7 skådespelerskor jag gärna skippar

Tidigare idag presenterade jag listan över manliga skådespelare jag gärna undviker på film och nu är det tjejernas tur.

Precis som när det gäller snubbarna har jag verkligen försökt lyfta fram åtminstone EN rollprestation som känns acceptabel men i vissa fall är det svårt att hitta nån. Nu när jag gjort klart listan ser jag en röd tråd i alla dom fjorton skådespelare jag gärna skippar, en tråd jag anat men som nu med facit i hand lyser väldigt tydligt för mig. Ser du den?

7. Kiera Knightley

Vissa säger att hon är ”underskön”, det vackraste som finns och vad alla män vill ha. Själv känner jag att om Kiera Knightley är den kvinnan alla män vill ha då vill jag inte ha män.

Det underliga med Kiera Knightley är att när det blir diskussioner om henne så är det enbart utseendet det fokuseras kring, inte det faktum att hon är en usel skådespelerska. Kom igen, vad kan hon? Skjuta fram underkäken, blinka med rådjursögonen och inte stänga munnen. Hmmm. Fokus på utseendet var det ja. Jag är precis likadan. Jag är inte ett dugg bättre än alla andra.

Den film jag sett som jag haft minst problem med henne i är Never let me go och det är tack vare Carey Mulligan.

 

6. Holly Hunter

När jag var femton år och såg Arizona Junior stängde jag av videon efter halva filmen för jag klarade inte av Holly Hunters sätt att prata. Tjugofem år senare känner jag precis samma sak. Det är nåt med käkarna, att hon smackar när hon pratar, det låter otäckt, jag får rysningar och jag vill inte vara med.

Som av en händelse är min största och enda favoritfilm med henne en film där hon inte säger ett pip: Pianot.

 

5. Kristen Stewart

Jahapp, nu dyker den andra Twilightmänniskan upp på en lista idag.

Kristen Stewart är en skådespelare som jag önskar att jag kunde gilla mer. Okej, hon har rätt dålig smak vad gäller killar men det känns orättvist att anklaga henne för en sån trivial sak, dessutom ska man inte kasta spjut i glashus. Men hon känns tuff på nåt vis och det gillar jag men jag vill helst inte se henne om jag kan undvika det.

När jag googlade för att hitta bilder på henne slogs jag av en grej: på dom flesta fotona håller hon igen munnen. Det är obegripligt! Jättekonstigt! Jag fattar ingenting. Det är just den grejen som är så svinjobbig när jag ser henne på film, hon har ETT uttryckssätt och det innefattar en svagt öppen mun.

Jag har aldrig sett henne så bra som i The Runaways (där hon spelar Joan Jett) men jag vet inte om det säger nåt egentligen. Vad har jag att jämföra med? Twilight och Snowhite and the huntsmen? Jo, Adventureland, där funkade hon faktiskt.

 

4.  Katherine Hepburn

Nejmenneeeej. Hädar jag nu igen? Ikonen Katherine Hepburn så högt som på en fjärdeplats. Jo, så är det och hon kunde ha varit ännu högre upp om det inte varit huggsexa om platserna. Jag har hittills inte sett Katherine Hepburn bra i en enda roll och jag har hittills bara sett henne dra ner okej filmer i dyn.

Jag väljer mer än gärna bort filmer med henne i rollistan, dom jag ändå ser får jag stålsätta mig inför och verkligen jobba med  tålamod och soff-tourettes för jag tycker inte hon är en duktig skådespelerska. Om jag nu ändå måste tänka ut en film där hon gör ett sevärt intryck så får det bli Love affair där hon har en mikroskopisk roll som ändå är för stor.

 

3. Rosie Perez

Nu kommer vi in på upploppsrakan och hade det här varit Vasaloppet så hade Rosie Perez skidat som en påtänd iller med snabba snabba stavtag och samtidigt försökt psyka sina medtävlare med sitt ettriga latinoamerikanska uttal.

I min värld har hon en välförtjänt tredjeplats och det är väldigt förvånande att denna kvinna år efter år får roller, att hon har en plats i filmbranschen, att nån orkar se eländet – och framförallt lyssna. Tänk dig tanken att du sitter bredvid henne i tunnelbanan/tåget/bussen, du är trött, hungrig, skorna är blöta, du vill hem till Uppdrag Granskning (av nån anledning jag inte känner till) och du hör henne prata i mobilen.  Oavbrutet pratar hon. Om allt. Högt, gällt och ingående. Jag känner att jag blir tokig nästan bara av att skriva det.

