Veckans klassiker: ROCKY

1 april, 2013

Det är den 25:e november 1976 och en mörkhårig kille jabbar för fullt i en suspekt lokal med skum belysning nånstans strax utanför Philadelphia. Med blodigt huvud vinner han boxningsmatchen och får 40 dollar för besväret.

Rocky (Sylvester Stallone) sitter på britsen i omklädningsrummet iklädd hudbeige morgonrock med texten The Italian Stallion i vita bokstäver tryckt på ryggen. Han undrar när han får gå en match igen. Uppenbarligen är detta hans enda inkomstkälla och nu måste han klara sig ett par veckor på dessa dollars. Han går hemåt mot den spartanska men mysiga lägenheten, matar och pratar med sina fiskar, tittar på den svartvita idolbilden av Rocky Marciano och drömmer – kanske –  om ett annat liv.

Adrian (Talia Shire) är en tjej som jobbar i djuraffär och hon är syster med Rockys polare Paulie (Burt Young). Det är helt uppenbart att Rocky gillar henne och till en början känns dom som världens mest omaka par. Han är vältränad, tuff och värsta machokillen, hon är väldigt blyg, inåtvänd och har gått på en del nitar med män. Självförtroendet är inte riktigt på topp när Rocky bjuder hem henne till sig men hur osäker hon än känner sig så gör hennes agerande den där dejten till en av filmvärldens mysigaste, alla kategorier. När Rocky tar av henne glasögonen och ber henne ta av sig mössan, gosh, ååååå, det är ju bara såååå romantiskt!

Oscarsgalan 1977 var ett riktigt smörgåsbord för filmen Rocky. Tio tunga nomineringar resulterade i tre vinster (Bästa klippning, Bästa regi och Bästa film) och Sylvester Stallone själv var nominerad i både kategorin Bästa Originalmanus och Bästa manliga huvudroll. I och med det blev han den tredje mannen i historien att under samma år nomineras i dessa två kategorier. Charlie Chaplin och Orson Welles var dom andra två (för Diktatorn 1940 respektive En sensation 1941).

Det här är en film jag sett många många gånger. Alltså MÅNGA gånger. Första gången jag såg den var strax efter att jag sett Rocky IV och kärat ner mig fullständigt i Sylvester Stallone som Rocky Balboa och då kändes Rocky som en ganska ”oglassig” film jämfört med 80-tals-glammen i del fyra men herregud, vem bryr sig om glassighet egentligen? Man är väl inte ytlig heller? Det behövdes bara en tittning till innan jag var fast, sen sa det *plonk*, poletten trillade ner och Rocky fick en given plats i mitt filmhjärta.

Jag har följt Sylvester Stallones filmkarriär på nära håll hela mitt liv och egentligen är det nog karaktären Rocky som han upprepat i film efter film efter film efter detta. Han spelar en underdog, han börjar på botten, han kämpar sig sakta men säkert upp mot toppen och han slutar som vinnare. En self-made-man som inte surfar på räkmackor, han tar aldrig den lätta vägen. Han biter ihop och fokuserar enbart på målet, tittar aldrig tillbaka. En bra förebild för många – inklusive mig själv.

Det som gör att filmen Rocky blev en sån framgång och att Sylvester Stallones agerande känns så in-i-bängen-trovärdig är att han faktiskt – i det här fallet – inte spelar underdog, han ÄR en underdog. 1976 ÄR Sylvester Stallone i samma situation som Rocky Balboa, fast där Rocky boxas för brödfödan skriver Sylvester ett filmmanus. Med endast 106 dollar på fickan tackar han nej till att sälja sitt älskade manus för några tusen dollars och en chans att se Burt Reynolds i huvudrollen, han vill ju göra rollen själv! Det är en fascinerande historia som Sylvester Stallone berättar när James Lipton intervjuar honom i Inside actors Studio. Börja 16 min in i programmet om du enbart vill höra om detta men mitt tips är att du ser hela – med hörlurar.

Rocky är urtypen av en klassisk film. Det är en allmänmänsklig historia filmad på ett sätt som sätter standarden för tusentals filmer framöver och den har en okänd skådespelare i huvudrollen som i och med denna film gör honom odödlig.

Suck. Eyyy Rocky. I love you.

{ 14 comments… read them below or add one }

Sofia april 1, 2013 kl. 09:51

Man kan inte argumentera med sådan kärlek! Kanske borde ha varit veckans klassiker varje vecka? 😀

Svara

Fiffi april 1, 2013 kl. 16:51

Sofia:
Kanske skulle köra Rocky II nästa vecka? 😉

Svara

Henke april 1, 2013 kl. 12:06

Rocky måste vara en av filmhistoriens bästa ”motivational movies”, och den har en kär plats på min ALIM för året 1976…

Svara

Fiffi april 1, 2013 kl. 16:52

Henke:
Den här filmen har ju allt. ALLT! ;D

Svara

filmitch april 4, 2013 kl. 11:56

Håller kanske inte riktigt med men efter den lovebombningen inser jag Rocky och hans värld kanske inte är ett område där vi kommer vara överrens.
I mina ögon är nr 4 den mest underhållande och sexan den bästa. Nr 5 har jag inte sett….än.

Svara

Fiffi april 5, 2013 kl. 07:30

filmitch:
Hehe, kanske inte helt överrens där nej. Men det gör inget. Du har i alla fall rätt inställning om Rocky IV och det gillar jag dig för 😉

Svara

filmitch april 5, 2013 kl. 10:09

Fast slutet AAAAADRIIIIIAAAAN är fantastiskt 🙂 Där får jag både klump i halsen OCH gåshud.

Svara

Fiffi april 5, 2013 kl. 20:35

filmitch:
Ååååååå 🙂 🙂

Svara

Captain Charismas Filmblogg april 6, 2013 kl. 09:55

Blir aldri lei av den filmen. Må vel være den beste underdog-filmen? Den har alt.

Svara

Fiffi april 6, 2013 kl. 23:46

Captain Charisma:
Ja jag tycker det. Jag har svårt att se en underdogfilm som är bättre. Jo kanske, ska vara First Blood i såna fall 😉

Svara

Madeleine december 4, 2014 kl. 14:25

Såg ett klipp på Youtube för några timmar sen och kan fan inte hitta den igen. Men de va en kille som berättade på svenska om Stallone karriär genom skådespeleriet, han ville ha huvudroller men fick inte de men ändån så erbjöd producenter bra betalt för att vara med i en film men han tackade nej för han ville ha en
huvudroll… han sålde sin hund för han behövde pengar osv osv…

Någon som vet vad denna heter?

Svara

Fiffi december 4, 2014 kl. 14:33

Madeleine:
Hej! Jag vet inte exakt vilket klipp du menar men här finns ett alternativ:
https://www.youtube.com/watch?v=U8qhGJP5DtU

Svara

Madeleine december 4, 2014 kl. 14:45

Såg den nu, men det var inte den… Sjukt störigt när man inte hittar den

Svara

Madeleine december 4, 2014 kl. 14:34

Jag kan inte se klippet 🙁

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: