FILMÅRET 2016

8 mars, 2017

Jahopp. Jag känner mig klar nu. Ja jag gör det, jag känner mig så pass klar med 2016-års filmer att jag är redo att göra min lista över förra årets allra bästa filmer.

2016 var ett riktigt bra filmår tycker jag, hög klass på massor av filmer och det förklarar varför antalet bubblare blev så pass många som det blev. Tio platser är bara tio hur gärna jag än skulle vilja knö in filmer som gjort mig både glad, brydd och förfärad.

Jag tror det här är första året någonsin som jag sett om väldigt många filmer som befinner sig på listan. Jag känner mig därför stensäker på att dom ska vara där. Sen kommer det alltid att finnas en chans/risk att det smyger in någon otippad film från vänster som tar sig in på listan men så är det ALLTID, även på äldre listor. Ingen lista är ristad i sten men min är så nära man kan komma. Så håll i dig nu, nu kör vi!

Uppdaterat 2017-07-02: The edge of seventeen åkte ut från listan och The cure for wellness tog sin in.
Uppdaterat 2018-06-01: Midnight Special åkte ut från listan och Brimstone tog sig in.

 

10. The girl with all the gifts
(Regi: Colm McCarthy)

Som sagt, det jag skrev om filmen på plats tio gäller även här. Några minuter in i filmen var jag helt FAST. Otäck som fan och precis som i filmen på plats tio har The girl with all the gifts en underbar ung skådespelare i huvudrollen. Sennia Nanua kommer vi se mer av framöver!

.

.

9.  Swiss army man
(Regi:  Dan Kwan & Daniel Scheinert)

Nu upprepar jag mig, jag vet, men Swiss army man spelar i precis samma liga som Midnight Special och The girl with all the gifts om man tänker på hur lite jag visste om den innan jag såg den. Och den HÄR filmen visar prylar du ALDRIG förut sett på film, det kan jag LOVA. Paul Dano och Daniel Radcliffe visar vilka modiga världsklasskådisar dom är!

.

.

8. Nocturnal animals
(Regi: Tom Ford)

Herrejävlar vilken film! Udda, vacker, spännande så jag satt på kanten på biostolen och andades som en stressad kanin. Lösa trådar, smart manus, fenomenala skådespelare och i princip helt bortglömd när det vankades Oscarsgala. Obegripligt tycker jag.

.

.

7. Jätten
(Regi: Johannes Nyholm)

Det blev några guldbaggar för Jätten till slut och det gjorde mig så himla glad! Antagligen fick dessa baggar några fler filmälskare att knata iväg till biografen för att se den där filmen som gjorde mig så himla glad i magen när jag såg den – både första och andra gången. En annorlunda, jobbig och sorglig snällisfilm, så skulle jag vilja sammanfatta den. En film om vänskap och som visar vad som är det verkligt viktiga här i världen oavsett vem man är eller hur man ser ut.

.

.

6. Train to Busan
(Busanhaeng, Regi: Sang-ho Yeon)

En koreansk zombiefilm som fick mig att både bita på naglarna och börja gråta, alltså dom växer inte på träd. Välgjort och spännande och kanske mer ett gruppdynamiskt drama än en kleggig skräckfilm även om den är otäck – också.

.

.

5.  Zootropolis
(Zootopia, Regi: Byron Howard, Rich Moore & Jared Bush)

Jag älskar Zootropolis! Jag älskar älskar älskar den här filmen SÅ mycket! Trots detta hamnar den “bara” på en fjärdeplats för året. Det säger mer om hur bra filmåret 2016 var än om filmen i sig.

.

.

4. A cure for wellness
(Regi: Gore Verbinski)

Dane DeHaan i huvudrollen i detta sekels mest underskattade film. Det här är en FILM-FILM, påkostad, otroligt vacker, obehaglig (en del scener är rent fruktansvärda) och jag satt bara och HÄPNADE samtidigt som illamåendet i kroppen växte. En film som inte släpper taget om mig, en film jag redan sett om tre gånger, en film att fundera på, att applådera, att njuta av. Tack Gore Verbinski för att du är ett sådant visuellt geni. Maken till filmupplevelse upplever man väldigt sällan!

.

.

3. Brimstone
(Regi: Martin Koolhoven)

Filmen är så genomvidrig på alla plan men samtidigt så genomarbetad, så smart berättad, så snyggt filmad och med så väldigt bra skådespelarprestationer att jag helt enkelt inte kan göra annat än att applådera Koolhoven och hans medarbetare. Det här är nämligen en Film-Film, det finns ingenting att klaga på och vore den inte holländsk skulle säkert hela världen känna till den på ett helt annat sätt än den gör nu. Den sitter som en hulling i mitt hjärta och där får den stanna. Det måste få vara okej.

.

.
2. Jag, Daniel Blake
(I, Daniel Blake, Regi: Ken Loach)

Årets allra största överraskning för mig är Jag, Daniel Blake. Den slog mig i magen som med ett feldoserat baseballträ och jag blev helt sänkt, jag blev så ledsen att jag inte kunde prata om filmen med mina filmspanarvänner direkt efteråt, sorgsenheten stockade sig i halsen och tårarna låg på lurpass i ögonvrårna i timmar efteråt. Det här är en otroligt viktig film och den sätter igång tankar (i alla fall hos mig) som gör bra jävla ont samtidigt som dom är nödvändiga.
Livet alltså, det där jävla livet som för dom flesta av oss är riktigt bra men för andra är ett rent helvete och vi som kan hjälpa till gör det inte.

.

.

1. La la land
(Regi: Damien Chazelle)

Wow! Det finns inget annat jag kan säga, inget mer än wow! Nu har jag sett La la land fyra gånger och den växer för varje gång. Musiken, färgerna och allt det där man ser direkt vid första titten bleknar i den tredje och fjärde när man kan kisa och se allt det finurliga på ett helt annat sätt. Det här är ingen film som sätter sig i magen på samma sätt som Jag, Daniel Blake men det är en fulländad film, en film som gör mig lycklig och det är framförallt en film som får mig att förstå varför jag ser 999 mediokra filmer för att nå fram till den där tusende som öppnar mina ögon för något annat. La la land är den tusende och den kommer bli en musikalklassiker på samma sätt som Singin in the rain och Grease och snart ser vi den på scen runt om i världen!

.

.

Bubblare: Sing Street, Arrival,  The Hollars, Edge of seventeen, Midnight Special, Martha & Niki, Kungens hologram, Split, Edge of winter, Captain Fantastic, Deadpool, 10 Cloverfield Lane och Bad Moms.

Det lär ticka in fler årslistor från filmbloggare inom den närmsta tiden. Här hittar du länkar till dessa:
Movies-Noir
Jojjenito
Flmr
Fripps filmrevyer
Spel & Film

 

{ 18 comments… read them below or add one }

Simon mars 8, 2017 kl. 07:54

Yeeeees, härligt med La La Land som etta!

Svara

Fiffi mars 10, 2017 kl. 22:37

Simon:
Visst ääää det! 😀

Svara

Henke mars 8, 2017 kl. 09:20

Återkommer i april (efter egen lista författad). 🙂

Svara

Fiffi mars 10, 2017 kl. 22:37

Henke:
Ser fram emot den 🙂

Svara

Sofia mars 8, 2017 kl. 10:25

Yay Melanie! 🙂 Annars var det roligt att se Daniel Blake så högt upp även om La La Land är ohotad i topp.

Svara

Fiffi mars 10, 2017 kl. 22:38

Sofia:
Det är egentligen dött lopp mellan La la land och Daniel Blake men dom spelar på lite olika strängar kan man ju säga 🙂

Svara

Sofia mars 12, 2017 kl. 12:32

Va?! Jag tycker de är exakt likadana 😉 Du vet, sång och dans och så lite krossade tomater

Svara

Fiffi mars 12, 2017 kl. 17:38

Sofia:
Hahaha 🙂

Svara

Carl mars 8, 2017 kl. 13:30

Trevligt spretig lista. Det var minsann ett bra filmår igen, för kanske hundrade året i rad.

Svara

Fiffi mars 10, 2017 kl. 22:38

Carl:
Men visst är det härligt när man känner så, att man inte är besviken med ett filmår. Fast å andra sidan händer det inte så ofta.

Svara

Steffo mars 9, 2017 kl. 08:49

Attans trevlig lista detta! 🙂

Fast jag saknar Lion!

Svara

Fiffi mars 10, 2017 kl. 22:39

Steffo:
Borde ha varit en bubblare, det har du rätt i 🙂

Svara

Jojjenito mars 10, 2017 kl. 16:35

Min lista kommer lite senare. Återkommer då. Men medhåll om att det var ett starkt filmår.

Svara

Fiffi mars 10, 2017 kl. 22:39

Jojjenito:
Ser fram emot din lista. Du har några fullpoängare att brottas med 😉

Svara

filmitch mars 13, 2017 kl. 00:10

10,9,6 och 2 har jag kvar att se. Jätten – möjligtvis. Resten av filmerna har jag sett och om inget oväntat seglar upp anar jag att vår förstaplats är den samma.

Svara

Fiffi mars 13, 2017 kl. 22:37

filmitch:
Det känns som det ska till ett smärre mirakel för att du ska byta ut den som etta 🙂

Svara

Moya mars 15, 2017 kl. 14:41

Borde man inte se American Honey och Fences innan man gör en rättvis bedömning av 2016 års filmer?

Svara

Fiffi mars 15, 2017 kl. 14:43

Moya:
Jo det tycker jag man borde och ja, det har jag gjort.

Svara

Leave a Comment

{ 4 trackbacks }

Previous post:

Next post: