Veckans Berenger: I SKUGGAN AV ETT BROTT

Tom Berenger var en riktig hottie på 80-talet, en känslig machoman vars läppar alltid zoomades in när det vankades kysscener. Mimi Rogers var gift med Tom Cruise, hon var en ”äldre” kvinna, skitsnygg, classy och lite spännande eftersom hon lyckats lägra den där snyggingen från Föräldrafritt och det i en tid då yngre män sällan var tillsammans med äldre kvinnor, eller längre för den delen.

1987 lyckades Ridley Scott fösa ihop dessa tu i en spännande erotisk thriller som var en storfilm – då. Det var en såndär film som ”alla” såg och som jag själv såg om och om igen på video. Nu har jag sett om den och visst håller den fortfarande men det är en story som filmats alltför många gånger för att fortfarande kännas spännande. Ensam rik vacker kvinna blir vittne till ett mord och ska beskyddas nattetid av snygg gift polis. Klurigare och lurigare än så är det inte. Twisterna kan en vandrande pinne med lätthet tänka ut och jag blir nästan lite fnissig åt det charmen. Det finns nämligen ingenting att bli besviken åt – egentligen.

Längtar man efter att se en riktig 80-talare så är I skuggan av ett brott perfekt. Musiken, känslan, ljuset, kläderna, Tom Berengers paradkostym – dom högt uppdragna blåjeansen – är givetvis på plats liksom Mimi Rogers klassiska 80-talskrulliga page. Ridley Scott som regissör är kanske mest känd för några små sciencefictionfilmer som börjar på A och slutar på lien, för Thelma & Louise, för Gladiator,  Bladerunner och Prometheus (såklart) men det är lätt att glömma att han under åren även gjort flera såna här tämligen ”normala” thrillers.  Han behärskar även den genren även om jag tycker han glänser mer som regissör av egensinniga storvulna härliga effektfilmer, där är han tämligen svårslagen.

Jag är svag för den här filmen även om jag inte är lika svag som jag var i slutet på åttiotalet men för tusan, med charm och högt uppdragna byxor kan man komma långt. Kolla bara Tone Norum.

När jag såg den 1988:

När jag såg den 2012:

 

4 svar på ”Veckans Berenger: I SKUGGAN AV ETT BROTT”

 1. Jag såg ju själv om den för någon månad sen tänkte jag skriva (ett och ett halv år sen visar det sig).

  Såg den själv på video i slutet av 80-talet och såg fram emot att se om den. Som du säger så är det mycket 80-tal över det hela, tyvärr tillhör den inte någon av de bättre thrillerfilmerna från den här tiden. Tyckte den var ganska sömnig och mer än en svag trea/stark tvåa blir det inte.

  Dock bör tilläggas att jag hellre ser en sån här halvok 80-talare än en medelmåttig ny film. Det är trots allt något med dessa filmer som gör dem mysiga, även om de inte alltid är bra.

  1. Movies-Noir:
   Håller helt med dig. Halvdana 70-&-80-tals filmer i den här genren är något jag mycket hellre ser – och ser om – en mycket nyproducerat som släpps. Det är inte mycket till charm där. Oftast 😉

 2. Gick o såg den här helt spontant på bio och fann den långsam men ändå intressat. Minns att jag och min kompis tjafsade efteråt vem som var snyggast, Rogers eller Bracco, jag höll på Bracco och kunde för mitt liv förstå vad Berenger så i den stiffa Rogers.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.