FILMÅRET 1977

1977. Vilket höjdarår i filmhistorien! Jag baxnar, häpnar och gläds med mig själv för att jag haft ynnesten att få se många av dessa fina filmer såååå många gånger.

Inget att vänta på va? Kom igen nu. LISTA! *klapp klapp klapp* LISTA! *klapp klapp klapp!*

 

 

10. Eraserhead
(Regi: David Lynch)
Jag kan verkligen inte påstå att jag tycker Eraserhead är någon av David Lynchs bättre filmer MEN det är en film som sitter fast när man väl sett den. Jag vet inte om det är det svartvita fotot men på nåt sätt förstärker det allt det surrealistiskt otäcka i filmen, som det där lilla ”barnet” till exempel.

.

.

9. Rabid
(Regi: David Cronenberg)
Nu var vi här igen. Cronenberg-platsen på listan. Rabid är en knepig film (nähääää?) men den är sevärd och extra bra blir det om man ser den på halvt-om-halvt-avmagnitiserad VHS, en såndär som liksom sprakar.

.

.

8. Närkontakt av tredje graden
(Close encounter of the third kind, Regi: Steven Spielberg)
Jag minns stämningen i filmen mer än filmen i sig och jag behöver egentligen se om den för att kunna placera den exakt. Men 8:a känns rimligt.

.

.

7. Bröderna Lejonhjärta
(Regi: Olle Hellbom)
Som barn hade jag ofta och mycket dödsångest, sådär så det ibland knappt var hanterbart. Jag hade otroligt svårt att förstå och acceptera det här med döden och visst, jag har det fortfarande i viss mån, men tanken på Nangijala hjälper mig när jag fastnar i funderingarna, både då och nu. Det blir liksom lite lättare om man tänker på Körsbärsdalen. Astrid Lindgren kunde i alla fall beskriva döden på ett betydligt bättre sätt än präster, föräldrar och andra vuxna lyckades med tillsammans när jag var liten.

.

.

6. Stjärnornas Krig
(Star Wars, Regi: George Lucas)
Det här är ingen storfavorit för mig i Star Wars-sagan men det betyder inte att det inte har på listan att göra. Klart den har. Det här är en jätteviktig film – ju – den är liksom starten på allt som har med Luke, Leia, Han Solo och resten av rymdklabbet att göra.

.

.
5. Haveriplats: Bermudatriangeln
(Airport´77, Regi: Jerry Jameson)
Det är inte bara skräckfilmer som var härliga på 70-talet, var det nåt dom kunde då så var det att svänga ihop rediga konspirationsteorifilmer. Haveriplats: Bermudatriangeln är just en sådan och av allra bästa sort dessutom.

.

.


4. Capricorn One
(Regi: Peter Hyams)
Det är inte bara skräckfilmer som var härliga på 70-talet, var det nåt dom kunde då så var det att svänga ihop rediga konspirationsteorifilmer. Capricorn One är just en sådan och av allra bästa sort dessutom. Att en viss O J är med känns ju sådär men som tur är spelar han inte första fiol. Inte andra heller.

.

.

3. Suspiria
(Regi: Dario Argento )
Jag vet inte riktigt hur man ska beskriva en film som Suspiria men SOM den golvade mig! Färgerna, musiken, den suggestiva nästan operakänslan i bilderna. Allt känns viktigare än själva historien och ändå tycker jag det är en fullpoängare. Förklara det den som kan?!

.

.

2. Annie Hall
(Regi: Woody Allen)
Det finns så mycket att tycka om med den här filmen. New York, en svinccol Diane Keaton med störtsköna kläder, Woody som ser ut som en tennisspelare hela tiden, dialogen, känslan, musiken. Ja, allt.

.

.

1. Bernard & Bianca
(The Rescuers, Regi: John Lounsbery, Wolfgang Reitherman och Art Stevens)
Jag bara älskar den här filmen. Jag har gjort det enda sedan jag var liten och hade den på pip-kassett, en såntdär band som pep när man skulle vända sida i den medföljande boken. Jag kunde hela historien utantill och jag kan den i princip fortfarande. Och just därför kommer jag aldrig kunna se filmen på originalspråk, dom svenska rösterna sitter för hårt rotade i mig. Så när livet ruskar om mig och mattan rycks bort under mina fötter finns Bernard och Bianca där och räddar mig, precis som dom räddade Penny, den kidnappade lilla flickan.

.

.

Mina filmbloggarvänner som också listat favoritfilmerna från 1977 är:
Steffo
Mikael
Henke
Johan
Jojje
Christian

 

5 svar på ”FILMÅRET 1977”

 1. Nå, du har ju ganska många med dig i den där handklappningsramsan. Ballsy move att sätta Airport ’77 före Star Wars… Men det är klart, Millennium Falcon har ingen flygel 😀

  1. Sofia:
   Finns många filmer som klår Star Wars, jag tror jag såg den alldeles för sent (första gången). Den känns liksom inte lika ”speciell” som tex Jedins återkomst. Och nej, Millenium Falcon har ingen flygel 🙂 🙂

 2. Kul lista. Lustigt att du först inte ville lista dina favoritfilmer från filmåren på sjuttiotalet, men nu när du tar ikapp verkar var och vartannat år vara favoritår för dig! Det finns fler bra filmer från detta decennium än vad det känns som ibland kanske? 😀

  För mig har Star Wars en ohotad förstaplacering. Och den står sig än idag, än starkare till och med. Jag såg om den för något år sedan.

  The rescuers har jag dock inte sett och utan nostalgi och trygghetskänslor från barndomen gissar jag att den inte skulle bli lika stark för mig om jag gav den en chans nu.

  Conenberg igen! Galet. Men du gillar honom helt klart. Personligen har jag bara sett några av hans senare verk och är inte så sugen på hans kropps-horror som många av de tidiga verkar vara.

  Suspiria till sist är värd att lyfta. Den såg jag för första gången nyligen och även om den inte blev en personlig favorit kan jag absolut se att den är unik och spektakulär på det den gör bra. Ett givet val på min lista också.

 3. Henke:
  Jag vet inte riktigt hur jag tänkte där först men jag är glad att jag tänkte om, sjuttiotalet är helt klart ett aktivt årtionde i min filmhjärna, sextiotalet däremot not so much. Finns ju hur mycket bra och ikoniska filmer som helst från 70-talet, kul att kunna lyfta fram dom lite mer 🙂

  Jag tror Bernard & Bianca skulle kunna funka okej på dig även som förstagångstittning i nutid, i alla fall om du gillar old-school-tecknad Disney. Myspys och spänning och action och smådjurspussar. 🙂

  1. Javisst är det jättekul med sjuttiotalet. Jag tror att det är ganska klart att du gillar det mer än jag så dina listor är välkomna och spännande läsning. Ska se till att få ut en UÅBL vad det lider för året…

   Får se om jag blir sugen på myspys och smådjurspussar någon gång. Är kanske inte direkt den mest typiska beskrivningen av mina favoritfilmer men man vet ju aldrig! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.