.

Allt det som sket sig bigtajm mellan Helena Bonham Carter och Aaron Eckhart i filmen Bröllopsnatten fungerar finfint mellan Aaron och Gwyneth Paltrow här. Dom är söta tillsammans och båda har en livfull och närvarande blick när dom tittar på varandra.

Jag tror på dom, jag tror på historien och jag tycker jättemycket om filmen. Den gör mig varm i hela magen.

 

{ 10 comments… read them below or add one }

Boknörden i Söderförort november 8, 2011 kl. 21:24

Det där det låter som ljuv musik för en fnösktorr boknörd, det, jomen 🙂

Possession saru? Hmmm

Svara

Fiffi november 9, 2011 kl. 01:00

Boknörden:
Vad söt du är! Du är väl allt annat än fnösktorr (även om du ÄR en boknörd) 😉

Hittar du filmen så se den, sen hoppas jag bara att du kommer tycka lika mycket om den som jag gjorde 🙂

Svara

Movies - Noir november 8, 2011 kl. 21:54

Ja, kanske man ska kolla upp. Listan blir ju inte direkt mindre… 😀

Svara

Fiffi november 9, 2011 kl. 01:01

Movies-Noir:
Det är bra det! Tänk om det började sina i vill-se-listan, hur skulle det se ut? 😉

Svara

Sofia november 10, 2011 kl. 07:00

Jag blir imponerad över alla filmer du lyckas gräva upp, hade ingen aning om att Eckhart hunnit med så mycket.

Och ”nördiga litteraturforskare i en aristokratisk miljö” tycker jag låter som ett recept på en jättebra film som inte är det minska fnösketorr. Men det säger kanske mer om mina filmpreferenser 😉

Svara

Fiffi november 10, 2011 kl. 09:56

Sofia:
Det är ju det som är så roligt med dessa teman, att leta och luska och se sånt som jag antagligen aaaaldrig hade sett annars 😉

Svara

Movies - Noir november 10, 2011 kl. 14:50

Jag håller med, Fiffi. Händer också att jag bestämmer mig för att se ett par filmer med en skådespelare eller regissör och då stöter man på mindre kända filmer där vissa kan visa sig vara mycket trevliga.

Svara

Fiffi november 10, 2011 kl. 18:10

Movies-Noir:
Det där gräv-där-du-står-grejen passar mig som handen i handsken. Visst är det skoj att leka Sherlock Holmes och hitta filmer som man annars kanske inte hade sett. Mer sånt säger jag. Hurra! 🙂

Svara

Bobby november 12, 2011 kl. 23:14

Couldn’t agree more. Comfy as hell och Paltrow är härlig söt!

Svara

Fiffi november 13, 2011 kl. 13:27

Bobby:
Japp – och så även Aaron 😉

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: