THE HUMAN CENTIPEDE 2 – FULL SEQUENCE

Jadu. Var ska jag börja? Vilken ände ska jag börja nysta i?

Om jag äter smörgåsbord på Finlandsbåten och jag hör bordsgrannarna högt och excentriskt proklamera att choklad-puddingen är den godaste och mest välsmakande chokladpuddingen dom någonsin ätit så tror jag kanske på dom, i alla fall tills jag fyllt min egen tallrik och tar första tuggan och känner att det är finskt lösbajs jag silar mellan framtänderna.

Ibland känner jag mer än annars att jag behöver bilda mig en egen uppfattning om saker och ting och speciellt när det handlar om nåt som ”alla” säger är det godaste/bästa/snyggaste/ballaste som finns, eller som i det här fallet när vi snackar om uppföljaren till ”vääääldens äckligaste film”: The Human Centipede 2.

Den här gången handlar det inte om en klinisk kirurgsadist utan om en tjock parkeringsvakt vid namn Martin (Laurence R. Harvey). Han ser ut lite som om man fyllt Gollum med ister via en cykelpump i analen, lite Engla-mördaren Anders Eklund möter Marty Feldman, ja lite så på ett ungefär. För att uttrycka det milt: han ser inte så vidare värst trevlig ut.

Att detta är en uppföljare har manusförfattaren och regissören Tom Six löst på ett kreativt vis: denna Martin är i det närmaste besatt av den första filmen. Han tittar på den oavbrutet och han har bilder från filmen inklistrade i ett fotoalbum som han gömt under madrassen eftersom han fortfarande bor hos mamma och han vill inte att hon ska se vad det är som får honom att vilja masturbera medelst grovt sandpapper. Förutom denna film så har Martin två hobbys: att döda folk som parkerar i p-huset som han vaktar (och sedan spy lite och/eller behöva använda sin inhalator) och att drömma om att förverkliga den RIKTIGA tusenfotingen, den med tolv personer i rad.

Om Martins dröm går i uppfyllelse? Jorå. En film blir inte bannlyst i England helt utan anledning. Är då filmen så obscen att den förtjänar detta öde? Jag vet faktiskt inte.

För det första så är filmen inte i närheten av så äcklig som jag hade förväntat mig. När det skrivs spaltmeter om hur sablans vidrig filmen är så är det klart att jag någonstans tror att det är sant och visst är vissa scener motbjudande men jag vet inte om den är så mycket värre än en del andra filmer jag sett. The British Board of Film Classification skriver:

The principal focus of The Human Centipede II (Full Sequence) is the sexual arousal of the central character at both the idea and the spectacle of the total degradation, humiliation, mutilation, torture, and murder of his naked victims. Examples of this include a scene early in the film in which he masturbates whilst he watches a DVD of the original Human Centipede film, with sandpaper wrapped around his penis.

Javisst, grabben runkar sönder ballen med 40-papper men det är ingenting som grafiskt visas i filmen. Jag får se hans glansiga glosögon och jag får se honom riva sönder ett sandpapper men ingenting mer. Nu är den visuella upplevelsen av detta ingenting jag direkt saknar att ha i min minnesbank men det känns lite konstigt att just denna scen tas upp som en av anledningarna till att den totalförbjöds eftersom ingenting av detta faktiskt syns i bild.

Dom sista tjugo minutrarna är däremot ett formidabelt MAYHEM, det är ett bajskalas av guds nåde för sällan har väl en stor tratt nedtryckt i svalget och ett par liter laxermedel gjort mer ”nytta”. Martin framstår mer och mer som en mycket sjuk man och återigen förklaras det på film med den obligatoriska idiotmorsan, den kontrollerande gamla mamman som vägrar kapa navelsträngen. Nåja, hon tvingades till det till slut.

Jag kan inte med bästa välvilja i världen säga att det här är en BRA film men jag tycker inte den är helt igenom rutten. Fotot är snyggt liksom många av effekterna, däremot är filmen inte vare sig läskig eller underhållande. Den är liksom bara ett stort antiklimax, precis som sin föregångare.

14 svar på ”THE HUMAN CENTIPEDE 2 – FULL SEQUENCE”

 1. Och vi kan räkna ut med det vi sitter på vilken bloggare som kommer att se den här trots att han vet att den troligtvis inte kommer vara speciellt bra 😉

 2. Hmm, och jag som förväntade mig en bergsäker ETTA där på slutet. Istället slänger du in att den har bra foto och en del effekter, haha. Kanske ska man se den trots allt ? Ettan hade ju sin charm, men mycket av charmen stod Dieter Laser (han som spelar den mysige läkaren) för.

  Själv såg jag The Human Centipede (First Sequence) på SFF med introduktion av regissören Tom Six, speciell man det där.

  1. Movies-Noir:
   Jadu, en övrraskning så god som någon va? 😉 Däremot finns det inte ett uns av charm i den här filmen. Inte något whatsoever.

 3. THC2 är inte bannlyst längre i England, utan släppt med 32 klipp till en åldersgräns av 18 år. För det andra, att du inte såg Martin runka med sandpapper beror på att den version du laddat ned och sett är klippt.

  1. Tommy:
   Jahaja, där ser man. Nåja, jag känner inte att jag missat nåt i alla fall. Men jag antar att du har sett den oklippta versionen, eller? 😉

   1. Nej tror heller inte du missat nått. Nej inte sett den oklippta då den inte finns släppt nånstans ännu. Inte ens i USA är den visad oklippt utan scenen med sandpappret och när Martin våldtar en kvinna med taggtråd virad runt sin apparat är borttagna. Så vi ser nog inte denna i någon oklippt version fören den släpps på DVD/Blu-ray. Här i Sverige kommer den nog, likt första filmen, inte att släppas alls på DVD/Blu-ray.

    1. Tommy:
     Att den är så pass klippt trodde jag nog faktiskt inte när jag såg den. Nog för att filmen känns ”hackig” bitvis men inte såååå hackig som den borde kunna vara med 32 klipp. Då kanske dom där grävsta scenerna inte gjorde sån värst skillnad för handlingen?

 4. Hua, säger jag bara. Har sett ett litet klipp från den första och bestämde mig för att hoppa över den… kanske min fantasi som skenar iväg för mycket. Hatten av för er som pallar se den.

  1. Nin:
   Den första filmen är inte så överdrivet otäck och äcklig som man kanske kan tro om man ser klipp eller läser kvällstidningarna men det är heller ingen en-film-du-måste-se-för-annars-har-du-missat-ett-stycke-världsomvälvande-filmhistoria. Det hade varit ”värre” om du hoppat över Forrest Gump 🙂

 5. Jag tyckte den var helt oerhörd. Den är ju så olik ettan också och ger verkligen Eraserhead-stämning med sin dystopiska stämning och perfekta ljudbild.

  1. Hej Joseph!
   Läste igenom din recension av filmen och du gav den högsta betyg, ja, varför inte liksom? 😉 Du har ju dessutom sett den riktiga oklippta versionen så din recension är säkerligen mer korrekt än min, åtminstone har du ju kunnat basera ditt betyg på HELA filmen.

   Kul att du gillade den såpass mycket som du gjorde, för egen del tvivlar jag på att äckelscenerna som var bortklippta på mitt ex skulle förhöja upplevelsen på något sätt, men jag är glad för din skull. Fullpoängare växer inte på träd 🙂

 6. Har man någon gång hängt på Mondo Gore Bizarre forumet på flashback är denna rulle inte särskilt otäck 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.