Katastroffilmstisdag: TITANIC

Nu har äntligen turen kommit till ett av filmhistoriens mest kända kärlekspar: Jack och Rose.

Dom allra flesta katastroffilmer är gjorda efter en ganska tydlig och liksidig mall. Dom allra flesta katastroffilmer är dessutom våldsamt överdrivna och påhittade i ett försök att göra effekter som är  mer/större/häftigare än något vi sett förut.

Titanic som katastroffilm betraktad är något av ett unikum tycker jag. Filmen har alla ingredienser som behövs för att extraordinärt CGI-drama men den har även fler dimensioner: en kärlekshistoria som berör långt in i hjärteroten, ett visst mått av verklighet (även om ramhandlingen är påhittad så har båten förvisso både funnits, kört på ett isberg och sjunkit), enastående skådespelare och en förmåga att efter 90 minuter få mig att säga högt ”JA JÄVLAR, VISST JA, FAN, DET KOMMER JU ETT ISBERG NU!” . Jag glömmer liksom bort vad filmen egentligen handlar om och jag gör det varje gång, så bra är själva historien om Jack och Rose.

Det tar två sekunder av förtexterna sen sitter jag med en klump i magen som inte släpper. Olycklig kärlek, vatten och död är en kombination jag är svag för och lägger man dessutom på katastroffilmsaspekten så självklart är jag körd, det vore rent korkat att tro något annat, men att Titanic är SÅ bra som den faktiskt är har inte bara med mina preferenser att göra – det ÄR helt enkelt en bra film, ett gott hantverk utan fel och brister.

James Cameron castade Leonardo DiCaprio som Jack Dawson, ett val som inte var helt självklart. Då hade han inte visat framfötterna så mycket intressantare filmer än som utvecklingstörd i Lasse Hallströms Gilbert Grape och som kär Romeo i Baz Luhrmann´s Romeo + Julia.  Han var en prettyboy som många ifrågasatte. Kate Winslet som Rose var inte ifrågasatt på samma sätt, mer att hon inte var ett stort namn då, inte hon heller. Jag tycker Cameron visade både stake och självförtroende i och med sina val och det skulle visa sig att belackarna hade fel, dom funkade alldeles finfint tillsammans.

Kärlekshistorier mellan en man och en kvinna med olika sociala bakgrunder finns det mängder av exempel på i filmhistorien så Jack och Rose är på det sättet inte unika alls. Det som är unikt är att jag verkligen tror på deras kärlek, på att dom är menade för varandra och….uääääk….se där, nu börjar jag böla igen. Hade Cameron haft provision på snordukar hade han varit miljonär på det med.

Effekterna är helt oklanderligt gjorda för att vara 1997 men tittar jag med 2011-års ögon så visst kan jag se missar och sånt som skulle kunna göras bättre nu men hallå, vem ids vara så petig. Titanic är en fantastisk film på alla sätt som räknas och om det inte vore ett känslomässigt heltidsjobb att se dessa tre timmar så skulle jag göra det bra mycket oftare.

33 svar på ”Katastroffilmstisdag: TITANIC”

 1. Känslan av att ”just det, vi har ju ett isberg att hantera också) känner jag igen. Tycker det här är en ultimat film ur många aspekter. En stor favorit och Camerons bästa, trots avsaknaden av aliens och robotar.

  1. Pladd:
   Kul att du också känner den känslan. Varje gång tänker jag att jag är värsta weirdot som liksom inte minns själva meningen med hela filmen men då är vi alltså två. 🙂

 2. Va trevligt att det finns folk som fortfarande gillar den här filmen. Den är det ju så coolt att hata, menar jag. Köpte 4-discaren på Hemmakväll förra månaden för blott 70 spänn så den ska jag se tids nog. Tror jag bara sett den två gånger, en på bio och sen en under en lektion.

  1. Aficionadon:
   Är det coolt att hata Titanic? Hmmm, det visste jag inte. Inte för att det gjort nån större skillnad sett till min egen åsikt, jag visste bara inte om att det var så 😉

 3. En galet bra film!
  Den enda katastroffilm där jag varje gång suttit och känt hur spännande det är, trots att man vet hur det slutar…..både med båt och kärlekshistorien…
  Knäppt…men talande för kvalitén på spektaklet.

 4. Titanic är en film som ger mig en alldeles speciell känsla när jag ser den. Den är magisk på många vis. Väntar ivrigt på en Blu-Ray.

 5. Otroligt länge sen jag såg den, men det känns väl som dess rykte gått från älskad till hatad till älskad igen (kanske inte så extremt). Man blir allt mer sugen på att se om den då de flesta i princip bara ger den lovord nu för tiden. Osäker på om jag sett den sen jag såg den på bio faktiskt…

  1. Movies – Noir:
   Oj, du skriver också att den varit hatad….Jag har verkligen missat det. Hur kan man hata Titanic? Det är ju som att vilja slå på kattungar.

   1. Nja, hatad är kanske att ta i, men illa omtyckt iaf. Personligen har jag aldrig haft den som någon favoritfilm, men det är ett gediget hantverk och behöver se om den för att fastställa vad jag tycker.

      1. Då har jag sett och skrivit om Titanic (1997). Inte en femma, men visst gillade jag den jag med 😉

       Den har förresten bara fått 7.4 på IMDb vilket är väldigt lågt för en sådan storfilm som också vann 11 Oscars. Trodde helt klart betyget låg närmare 8.0 och hade jag inte vetat att den inte låg på IMDb’s Topp 250 lista hade jag trott den fått runt 8.4 faktiskt. Men det bevisar att det är/var många som inte gillade den.

 6. Märkligt att ni har missat det. Har ju varit ”inne” att bajsa på Titanic sedan sent 90-tal typ. 11 Oscars i bagaget och är trots det inte med på IMDb:s topp 250 liksom, känns väl aningen konstigt, fast den listan är ju knas på så många andra vis också.

  1. Aficionadon:
   Du har säkert rätt och visst är det underligt med IMDb-listan… Har aldrig tänkt på att det är så, att den inte är med. Det är ju helt GALET!

 7. Jättebra skrivet om en väldigt trevlig film, styrkan ligger absolut i kombinationen Leo-Kate och monumentaliteten i själva sjunkandet. Det var riktigt mäktigt att se den på bio när den precis hade hade haft premiär. Trots att jag inte lyssnar särskilt mycket på skvalradio har jag dock lyckats överdosera på Celine Dion.

 8. Jag börjar själv närma mig en omtitt av ”Titanic”. Köpte den på någon sorts specialutgåva med mängder av extramaterial kring 2005, men då tilltalade inte filmen mig alls. Tyckte förvisso inte att den var ett mästerverk när det begav sig heller, men jag hoppas ändå att min negativa upplevelse vid senaste titten berodde på dåligt humör eller nåt…

  1. BlueRoseCase:
   Skulle vara kul att veta vad det är som störde dig med filmen. Kanske en omtitt skulle göra saker och ting lite klarare? Ge den en chans till vettja och se den en BRA dag ;D

 9. Titanic fick 11 oscars. Och där försvan mycket av mitt förtorende för dom. Bästa efeter okej. Men 10 till ärlikt tallat.
  Detta faller ofantlikt långt ner i sentimental träsket. Den är utstuderat sentimental ja rent ut sackt tillgjord. Att göra en klassisk Romeo och Julia saga och sedan låta Romeo dö. Givetvis smällter alla hjärtan då. Men jag drogs inte med eller tillät mig snarae inte. För jag tycker det hella är näst intill osmakaklilt Det var över 1000 människor som omkom. För i hellskotas varför bara rikta in sig på 2 personer. Varför inte forska om personerna som dog på skeppet. Och göra en verklighets trogen film i stället för detta små borliga tramset.

  Från den gnälliga idioten som kommentera allt.

  1. anc888:
   Jamen nu var det mycket gnäll på en och samma gång 😉 Att göra en film om alla livsöden på båten skulle bli en ohanterligt OCH en dokumentär. Att fokusera på kärlekshistorien mellan Jack och Rose gav ett mänskligt skimmer över hela tragedin och jag tycker det var helt rätt gjort. En fantastisk film, perfekt om man vill ha hjälp att få igång igenkleggade tårkanaler 🙂

 10. Saken är bara den att det inte passar in i olyckan Titanic. Dessutom är Romeo och Julia sagan väldikt förlegad.
  Jag tycker absolut detta är komiversiel storfilm vars mål var att få in pengar. Som på ett väldikt enkelt viss vill få folk att fälla en tår. Filmen har bra efekter men det är ingen kvalite.

 11. Visst kan man har olika definision om vad kvalite inebär. Men du kan väl inte tycka att deras förhållande kämms specielt realistiskt? Och visst har vi sett film som liknar Romeo och Julia förut?

  1. anc888:
   Förhållandet skulle definitivt kunna vara realistiskt. Kanske är det aningens överdrivet men i grunden skulle det ha kunnat hända.

   Romeo och Julia är ju en klassisk historia som vi kommer att matas med i hundratals år till framöver. Antingen tycker man att det är en kärlekshistoria som håller eller så gör man det inte. Jag tycker att den håller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.