När jag försöker tänka positiva tankar och plussa henne i en film så pratar den där lilla jävulen på axeln med mig. Han väser ”gör det inte, skriv att det inte går” och han har rätt den lille fan.

 

2. Renée Zellweger

Under några veckor i december 2010 pågick ett ganska intensivt mejlande mellan mig och Jojjenito. Vi diskuterade en hel del om denna kvinnas varande och icke i filmvärlden, en diskussion som så småningom mynnade ut i ett blogginlägg.

Jag tror att Renée Zellweger har en del bra egenskaper, sånt som andra gillar. Hon har varit ihop med Jim Carrey, Bradley Cooper och George Clooney så ”nåt” av värde för snygga män har hon i alla fall. Men vad? Ingenting som syns på vita duken i alla fall.

I mina ögon är Renée Zellweger inte en bättre skådis än jag var i första klass när jag spelade Klockan i en pjäs ingen mänska förstod. Hon är så överreklamerad, överskattad och överbetald (kunde jag fler ord med prefixen ”över” så skulle jag dra dom nu) att jag häpnar. Går det inte att ålägga yrkesförbud i filmbranschen? Hantverkare kan ju få det och vad pajjar dom? Rör?

1. Joan Cusack

Nancy och Dick Cusack,  jag är ledsen men era barn fixade vinst varje gång idag. Två förstaplatser, jag vet inte om det nånsin hänt i filmsammanhang förut? Har två syskon vunnit Oscars samma år? Två Razzies? Två filmisar i ett lottstånd på Lake Winnepesaukah Amusement Park?

Joan är lika given etta på den här listan som lillebror John var på den andra tidigare idag. Hon kanske inte är den sämsta skådespelerskan i världen men hon är lätt den kvinnliga skådis som jag helst av allt skippar – om jag kan. Nu har hon en osviklig förmåga att få/bli erbjuden roller i på tok för bra filmer så det är inte alltid jag kan slippa henne, ibland måste jag helt enkelt försöka härda ut.

Den filmroll som retar mig minst är den som Tom Arnolds fru Gail i Nio månader, fast retar mig det gör jag. Hon har samma dimension på tungan som sin bror och den är svårgömd.

Nä, usch, nu har det varit för mycket negativ fokus här. Nu ska det bli kul att göra klart listorna tills imorgon då det blir hundra procent kärlek här på bloggen. Då blir det favoriter, högvis av härliga favoriter.

19 svar på ”7 skådespelerskor jag gärna skippar”

 1. Tycker det är kul att du nämnde Carey Mulligan, för innan jag ens hann läsa hennes namn tänkte jag att hon vart självklar i min lista. Överskattad som tusan enligt mig och mer intetsägande än Kristen Stewart. Blinkar lite med ögonen så det ska se ut som hon ska gråta. Hela tiden! Varje film!

 2. De flesta här är jag rätt likgiltig inför, men Kristen Stewart gillar jag. Hennes kylighet kan mycket väl bero på brist på skådespelartalang, men jag gillar det. Hon känns alltid fragil, på något sätt.

  Kiera är för övrigt en skicklig skådis, Atonement tänker jag främst på då. Men någon borde verkligen ge tjejen lite mat. Svårt att fokusera på något annat än hennes ben som sticker ut lite här och där.

  1. Pladd:
   Efter att ha sett A dangerous method så är jag övertygad om att min känsla är rätt, Kiera är _inte_ en skicklig skådis. Har du sett den filmen? Det är som att se Hajen 5!

 3. Säger inte emot dig alls även om K.K varit ok i filmer Skruva den som Beckham och Atonment med ok menar jag att hon inte sabbat föreställningen.
  Jag har en annan H.H:are som jag har lite svårt för Helen Hunt.
  Nr. 2,3 och fem hade definitivt varit med om jag gjort en manlig o en kvinnlig lista.
  Hemska bilder på J.C och R.Z. J.C blev jag nästan lite rädd av att se.

 4. Haha, det ska vara minimala underkäkar och hakor för att finna nåd i dina filmögon 😉

  Håller (förstås) inte med dig här heller fullt ut, även om jag måste erkänna att det inteh var något smickrande foto på HH som du hade hittat.

  KK är vansinnigt ojämn, men funkar oftast.
  HH gillar jag skarpt, _särskilt_ i Raising Arizona
  KS kan jag möjligen hålla med om, hon är i alla fall ingen som gör att jag rusar till biografen
  KH har jag sett alldeles för lite av för att göra en bedömning
  RP, ok rösten är verkligen inget att leka med
  RZ är lika obegripligt som Rogen, jag gillar henne
  Inte heller vad gäller JC får du något medhåll från mig, jag gillar henne nästan mer än brorsan.

