Fiffis filmtajm fördomsanalyserar: Vad säger en titel och ett fodral om en film – egentligen?

8 februari, 2011

Kärlek i New York och The back-up plan är två filmer som kom ut ungefär samtidigt och som säljs in av filmbolagen till oss tittare som romantiska komedier.

Redan första anblicken av filmfodralen säger mig en hel del mer än så.

The back-up plan ger mig kalla kårar bara jag slänger ett getöga på fodralet. En slimmad Jennifer Lopez i kombination med barnskor, rosa bokstäver och en snygg välklippt (men anonym) karl fullkomligt skriker till mig att här är en tjejfilm och det är en tjejfilm riktad till kvinnor i fertil ålder. Mina fördomar om filmen radas med ens upp:

1. Detta en typisk amerikansk moderskaps-glorifiering-film där sånt som hormonella gråtattacker, relationstjafs, jag-har-fan-inte-hunnit-duscha-på-tre-dagar-frisyrer och ostädade bostadsytor där kollektivt mobiliserade dammutar har tagit över 75% av bostadsytan inte existerar.

2. Nyblivna mammor som hyr denna i ett desperat försök att glömma vardagens glåmighet och barnskrik en stund blir BARA förbannade av att se Lopez vältrimmade kropp och många är dom mysbyxeklädda mammorna som står upp i soffan och skanderar: FÖR SATAN! HON FÖDDE TVILLINGAR FÖR INTE SÅ LÄNGE SEN. TVILLINGAR!!!

Att som småbarnsmamma se The back-up plan funkar bara om självförtroendet är på topp annars är det mental harakiri.

3. Divan Lopez is back in town. Det här är Jennifer Lopez film. Ingen annans. Ta väck manliga motskådespelare med stora kända namn, ta bort all form störande moment som riskerar att ta bort fokus från primadonnan och ge rollen till nån som heter typ…Alex O’Loughlin. Det är inte speciellt svårt att visualisera sig kravlistan hon har för att ens komma till inspelningen.

4. Vi svenskar antas kunna uttala The back-up plan utan allför svåra missuppfattningar. När det gäller Kärlek i New York har filmbolaget inte riktigt lika höga tankar om våra språkkunskaper. Den originella och rätt coola titeln är egentligen Happythankyoumoreplease och jag fattar inte för mitt liv varför den inte kunde ha fått heta så även här i Sverige.

5. Jo! Jag fattar faktiskt punkt nummer 4.
Kärlek i New York är nämligen en puttinutttitel som inte säger ett SKIT om filmen. Det enda den säger mig i första läget är att det är en rätt medioker tjejfilm och med Malin Åkerman som första namn på fodralet så kan det inte vara nån storfilm direkt. MEN, det titeln också säger mig är att den som hittat på översättningen kanske inte ens har sett filmen. Han/hon kanske bara har läst samma infotext som vi som förväntas se filmen.

Jag tror nämligen att Kärlek i New York heter just så för att säljas in till svenska ungdomar som nån slags bonnig variant på Sex and the city. Där Sex and the city är Prada är Kärlek i New York H&M.

6. På Kärlek i New York-fodralet samsas en blondin, en brunett, en mörkhårig man i helfigur med stora skor och en liten svart pojke. Man behöver inte vara Joe Labero för att gissa att blondinen är killmagnet, brunetten den snälla kompisen, han med stora skor en riktig kvinnotjusare och att den där lilla svarta pojken är en skojfrisk figur med lätt till skratt och glada tillrop.

7. Mina fördomar om dessa två filmer kan summeras såhär: Filmbolagen vill att vi ska tro att The back-up plan är en schysst välgjord och lite lyxig romcom med glimten i ögat och att Kärlek i New York är en smal, lite tråkigare och aningens flummigare independentkomedi om kärlek, livet och sånt.

Dom närmaste dagarna ska jag ta reda på om jag har rätt eller fel i min fördomsanalys. Det vore VÄLDIGT kul om jag hade fel.

