Stephen King-tisdag: CAT´S EYE (1985)

5 juli, 2016

Mannen som slutade röka. Hade det inte redan funnits en svensk film med den titeln hade Cat´s Eye kanske fått heta just det. Första delen av filmens tre handlar nämligen om precis just det, en man (James Woods) som vill sluta röka och besöker företaget Quitters, Inc som gör business på att med tämligen okonventionella medel få folk att slänga ciggen för alltid.

Den andra delen av filmen handlar om en rik man som gillar att slå vad och han har en fru som planerar en flykt med sin älskare. Den rike mannen tänker såklart inte släppa iväg vare sig frugan eller dennes nya kärlek utan motstånd. I krig, kärlek och spel&dobbel är allt tillåtet, eller?

Den däringa katten finns som sagt med i alla filmens delar men framförallt i den tredje och sista. Den lilla flickan (Drew Barrymore) hittat katten och vill ha den som sin. Hon döper den till The General och känner att den kommer att skydda henne mot monstret som bor i hennes vägg. Föräldrarna tror henne förstås inte, det finns inga monster och katter är äckliga.

Jag såg Cat´s Eye i mitten på 80-talet när den var ny MEN jag minns faktiskt inget mer än katten. Det kändes därför inte som en omtitt när jag satt mig ner för att avnjuta dessa 94 minuter vars manus är baserade på Stephen Kings noveller  “The Ledge”, “Quitters, Inc.” och “The General”.

“Avnjuta”? Kanske tänker du att det är ett knepigt ord i sammanhanget men sörru, det tycker inte jag. Cat´s Eye visade sig nämligen att vara en riktigt okej film – fortfarande. Visst är effekterna i sista tredjedelen lökiga och visst ser man blue screen-konturerna men för tusan, det är bara charmigt, det funkar! Filmens delar är mångbottnade och välspelade och sen gillar jag såklart att det dryyyyper 80-tals-känsla om alltihop. Inte alls pjåkigt alltså.

 

 

 

Nästa tisdag säger vi HEJ till Stephen King igen!

 

{ 4 comments… read them below or add one }

Jojjenito juli 5, 2016 kl. 19:01

Haha, en skön liten rulle det här. Första filmen påminner kanske lite om Finchers The Game i upplägget?

Stephen King-nörden inom mig påminner mig om att den tredje filmen The General faktiskt inte finns utgiven som novell (i en samling eller på annat sätt) utan skrevs enbart för filmen.

https://jojjenito.wordpress.com/2013/05/03/stephen-king-cats-eye/

Svara

Fiffi juli 6, 2016 kl. 21:29

Jojjenito:
Absolut, det känns väldigt mycket som The Game i första filmen – fanns ännu mer härligt skruvat. Det hade säkert gått att få ihop en långfilm om bara den episoden, med lite tillägg i manus då såklart.

Svara

Sofia juli 11, 2016 kl. 14:04

Mja, vad jag kan minnas fann jag bara ett visst nöje i den första delen. Men den är å andra sidan riktigt bra, både som novell och adaption

Svara

Fiffi juli 13, 2016 kl. 09:21

Sofia:
Det känns verkligen som att det får plats mer i den lilla delen än i vissa hela långfilmer.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: