FILMSPANARTEMA: NATTEN

Om jag bara kunde förklara hur gärna jag hade velat dissekera Nightcrawler till det här temat. Jag hade velat se filmen fram och tillbaka med lupp, pausa, zooma in, läsa på fakta, gräva, fixa och dona – samt ta reda på om regissören och manusförfattaren Dan Gilroy skrev Nina Romina-karaktären med frugan Rene Russo i åtanke eller om det bara var en lycklig slump att hon fick rollen. Det var min plan A, jag hade höga ambitioner. Tyvärr fick jag inte ihop tillräckligt med fritid för att skriva inlägget så ingående nördigt som jag önskat och lägger det därför på is för nu och gräver istället fram Plan B ur backfickan.

Plan B är en film jag funderat på att se ett tag men inte fått tummen ur. Jag har sett två av regissörens tidigare fyra filmer, Wendy and Lucy samt Meek´s Cutoff och ingen av filmerna har fallit mig i smaken. Men skam den som ger sig och med min nyfunna betuttning i Jesse Eisenberg kanske det går bättre den här gången? Vem vet? Dagens film är skriven och regisserad av Kelly Reichardt och har den för temat perfekta titeln Night Moves.

Dena (Dakota Fanning) jobbar på ett spa där medelålders vita kvinnor går för att….bada? Det ser inte så värstans skönt och/eller mysigt ut, jag får mer känslan av kallvatten i poolerna men det gör säkert gott i behövande kroppar och är antagligen ett miljömedvetet, ekologiskt och energisparande spa på alla sätt och vis. Josh (Jesse Eisenberg) jobbar på en självförsörjande bondgård och känns nervös. Dena är inte heller helt lugn, hon kliar sig på armen när det blir lite för mycket, nån form av stresseksem kan jag tro.

Dena och Josh är miljöaktivister och får kontakt med Harmon (Peter Saarsgard) för att kunna genomföra ett attentat. Dom köper en båt – Night Moves (inget kvinnonamn här inte) – och sätter planerna i verket (planerna var redan igång när filmen börjar).

Precis som i Reichardts andra filmer är det inga flådiga, piffade och fixade skådespelare man får se, nej här är det så basic som-gud-skapade-oss att det känns som det stått stora skyltar med överstrukna schampooflaskor på inspelningsplatsen. Allt är filmat i neutralt beige-grå skala, musiken är långsam och lågmäld (precis som i Reichards andra filmer) och alla tre skådespelarna är egentligen helt perfekta i sina roller.

Hur funkar då filmen sett till temat? Bra skulle jag säga och det beror inte enbart på titeln. Ungefär halva filmen utspelar sig på natten och det är dom scenerna som är absolut bäst. Mörkret, den lite suggestiva plingplongmusiken i bakgrunden, stressade miljömedvetna terrorister med kluvna toppar, klädda i ekobomull. Och Jesse Eisenberg. Han är riktigt bra här.

Men det verkar inte spela någon större roll vad Kelly Reichardt bestämmer sig att göra film om, hundägande, western eller ekoterrorism, hon gör det på sitt sätt och det sättet klickar inte riiiiiktigt med mig. Night moves är dock den av filmerna som klickar bäst, den är faktiskt inte så dum alls. Dessutom fick musiken mig att påminnas om Cold in July och det är inte så pjåkigt. Riktigt bra musik! Efter lite efterforskning visade det sig dessutom att dessa båda filmer faktiskt har samma kompositör: Jeff Grace.

Vi blir iakttagare, bakom ett lager av det andra livet som alltid pågår” skriver Hynek Pallas om filmen i SvD och ger den en 4:a och i DN skriver Kerstin Gezelius att Reichardt ”skapar en nästan outhärdlig spänning. På indie-vis, inte på genre-vis” och ger också filmen en 4:a.

Idag skriver resten av filmspanargänget också om NATTEN. Klicka på länkarna nedan för att läsa mer.

Rörliga bilder och tryckta ord

Flmr

Filmitch

Fripps filmrevyer

Jojjenito

Absurd Cinema

Har du inte sett den (blogg)

16 svar på ”FILMSPANARTEMA: NATTEN”

 1. Den här är jag riktigt sugen på. Gillade både W&L och Meek’s Cutoff.

  Känns inte Jesse alltid nervös? Antingen är han nervös eller så är han slemmig.

  1. Jojjenito:
   Jag tror det här kan vara en film helt i din smak. Eller i alla fall en film värd att testa om det är din smak.

   Angående Jesse, han kan även vara nervös OCH slemmig 😉

 2. Ingen regissör jag sett ngt av med filmen/erna verkar intressant och skådisarna i denna film är även de intressanta speciellt Saarsgard gillar jag.

 3. Du har då en förmåga att gräva fram märkliga rullar. 😉
  Som sagt, Eisenberg känns väl nästan alltid lite nervös av sig? Hans trademark?
  Trots bra musikkoppling där till den fantombra Cold…känns inte peppen lika stor att se denna. Varningsklocka dessutom när tjurbullen Pallas går bananas med betyget… hehe… 😉

  1. Steffo:
   Tycker du filmen verkar märklig? Nähäääää 😉

   Jag förstår helt och fult om varningsklockorna ringer åt alla håll och kanter. Filmen är verkligen speciell. Samtidigt, hamnar man rätt i känslan kan jag verkligen förstå att man kan tycka det är en höjdare även om den inte var det för mig.

 4. Har Meeks Cutoff stående i hyllan, så lite regissörs-nyfiken har jag varit ändå.

  Ska man gå efter affischen känns det som om Jesse verkligen anstränger sig för att se hårdochtuff ut 🙂

  1. Sofia:
   Haha, ja en redig bekymmersrynka har han lyckats klämma fram mellan ögonbrynen. Jag har svårt att se honom som hård och tuff badguy men å andra sidan, klarade Eddie Redmayne av det i Jupiter Ascending så kan väl Jesse E klara av det också, fast det här är inte rätt film för den saken 😉

   1. Mja, nu gillade jag ju Jupiter men jag vet inte om jag skulle vilja påstå att Eddie framstod som särskilt hård och tuff. Mer galen och sliskig.

 5. Kul att du såg denna film. Den har jag haft på min radar ett tag nu och den ska ses. Jag gillar ju Kelly Reichardt.

  Vill dock inte läsa din text nu innan jag sett filmen. Sorry.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.