WHIP IT

5 september, 2016

Varför har jag inte sett den här filmen förut? Herregud vad bra den var! Och ÄR!

Jag har av nån konstig anledning fått för mig:
1. att jag redan sett den
2. att den handlar om cykling. Tror det är den där hjälmen på postern som gör det.

Nåja. I tron att jag skulle sätta i mig en omtitt av en cykelfilm hamnade jag alltså framför en nytitt av en film om roller derby, den kanske ballaste sporten på planeten. Ellen Page spelar Bliss Cavendar, en ung tjej som har svårt att säga nej till sin mor (Marcia Gay Harden) som tvingar henne och hennes lillasyster att ställa upp i olika skönhetstävlingar trots att hon uppenbarligen avskyr eländet.

Bliss jobbar extra på ett mat-hak tillsammans med sin kompis Pash (Alia Shawkat) och drömmer om ett annat liv och vips, det kan hända grejer när hjärnan ger sig ut på äventyr. Tjejerna åker till en grannstad för att titta på en rollerderbytävling och på nåt sätt så fastnar Bliss. Hon har aldrig stått på ett par rullskridskor men vafan, hur svårt kan det va?

Som sagt, det här var en ytterst trevlig film. Drew Barrymore har regisserat och Shauna Cross har skrivit manus baserad på sin egen roman Derby Girl. I år kommer det en annan film med manus skrivet av henne: Bad Santa 2. Hon verkar ha många strängar på sin lyra, fler än jag i alla fall, jag kan inte ens se skillnad på en hjälm och en….hjälm.

{ 12 comments… read them below or add one }

Cecilia september 5, 2016 kl. 14:40

Ja!! Jättebra film! Blev också överraskad när jag såg den, inte för att jag trodde att den handlade om cykling 😉 utan för att den innehöll så många olika sorters tjejer och kvinnor (ovanligt) gestaltade av bra skådespelare. Kristen Wiig, Ellen Page, Marcia Gay Harden, Drew Barrymore! – och om du vill se Alia Shawkat i en riktigt skarp film borde du se Greenroom som gick på SFF förra året. Jäkligt obehaglig men gjord med humor och ett extra lager på nåt sätt.

Svara

Fiffi september 5, 2016 kl. 22:10

Cecilia:
Jag har sett Green Room. Speciell film, helt klart. Jag märkte inte så mycket humor dock, mer grafiskt slafs 😉

Svara

Cecilia september 5, 2016 kl. 22:26

Obs! Lite spollervarning för Green Room i kommentaren som följer…

Jo men den hade väl en humoristisk underton – eller ett bättre ordval är kanske att det fanns en tragikomisk värme mitt i allt det jävliga – och i slutändan gick det ju ändå åt skogen även för nazisterna. Lite goes around comes around-humor. Plus grafiskt slafs förstås 😉 Har du skrivit om den? Gillade du den? “Speciell” kan ju betyda vad som helst 😀

Svara

Fiffi september 5, 2016 kl. 22:38

Cecilia:
Jag tänkte publicera recensionen när den släpps ordentligt i Sverige men det verkar vara segt… Men jag gillade den. Rätt mycket. Skönt rå film.

Svara

Cecilia september 5, 2016 kl. 22:56

Gott att höra! Och håller med. Hade velat skriva om den om jag hade haft ett uns av energi över, men det finns liksom inget vettigt innanför hjärnbalken just nu. Föreställ dig en utdragen sandstorm som drar fram över Mars vidder… Ett ständigt sus, men inget handfast i horisonten 😉

Svara

Fiffi september 6, 2016 kl. 07:22

Cecilia:
Då kan du behöva det handfasta i att hålla mig i handen imorgon när vi ska simma bland stora fiskar tillsammans 😉

Svara

Cecilia september 6, 2016 kl. 09:28

Jag kommer behöva två händer att hålla i!

Svara

Fiffi september 6, 2016 kl. 09:42

Cecilia:
Jag har två 😀

Svara

Cecilia september 6, 2016 kl. 10:26

Sicken tur! ;D

Svara

Sofia september 6, 2016 kl. 17:40

Trevlig film, men jag hade kanske velat ha något lite mer utmanande rent storymässigt. Men Marcia Gay Harden skrämmer mig alltid lite

https://bilderord.wordpress.com/2014/02/01/whip-it-2009/

Svara

Fiffi september 6, 2016 kl. 21:34

Sofia:
Haha, ja hon ser lite barsk ut 😉

Svara

filmitch september 6, 2016 kl. 23:37

Småtrevlig film – helt ok.
Uj såg The Shallows? Hoppas den är lika bra som In the deep.
Kan rekommendera Don´t breathe. Spännande och bra.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: