Fredagsfemman # 113

5. Vårens baksida

Jag tycker om vintern men inte snö. Jag tycker om hösten men inte regn. Jag tycker om sommaren men inte åskväder. Jag tycker om våren men inte smutsiga fönster. Jag kan inte göra nånting åt mina aversioner förutom vårens, men jag har ingen lust. Man kan dra ner persiennerna också. Eller blunda. Det är svårt att titta på film när det är ljust också. Kan det inte bli höst snart igen?

.

.

.

4. Hemlock Grove

Det skedde av en slump. Jag var inne på Netflix och fick upp en bild, klickade på den, aha, en serie… jag som ”inte tittar på serier”… men hallå, vem försöker jag lura för nu sitter jag här igen ohjälpligt fast vid en serie som inte släpper taget. Hemlock Grove är svinsnygg, spännande, härlig på alla sätt och vis. Bill Skarsgård, Famke Janssen och Landon Liboiron har huvudrollerna och Eli Roth är inblandad på nåt hörn. Jättebra hörrni. Ännu en kanonserie som börjar på bokstaven H.

.

.

.

3. En retweetande Aronofsky

Jag har länge följt Darren Aronofsky på Twitter, det gör jag inte längre. Nu när hans nya film Noah har premiär roar han sig nämligen med att retweeta stora mängder bilder på biobiljetter inköpta runt om i världen. Otroligt tradigt. Jag hade hellre sett att han twittrade om det faktum att det kryllar av folk som ser Noah-filmen som en boats (based on a true story).

.

.

.

2. #trolljägarna

Jag tror att TV3 kanske för första gången någonsin fått till ett program som faktiskt kan göra nytta. I Trolljägarna letar Robert Aschberg och hans posse upp näthatare och konfronterar dessa. Om det så bara får EN trolldåre att tänka efter innan hen skriver eller – ännu hellre – lägga ner sina konton och alias så har programmet uppnått sitt syfte.

.

.

.

1. Miyazakis sista vind

Idag har Hayao Miyazakis film Det blåser upp en vind premiär. Det blir hans sista film nu när han som 73-åring efter över femtio år som filmmakare går i pension. Han startade det mycket framgångsrika Studio Ghibli för närmare trettio år sedan och nu är det sonen Gorō Miyazaki som tar över rodret. 1971 reste Hayao till Stockholm för att besöka Astrid Lindgren, han ville göra en japansk version av Pippi Långstrump men Astrid sa nej. I år är det tänkt att Gorō ska börja göra en animéversion av Ronja Rövardotter. Cirkeln är sluten, livet går vidare. Tack för alla fina filmer Hayao.

 

21 svar på ”Fredagsfemman # 113”

  1. Robban:
   God fredag på dig med! 🙂
   Du, det var ord och inga visor om Hemlock Grove. Vilken härlig sågning, du gillade den verkligen I-N-T-E. Hur många avsnitt såg du?

   1. Jag såg hela säsong 1 (13 avsnitt).
    Normalt sett brukar jag försöka traggla mig igenom en serie oavsett hur usel den än må vara eftersom jag hoppas på ett mirakel, ett ljus i tunneln, kanske vänder det. Hoppas kan man alltid göra 🙂

    Jag ser alltid första säsongen åtminstone och efter 2-4 avsnitt så kan man göra en hyfsad bedömning av det man sett och det som komma skall!

    1. Robban:
     Imponerande att du inte gav upp måste jag säga. 🙂 För egen del har en serie 2-3 avsnitt på sig – max – innan jag ger upp om den inte är tillräckligt intressant.

     Jag läste vad du skrev om True Detective också. Eftersom du inte var direkt frälst vid den serien heller måste jag ju fråga: vilken är din favvoriserie just nu?

     1. Jo jag blev aldrig ”frälst” av True Detective, men jag tyckte det var en bra serie för dialogen och kemin mellan McConaughey och Harrelson var så otroligt bra. Det som irriterade mig var att handlingen var så förenklad och allt kändes så nerkortat så när sista avsnittet kom så blev jag bara förbannad eftersom jag tycker det saknas en massa saker som man vill ha svar på!
      Shit, min favvoserie just nu! Jag ser ju så sjukt mycket serier, men om jag måste välja så får det bli ”The Red Road” och säsong 2 av ”House of Cards”.

