Veckans dokumentär: WASTELAND

6 februari, 2012

Jag tänker ofta på det här med sopor. Jag kan få ångest när jag ser hur mycket skit jag själv slänger – dagligen. Hur ska det gå liksom? Var tar soporna vägen? Hur mycket sopor kan jorden klara av egentligen?

Konstnären Vik Muniz verkar ha en liknande hang-up på sopberget när han beger sig till sin hemstad Rio de Janeiro för att fota människorna som samlar på sånt som vi kallar skräp men som dom kallar förnyelsebart material och prylar som ger dom lön och mat för dagen.

Ordet karnivalssopor är det enda som andas lite glamour i den här filmen, resten är ett samelsurium av gamla matrester, trasiga kläder, PET-flaskor, metall och vanligt hederligt bös men människorna som porträtteras är mysiga.

Det är nånstans en må-bra-film mitt i smutsen och odören av ruttet kött. Människorna ser glada ut men ögon ljuger inte. Dom klagar inte, dom kämpar på men vem av oss skulle ärligt vilja byta liv med dom och hur reagerar man när man hittar ett dött barn bland soppåsarna?

Moby har gjort musiken, Lucy Walker har regisserat och vi alla hjälps åt att fylla på sophögarna.

 

{ 6 comments… read them below or add one }

filmitch februari 9, 2012 kl. 10:00

verkar definitivt intressant. läste en bok för en tid ang. sopor och problemen ruggig läsning. Värst är att vi i väst fraktar all skit till Afrika där man inte har en stark miljölagstiftning. nigeria tar hand om stora mängder kasserade datorer där skiten får stå o läcka ut i naturen. Det blir billagare för oss. Usch!

Svara

Fiffi februari 9, 2012 kl. 12:11

filmitch:
Sopbergsproblemet kan verkligen få mig att ligga sömnlös på nätterna om jag börjar tänka ”på det sättet”. Vilket jävla knas det är!

Svara

Jojjenito februari 18, 2012 kl. 14:20

Låter intressant. Musik av Moby kanske kan vara bra. Kommer lite att tänka på svenska Lucky People Center som gjort dokumentärfilmer om vår Jord och dess människor.

Förresten, apropå sopor, jag blir alltid förundrad när jag kommer att tänka på de gigantiska sopbältena som finns både i Stilla havet och i Atlanten.

http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Pacific_Garbage_Patch

Svara

Fiffi februari 18, 2012 kl. 16:44

Jojjenito:
”pelagic plastics, chemical sludge, and other debris”.

Chemical sludge kan vara bland det äckligaste jag läst på engelska. Herregud så vidrigt. På många sätt.

Svara

Jojjenito februari 18, 2012 kl. 18:26

Japp, det är läskigt faktiskt. Det är liksom inte kul att veta om det heller. Att det flyter omkring kemiskt slam plus annat löst skräp i våra hav.

Svara

Fiffi februari 19, 2012 kl. 18:04

Jojjenito:
Det är ju helt vidrigt. Heeelt vidrigt.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: