Veckans dokumentär: Senna

Formel 1 är en sport som i perioder intresserat mig mycket. Jag minns att jag som barn tittade på Ronnie Peterson och att jag blev ledsen när han dog men lite senare handlade nog F1 mer om mina nästintill absurda cravings efter röda motorfordon med enorma mängder hästkrafter under huven. Undrar vad det berodde på?

Dokumentären Senna handlar såklart om Ayrton Senna, den brasilianske racerföraren som bara blev 34 år gammal. Han omkom i maj 1994 på den legendariska Imolabanan.

Regissören Asif Kapadia låter oss följa med på en intressant resa genom Sennas liv som liten go-kart-åkande knatte till världens snabbaste racerförare, från livet som Brasiliens älskling nummer ett till det kalla kriget mellan honom och hans antagonist Alain Prost och som dokumentär är den alldeles förträfflig.

Det spelar ingen roll om du inte har någon aning om vem Ayrton Senna var,  om du aldrig sett ett endaste F1-lopp eller om du ens har körkort, Senna är en film som inte lämnar någon oberörd. Det är en snygg film med ett skönt soundtrack, det är ett spännande människoöde som fick ett mycket tragiskt slut.

När Senna dog 1994 sörjdes han av hela Brasilien på samma sätt som vi hade sörjt Ingmar Stenmark om han hade omkommit när han var på toppen av sin karriär. Det var ofattbart. Efter att ha sett den här filmen inser jag att det inte bara var  F1-världen som gick miste om en stor personlighet, hela Brasilien förlorade en man som hade kunnat göra så mycket nytta för sitt land om han hade fått leva.

16 svar på ”Veckans dokumentär: Senna”

 1. Mmm, den här har jag haft ögonen på ett tag nu men det har inte blivit av att jag sett den. Jag har båda versionerna av den och vet inte vilken jag ska se. Vilken version såg du ? Den ena är 105 minuter och den andra hela 162 (!).

 2. Inte särskilt intresserad av motorsport, särskilt inte den varianten som går runt, runt. Men vad fasen, Days of Thunder var ju rätt underhållande så varför inte den här 😉

  1. Sofia:
   Och den här är underhållande på ett liiiite annat sätt än Days of thunder. Ingen Tom Cruise, men det finns andra kortväxta män.

 3. Jag är ett STORT motorsportfreak, så det ska bli en högtidsstund för mig att se den här. Dessutom här jag läst och sett så många filmklipp från den där hemska helgen att det känns som att jag var där i egen hög person.

  Bilderna på Ratzenbergers huvud som bara rullar.. Fy fan!

  1. Pladd:
   Hoppas du skriver om den på din blogg sen så jag får reda på vad du tyckte. Jag har svårt att tänka mig att du inte gillar den.

   1. Inget är omöjligt. Undrar bara hur det påverkar storyn. Kan tänka mig att många av extra scenerna visar Senna utanför motorsporten, vilket kan vara intressant att se, men behöver inte nödvändigtvis göra filmen bättre…

    1. Movies-Noir:
     Du får gärna tjoa till om du vågar provtitta den långa versionen så jag vet vad du tycker så kan jag ta beslut efter det om jag ska se den eller inte ;D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.