FILMÅRET 2000

Jag har typ kliat sönder hårbotten. Jag har sett ut som en förvånad uggla i timmar nu, alltså, listan över bästa filmerna från 2000 har varit den svåraste hittills att få ihop. Anledningen? Det finns ingen….topp. Jag har inga solklara favoritfilmer från året. Jag fick fram femton tämligen jämlika filmer och om jag inte hade varit rätt bra på beslutsfattande så hade listan lika gärna ha kunnat bli till med lottens hjälp.

Alla filmer som hamnade på topp-10 är filmer jag sett många många gånger och det är filmer jag tycker väldigt mycket om. På så sätt är dom alla värdiga en listplacering. Så nu kör vi. In i dimman.

.

.

10. Jalla! Jalla!

Josef Fares långfilmsdebut är ruskigt bra – fortfarande. Charmig som tusan!

.

.

.

9. The Cell

Tarsem Singh är en av mina favoritregissörer, i alla fall rent visuellt. Här lyckas han göra en riktigt spännande science fiction-thriller med Jennifer Lopez, Vince Vaughn och Vincent D´Onofrio. Se den om du inte redan gjort den!

.

.

.

8. Unbreakable

Man kan säga mycket om M Night Shyamalan, både bra och dåliga saker MEN när han får till det så får han till det. Unbreakable är kanske inte världens bästa film MEN stämningen är mums och den släpper inte taget. Den tål att ses om många gånger.

.

.

.

7. Mina jag & Irene

Bröderna Farrellys historia handlar om den genomsnälle polisen Charlie Baileygates (Jim Carrey) som har så många års känslor och aggressioner nedtryckta i själen att han blir totalt personligthetsförändrad när han väl blir arg. Han blir Hank. Hank med hakan. Hjärtskärande och galet jävla rolig film!

.

.

.

6. Den bästa sommaren

En av Ulf Malmros allra bästa filmer. En av Kjell Bergqvist allra bästa rollprestationer.

.

.

.

5. Almost Famous

En fullpoängare då och en fullpoängare nu. En lyckad film in i minsta mikroskopiska del av varje bildruta.

.

.

.

4. Best in show

När Christopher Guest regisserar en film han skrivit manus till tillsammans med Eugene Levy (Mr Levenstein i American Pie-filmerna), vet du vad jag gör då? Jag tittar på filmen, gör ett fyrfaldigt leve i huvudet och blir alldeles gladbubblig i magen för det här är en typ av humor som passar mig som handen i fucking handsken! Best in show handlar om….hundmänniskor, hundutställningar och hundar. Askul är det. Jag lovar!

.

.

.

3. Erin Brockovich

Julia Roberts spelar Erin Brockovich och Erin Brockovich spelar Julia, servitrisen. Aaron Eckhart är med, Albert Finney är med och Steven Soderbergh regisserade. En boats-film som håller, som inte är mesig, som bara är engagerande och bra. En värdig tvåa på listan!

.

.

.

2. Cast away

Ja vad ska jag säga? Tom Hanks och hans volleyboll Wilson blåste mig helt av banan när jag såg Cast Away första gången och nu såhär en tio gånger senare blåser det fortfarande. Hanks fick se sig slagen av en gladiator i Oscarsracet men för mig är han en tämligen ohotad skådespelaretta detta år. Vilken uppvisning!

.

.

1. Billy Elliot
Absolut sist på bollen, jag vet och det är själva fan att det skulle ta tjugo år att se denna film men det ÄR precis så lökigt som ordstävet säger: Bättre sent än aldrig! Det här är nämligen en helt felfri film. Det är 5/5 alla dagar i veckan och en film som hade mig i sitt grepp från dess absoluta början till eftertexternas slut. Jamie Bell ÄGER varenda scen!

 

 

.

Bubblare: Tillsammans, Battle Royale, Memento, Wonder Boys, Legenden om Bagger Vance och Maelström.

.

Idag listar flera av mina filmspanarvänner sina listor från detta år. Klicka vidare för att se deras favoriter.
Flmr
Filmitch
Jojjenito
Fripps filmrevyer
Rörliga bilder och tryckta ord
Movies-Noir
Spel och film

17 svar på ”FILMÅRET 2000”

 1. Två överlapp! Unbreakable och Mina jag… Annars många filmer jag inte sett. Cast Away på förstaplats hade jag inte trott. Den är bra, men jisses vad långtråkig den blir. Och Wilson – är det verkligen trovärdigt?

  1. Magnus:
   Långtråkigt? Med den tyste Tom och den runde Wilson? Neeeeeee. 😉 Och ja, jag tycker det är trovärdigt. Jag tror man skulle kunna prata med knepigare prylar än en volleyboll om man var sådär ensam.

 2. Jo men visst var året starkt ändå. inte lika starkt som 2001 som var ett superår, men ändå. Jag har några tydliga favoriter i alla fall. Men det är som alltid med dessa listor, de är lyckligtvis väldigt personliga.

  Vi har två överlapp vilket antagligen är förväntningsvärdet för oss. Det är Erin B och Penny L.

  I övrigt har jag endast sett dina 6, 7, 8. Av dem gillar jag The cell klart mest.

  Cast away är jag totalt osugen på. Svinlång med en mellanmjölks-Tom Hanks och gjord av mellanmjölks-Robert Zemeckis.

  Men du, är det inte polisen Paul Woodrugh från True Detective Season 2 som syns i baksätet där i bilden till Jalla, jalla?? .-)

  1. Henke:
   Jamen jomen, ganska okej-starkt men jag saknade dom där självklara filmerna som man oftast kan tjonga upp på pallplats sådär på direkten. Men å andra sidan kanske man inte ska sätta likamedtecken mellan att nåt är svårt att genomföra och att det man ska välja mellan jämnbra?

   Haha, ja jäklar vad likt! 😀

 3. Men alltså, 15 filmer som alla är jämnstarka och åtminstone ett par av dem beskrivs med ord som ”fullpoängare” och ”galet jävla roligt” måste väl ses som ett ett rätt starkt år?

  Jag undrade just om du skulle ha med din tia på listan och det hade du ju 🙂 Och en hundfilm i topp tre — nu flyger grisarna!!! 😀

  1. Sofia:
   Jag kanske ska byta ord och kalla det för ett ”svårt” år istället? Alla dessa jämnbra filmer överallt 🙂

   En TOPPENBRA hundfilm dessutom! Undrar om den kommer finnas med på din lista också?

 4. Tack för påminnelse om Tillsammans och Jalla! Jalla!. De är nu tillagda som bubblare på min lista. Jag missade dem eftersom jag inte hade betygsatt dem på Filmtipset.

  @Sofia: Fast Fiffi skriver aldrig att det inte är ett bra år bara att hon har svårt att att välja filmer eftersom det inte finns nån tydlig topp.

  @Henke: Zemeckis tycker jag inte är mellanmjölk. Det är det Ron Howard som är!

 5. Tre överlapp och jag har inte sett din etta (osugen) och trea (ligger på långa listan)
  Kul att se både Vance och Bästa sommaren.
  Båda Jalla Jalla och Tillsammans är två bra filmer men det var som sagt ett jämstarkt år med många bra filmer. Precis som 2001 skulle det nog vara lättare att göra en 25 i topp lista.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.