  1. Sofia:
   Hahaha….mmmmmm….kanske det 😉 I alla fall inte överdimensionerade käkar och ett smackande tal med havgregrynsgröt i hela munnen 😉

 5. Ohoj. Här var det en blandad kompott.

  Du inte bara fokuserar på utseende i texten om KK du var också tämligen orättvis med dina fotoval. Hehe.

  Såhära tycker ja’då:

  Kiera Knightley: Snygg? Nja, ibland, men jag har flera gånger tyckt (och skrivit) att hon ser ut som en alien (just det från Alien-filmerna) när hon sträcker fram hakan så där. Inte speciellt hett om du frågar mig. Ganska neutral med en aning övervikt mot negativ. Jag gillade henne inte alls i A dangerous method, men precis som du gillade jag henne klart mer i Never let me go (bästa filmen år 2010)

  Holly Hunter – neutral till positiv. Hon var ju helt fantastisk i Broadcast news mot William Hurt.

  Kristen Stewart – hon är en av få kvinnliga skådespelare som jag verkligen inte kan med. Jag kan i princip välja bort en film om hon är med.

  Katharine Hepburn – Gudinnan! En av min all time favourites, pga skådespeleri, filmval och personlighet off screen. Note: hennes namn stavas fortfarande Katharine. Jag vet dock att du inte gillar henne… Konstigt nog.

  Rosie Perez – helt ointressant,jag vet knappt vem hon är vilka filmer har hon varit med i? Jobbig röst? Nej då går hon bort.

  RZ – den andra av få jag ”aktivt” har svårt för. Där är vi helt ense.

  Joan Cusack – tämligen neutral. Har ingen stark känsla här. Hon har varit med i en del favoritfilmer från 80-talet som Sixteen candles, Working girl etc

  1. Henke:
   Orättvis med mina bildval? Tycker du? Googla på KK så får du se om du hittar nån bättre, jag tror det är svårt 😉

   Rosie Perez. Har du sett Utan fruktan, White men can´t jump, Pineapple express, Do the ringt thing, Hans vilda hjärta?

 6. 7. Inget direkt emot henne, men favorit är hon inte heller.

  6. Nej, inget emot henne heller. Hon brukar kunna vara stabil. Däremot ingen som direkt höjer filmerna hon är med i.

  5. Nja, det jag sett henne i har hon varit ok i, men hyllas nog lite för mycket.

  4. Ingen direkt favorit, men antingen var hon väldigt bra eller bara irriterande jobbig i de filmer jag sett henne i.

  3. Haha, nej ingen favorit här inte. Jobbig på alla sätt och vis, om än inte värst.

  2. Definitivt en av de värsta, håller med.

  1. Bilden är klockren, verkligen! Brukar dock inte störa mig på henne allt för mycket.

  1. Movies-Noir:
   Om Rosie Perez är jobbig men inte värst och Renee Zellweger är en av dom värsta så är det klart att jag måste ställa frågan: Vem ÄR värst?

   1. Bra fråga, och jag känner att jag inte ens vill tänka på det 😉 Zellweger måste dock vara topp tre. Grejen är den att jag nog inte sett någon film med henne de senaste tio åren eller så (hmm, ser nu att jag faktiskt sett Case 39 och där störde hon nog inte SÅ mycket).

    Ger dig inget bättre svar just nu. Om jag någonsin gör en sådan lista måste jag tänka igenom det ordentligt. Men som sagt, inget som lockar.

 7. Jag håller med om Keiras käke och det där med de blinkande rådjursögonen stämmer perfekt.
  Jag trodde du skulle placera Stewart på högre plats, kanske tredje plats eller så då jag personligen anser att hon är väldigt uttryckslös, till och med jag skulle spela rollen som Bella Swan bättre än hon…
  Och det förvånar mig även att du inte nämnde Renée Zellwegers sätt att prata, den där smackande, låga rösten förstörde Brigdet Jones Diary för mig så det är ju väldigt synd för själv tycker jag hon är en rätt bra skådespelerska.

  PS! *KEIRA Knightley, inte KIERA! Vill inte vara besserwisser men tänkte att du kunde vilja veta.. 😉

  1. Anne:
   Tack för påpekandet om Keiras namn och dra på trissor, du har ju rätt! Jag har alltid skrivit Kiera och kommer säkerligen skriva fel fler gånger men jag ska verkligen tänka på det framöver så det blir rätt. Keira. Keira. Keira. Känns skitskumt men är det så hon heter så är det så hon heter 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.