Uppdatering:
Recensionen på The back-up plan finns här.

{ 17 comments… read them below or add one }

BlueRoseCase februari 8, 2011 kl. 14:54

Fyndigt och roligt som alltid! Ser med spänning fram emot resultatet!

Svara

filmitch februari 8, 2011 kl. 20:00

Intressant och tänkvärt. Omslag planscher kan förmedla många olika känslor. En plansch som ger mig the creeps är följande:http://www.yourmoviestuff.com/trailers/movie-trailer-bandslam-2/
Varför vet jag inte – det enda jag vet är att jag aldrig aldrig kommer att se filmen.

Svara

f i f f i februari 8, 2011 kl. 20:48

BlueRoseCase:
Om allt går som planerat kommer recensionerna i helgen 🙂

Svara

f i f f i februari 8, 2011 kl. 20:49

filmitch:
Och nu står Bandslam som första prio på min Lovefilm-lista ;D

Svara

filmitch februari 9, 2011 kl. 01:34

Nej stopp och belägg! jag vill inte komma in på din blogg o se denna hemska affisch, vad filmen handlar vet jag inte men usch 😉

Svara

Sofia februari 9, 2011 kl. 08:52

Väldigt kul grepp måste jag säga (och välskrivet förstås, but that goes without saying)! Vad jag har kunna läsa mig till tycks Happy… vara betydligt bättre än vad omslag och översatt titel antyder. Jennifer Lopez litar jag inte en sekund på…

Svara

f i f f i februari 9, 2011 kl. 09:08

filmitch:
Hahaha. Du har nog inget val 😉

Svara

f i f f i februari 9, 2011 kl. 09:09

Sofia:
Så dina fördomar säger ungefär samma sak om dessa filmer som mina gör? 😀

Svara

movieshine februari 9, 2011 kl. 10:03

Tyckte Happythankyoumoreplease som tirel i Sverige skulle vara mer lockande att hyra än vad idioterna döpte den till på svenska. Riktig skön film också. Bättre än Lopez filmer.

Svara

Voldo februari 9, 2011 kl. 10:54

Du lär väldigt rätt om The Back-up Plan åtminstone. Ser ut som en film jag skulle kräkas på.

Svara

f i f f i februari 9, 2011 kl. 11:57

movieshine:
Jag håller helt och håller med dig, om titeln i alla fall. 🙂

Svara

f i f f i februari 9, 2011 kl. 11:58

Voldo:
Jag tror inte riktigt att du är målgruppen för den filmen och det kan du vara glad för 😉

Svara

filmitch februari 9, 2011 kl. 18:13

Om inte filmen heter Out of sight så är allt som innehåller J.Lo bannlyst i mitt hem.

Svara

Babilooba februari 9, 2011 kl. 21:34

Ser fram emot resultatet. Skulle inte tro att du blir speciellt glad överraskad men man kan ju hoppas. Det där med omslag kan ju säga otroligt mycket tycker jag. Fungerar minst lika bra åt andra hållet också tycker jag. Väldigt ofta har de riktigt bra filmerna snygga omslag.

Svara

f i f f i februari 10, 2011 kl. 06:43

filmitch:
Skulle kunna säga detsamma men det händer faktiskt att jag sjunger Jenny from the block med mitt älskade Singstar 😉

Svara

f i f f i februari 10, 2011 kl. 06:47

Babilooba:
Det som också är intressant i just omslagsfrågan är att när man nångång lyckas hitta en riktig otippad pärla så är det just när omslaget är fult. Det är som att förväntningarna hamnar på minus direkt då.

Svara

Sofia februari 12, 2011 kl. 13:57

Jag har uppenbarligen rätt exakt samma fördomar som du har 😉 Ffallt när det gäller J.Lo håller jag med filmitch. Jersey Girl är väl rätt ok på just den fronten efterom hon dör rätt snabbt. Å andra sidan är den inte särskilt ok på någon annan front.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: