FILMÅRET 2003

I mina ögon var 2003 inte det starkaste av filmår. Jag hade inget problem att hitta tio jättebra filmer, i ärlighetens namn hittade jag många fler, MEN dom där riktiga storfilmerna lyser med sin frånvaro. Istället blev det ett år där genren drama fick och tog stor plats och listan blev lite av en jordenruntresa.

 

10. Återkomsten
(Возвращение, Regi: Andrey Zvyagintsev)

Ojsan alltså. Den här ryska filmpärlan är ingen enkel match att se. Den känns, den gör fan ONT på riktigt.

.

.

9. Old boy
(올드보이, Regi: Chan-wook Park)

Den här sydkoreanska filmpärlan är ingen enkel match att se. Den känns, den gör fan ONT på riktigt. Chan-wook Park har gjort en film som är något alldeles extra, precis som Min-sik Choi i huvudrollen! Magisk skådis det där!

.

.

8. Skenbart – En film om tåg
(Regi: Peter Dalle)

Att se den här svenska filmpärlan gör faktiskt inte ont alls. Peter Dalle har lyckats göra en komedi som (har jag märkt av egen erfarenhet) alla som inte sett den tokdissar men alla som sett den tyckt om. Det är underligt det där att så många vill och tycker sig kunna såga osedda filmer. Vad vet dom? Nä, precis, ingenting. Att såga filmer man inte sett är precis samma sak som att erkänna att man VET att man inte har förmågan att bli positivt överraskad av någonting alls. Och till er kan jag bara säga: jag tycker väldigt väldigt synd om er, stackars små förutbestämda inskränkta människor. Tänk vad ni går miste om i livet (och nu syftar jag inte enbart på Skenbart).

.

.

7. Monster
(Regi: Patty Jenkins)

Aileen Wuornos. Jag får hurven bara jag ser och hör hennes namn. En otäck människa. Döda psykopatögon. Att en sån fantastisk vacker kvinna som Charlize Theron lyckas gestalta Aileen som hon gör är banne mig otroligt. Vilken förvandling. En mycket väl värd Oscar för Bästa kvinnliga huvudroll!

.

.

6. Galen i kärlek
(Something´s gotta give, Regi: Nancy Meyers)

Det är aldrig för sent, inte för någonting och speciellt inte för att bli kär. Det här är en film med PEPP-märkning DeLuxe. Det här är en film att må bra av, alltså må bra ända in i benmärgen. Och Keanu är värsta läkarhetingen. Bara en sån sak!

.

.

5. Elephant
(Regi: Gus Van Sant)

Gus Van Sant gjorde en film om skolskjutningen vid Columbine High School och det HÄR är en film som banne mig gör ont att se. Jag blir ledsen, uppgiven och samtidigt…skulle jag vilja utbilda mig till samhällskunskapslärare så jag kunde få visa filmen för mina klasser.

.

.

4. Lost in translation
(Regi: Sofia Coppola)

Det är nånting övernaturligt över den här filmen. Magisk är ett sånt överanvänt ord, annars hade jag använt det. Med Lost in translation har Sofia Coppola fått till en typ av känsla som jag inte sett vare sig förr eller senare på film.

.

.

3. Ett hus av sand och dimma
(A house of sand and fog, Regi: Vadim Perelman)

Precis som filmen på plats 4 så lever den här filmen på sin känsla. Det vibrerar om den. Det är en sån liten och enkel berättelse egentligen men den blir stor, viktig och världsomvälvande. Det lilla livet är ofta det.

.

.

2. Love actually
(Regi:  Richard Curtis)

Bara tvåa??? Ja. Bara tvåa. Love actually är kanske den feel-godaste filmen av dom alla, den är underbar på alla sätt och vis. Men när det kommer till årets lista får den faktiskt känna sig slagen – även om det känns liiiiite surt. Men årets etta är fantastisk på ett annat sätt.

.

.

1. A Mighty Wind
(Regi: Christopher Guest)

JAG. ÄLSKAR. DEN. HÄR. FILMEN.

 

Bubblare: Hitta Nemo, Kill Bill 1, Bruce den allsmäktige, 21 gram, The life of David Gale, Dogville, Station Agent, Bad Santa, Darkness falls och Open Range.

.

Idag är vi flera filmbloggare som listar våra favoritfilmer från 2003. Klicka på bloggnamnen för att komma vidare.
Jojjenito
Fripps filmrevyer
Movies-Noir
Rörliga bilder och tryckta ord
Filmitch
Flmr
Spel och film

19 svar på ”FILMÅRET 2003”

 1. Monster här också, annars inga överlapp. Men du hade Bruce som bubblare i alla fall. 🙂 love actually är grymt bra, varför hade inte jag med den?

 2. två överlapp och din etta och tia får läggas på listan.
  Skenbart är en flim min fru och dotter älskar och jag har tappat räkningen över hur många ggr de sett den. Jag har sett den en gång – det räckte mer än väl 😉

 3. Hela fyra överlapp, Fiffi!? Vad är detta? 😉 Plus att du har två till som bubblare, intressant. Dessutom har jag två av dina listfilmer som bubblare.

  Inte sett Skenbart och A Mighty Wind. Skenbart kommer jag säkert att se när/om jag tar mig an lite svensk film.

  Annars kul att se House of Sand and Fog med på listan och så pass högt upp. Mycket bra film. Dock är det där magiska du nämner om Lost in Translation värt förstaplatsen i mina ögon…

  1. Movies-Noir:
   Unbelieveable! FYRA överlapp! Jag tror nog inte det kommer bli fler även om du ser både Skenbart och A Mighty Wind men båda filmerna är verkligen sevärda.

   (Du, jag har försökt kommentera inne hos dig men det verkar inte funka, kommentaren bara ”försvinner” fast jag klickar i att jag inte är en robot… Vet du om det är nåt tok?)

   1. Det var skumt. Ingen aning vad som kan ha hänt. Kollade bland skräppposten, men där var det tomt. Och alla inställningar ser bra ut (Henke kommenterade igår så då funkade det åtminstone).

    1. Movies-Noir:
     Hmmm. Provade sammanlagt fyra gånger och alla fyra gångerna ”försvann” kommentaren spårlöst efter att jag gjort det jag skulle för att påvisa att jag inte är en robot…

 4. 10. Återkomsten – Inte sett
  9. Old boy – Överlapp
  8. Skenbart – En film om tåg – Nej, fjantig och trist…
  7. Monster – Överlapp
  6. Galen i kärlek – Inte sett
  5. Elephant – Inte sett
  4. Lost in translation – Överlapp. Eller nej, kanske inte det kanske 😉
  3. Ett hus av sand och dimma – Inte sett, men tror jag har den stående här hemma
  2. Love actually – Inte sett, men tror jag har den stående här hemma
  1. A Mighty Wind – Yay, att du gillade den här sååå mycket, det mindes jag inte. Och ser man på, vi möttes i kommentarsfältet över den här godingen 🙂

 5. Aha, två överlapp! Som du sa ganska normalt. Vi gillar film, men inte alltid samma filmer. Gott så! Grogrund för mången intellektuell filmdiskussion…

  10. Återkomsten – Inte sett, inte jättesugen

  9. Old boy – Sett och har med på min lista, tänker att den är överreklamerad, osäker på om jag skulle gilla den vid omtitt

  8. Skenbart – inte sett

  7. Monster – inte sett, inte sugen

  6. Galen i kärlek – sett delar av på tv någon gång, blev inte indragen i filmen

  5. Elephant – Inte sett, en film som jag säkert kommer se någon gång, var ett alternbativ i Decennier men den kom inte med till slut (processen för vilka som kom med där var mycket komplex, känslofdriven, slumpmässig, beroende på ordningen filmerna sågs, utmattning, tidsbrist etc)

  4. Lost in translation – vad är det här för film? Den verkar bra…

  3. Ett hus av sand och dimma – Inte sett, inte sugen på den heller

  2. Love actually – har sett den och tyckte den var värsta sortens brittiskt skräp. Arrogant och självmedveten film. Intressant det där hur bra filmer/serier de kan göra och hur dåliga diton de också kan göra. Britterna alltså.

  1. A Mighty Wind – inte sett, oklart om jag sett en enda Christopher Guest-film. Vet att han har en skara die hard-fans ute där. Tar med mig tipset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.