BROOKLYN

Det här är historien om den irländska unga kvinnan Eilis (Saoirse Ronan) som tar jättebåten över Atlanten för att skaffa sig ett nytt och bättre liv i USA. Hon hamnar i Brooklyn där hon bor inneboende hos en skön tant ihop med fler tjejer i hennes livssituation och sen träffar hon en snubbe som ser ut som alla andra subbar på stan (skulle aaaaaldrig kunna känna igen honom i en line-up)…och sen….och sen….och sen…. Nej just det ja, det händer inte så mycket mer. Eilis saknar och längtar och velar och bestämmer sig och lever i nutiden och funderar på dåtiden och tänker framåt och allt är otroligt snyggt packeterat men sömnigt så jag smäller av.

Jag har förstått att väldigt många har tagit till sig filmen på ett starkt sätt och upplever den både hjärtskärande och sorglig. Jag är som sagt inte en av dessa men jag kan se vad dom ser även om jag inte känner det dom känner.

Saoirse Ronan är dock jättebra i sollen som Eilis, precis lika bra som hon var i gårdagens film fast dagens film berör mig mycket mindre än gårdagens. Betygsmässigt blir det alltså längre än igår men jag kanske helt enkelt kan konstatera att Ronan ALLTID är bra – oavsett det filmiska slutresultatet?

Vill du höra en trio åsikter om denna film, lyssna på avsnitt 26 av podcasten Snacka om film. Jag, Steffo och vår gäst Cecilia pratar om Brooklyn och vi tycker rätt olika om den.

Vill du läsa fler och mer ingående texter om filmen, klicka dig vidare till mina filmspanarkompisar som såg filmen på Stockholm Filmdagar.
Fripps filmrevyer
Rörliga bilder och tryckta ord
Jojjenito
Movies-Noir

6 svar på ”BROOKLYN”

 1. Tack för ping. Trodde du valt bort denna film? Men du ville kanske ändå se den pga oscars-buzzen? Filmen Brooklyn växer efter tag i alla fall. Den kommer med på Topp 50 från 2015 i alla fall! Den kommer kanske växa för dig också…?

  1. Henke:
   Ja…jag hade valt bort filmen. Kände för att se den ungefär 0,0% men det skulle pratas om den i podden och då kände jag att jag ville vara med på ett hörn.
   Jag skulle nog behöva göra en Topp 100-årslista för att den skulle få en plats 😉

 2. Boken som filmen är baserad på är verkligen skitbra, men filmen hamnade på en trea hos mig. Trodde det bara var för att boken var så himla mycket bättre i och med att jag då bara hade läst recensioner som gett filmen fyror och femmor. Intressant att få läsa lite recensioner ändå som har saker att klaga på och inte bara hyllar filmen 🙂 Men Saoirse Ronan är helt klart den bästa skådisen av hennes generation, även om filmen känns lite trög och svår att komma in i.

  1. Moya:
   Utan att egentligen ha någon aning så känns det som att även jag skulle tycka att boken var bättre än filmen. Jag tycker det var jättesvårt att känna något med och för Eilis och snubbarna, jag kan bara anta att man kommer mer in i känslorna och relationerna i boken.

   Men visst är hon toppen, Saoirse! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.