      1. Robban:
       Jag såg inte handlingen som förenklad eller enkel alls (i True Detective alltså), jag höll på att fundera halvt ihjäl mig innan jag såg om serien och kunde släppa den. Men svar kan man ju glömma.

       The Red Road låter intressant. Tack för tipset! 🙂

 1. #5: känns igen alltför väl….men det kanske blir lite mulet till kvällen..och skulle man inte på nåt annat i helgen..och sen var det ju det där med….hrm hrm….och sen blundar man lite till!

  #4 Var nästan det första jag testade på Netflix. Helt ok. Lite trött på Famke Jenssens ständiga ansiktsuttryck dock. Sämre skådis än vad hon vill göra gällande, helt klart.

  Som du säger…gott uppsåt med Robbans program…men när det går på vattnig reklamkanal går det fetbort hos mig.

  I övrigt som vanligt:
  Tjosango helg! 🙂

 2. 4. En serie som hela tiden kändes som att den balanserade mellan succé och fiasko. Att intresset hölls vid liv hela säsongen betyder kanske att den landade på succé-sidan. Famke Janssens överspelspondus är ju helt underbar.

  1. Han ändrade verkligen spelplanen för animerad film. Skönt att han avrundar på egna villkor.

  1. Carl:
   4. Jag håller med dig där. Visst spelar hon över men det känns ändå som att hon håller sig till sin karaktär, inte att hon spelar över för att hon inte kan bättre.

   1. Ja, verkligen. 🙂 Sen känns det som att hans spelplan är och var vettig på så många sätt. Han känns så genomsnäll i allt jag läst om honom.

 3. 5. Jag gillar vintern när det ÄR snö. 😉
  3. Har också ledsnat på hans retweetande. Hoppas Noah är mer underhållande. 😉
  2. Bra titel och fram med dem i ljuset.
  1. Kung. En annan Sverigekoppling är Stockholm- och Visby-miljöerna i den underbara Kikis expressbud.

  1. Jojjenito:
   5. Gillar du att skotta fram bilar och skrapa rutor också? 😉
   1. Precis. Han blev inspirerad när han hälsade på Astrid, var det inte så?

 4. 5 håller med ang. filmtittande men å andra sidan är det mysigt att gå på bio och det är fortfarande ljust ute när man lämnar föreställningen.
  4. Jag gav serien ett avsnitt- inte bra inte dåligt bara lite ointressant. Finns bättre serier att kolla in kändes det som.
  3. Sir Anthony är med – Crowe är så där uppblåst och pompös som bara Crowe kan vara. Jag får kakonvibbar och ju mer jag tänker på det desto mer vill jag se filmen.
  2 reklamkanal = går bort men iofs verkar programmet underhållande

  1. filmitch:
   5. Håller med! Sommarbios är supermysigt!
   4. Och jag som tycker det är riktigt spännande 🙂
   3. Tänker du se den på bio eller väntar du och ser den hemma? Själv känner jag att två timmar och arton minuter bibliska 3D-effekter nog får vänta till DVD-släppet. Det kommer behövas bälgvis med kaffe.

   1. Vi får se först var det ett absolut nej – brukar ogilla bibelfilmer men ju mer jag läste och såg av filmen desto mer kände jag att det nog kan vara ett relativt underhållande magplask.

 5. Trolljägarna är egentligen en missvisande titel. Om jag förstått rätt handlar programmet om näthatare, vilket inte är detsamma som internettroll.

  1. Voldo:
   Om ordet troll innebär att det är människor som sprider hat och elakheter på nätet under olika alias, alltså inte under eget namn, så tycker jag programmets titel stämmer ganska bra. Hur definierar du ett internettroll?

 6. Troll är i mina ögon personer som vill provocera, gräla, luras och/eller vara oerhört tramsiga för att få fram känslomässiga reaktioner hos folk.

  Näthatare sprider istället hat och elakheter. De är mer seriösa och deras ageranden kan vara rentav olagliga med exempelvis hot och förtal.

  1. Voldo:
   Då vet jag nog inte vari skillnaden är. I mina ögon är alla dessa as troll. Baktanken verkar alltid vara att sprida dynga och gå över gränser som aldrig skulle överskridas om kommentarerna istället sas öga mot öga. Så vad dessa hatare än kallas så är det inget annat än små små människor som likt troll inte klarar av synas i solljus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.