Fredagsfemman #153

5. Den obegripliga beiga mastodontpremiärdagen

Storfilmen Birdman, Mommy som blev publikens favorit på Stockholms Filmfestival, en hämndlysten Liam Neeson för tredje gången gillt (?) i Taken 3 och Unbroken som har nästa superstjärnan Jack O´Connell i huvudrollen, regisseras av Angelina Jolie och manus skrivet av bland annat bröderna Coen. Jag borde ha andnöd vid det här laget, jag borde kunna ge takykardi ett ansikte, jag borde ha en liten bibba biobiljetter i plånboken och fyra höjdarkvällar i biomörkret att se fram emot. Men nej. Jag känner mig helt likgiltig för alla dessa fyra filmer. Helt. Och jag fattar inte varför. Finns det nån därute som är pepp, som känner motsatsen eller som kan få mig på bättre tankar möjligtvis?

.

.

.

4. Tom Hardy

Bildgoogla honom. Kommentarer överflödiga. Vilken kameleont.

.

.

.

.

3. Peppen på filmer gjorda av totalbeiga regissörer

Jag ser jättemycket fram emot Southpaw, filmen där Jake Gyllenhaal gjort en totalförvandling jämfört med den undernärde gnagaren han spelade i Nightcrawler. Här är han biff. Han är jättebiff. Boxarbiff. Tyvärr är den regisserad av Antoine Fuqua, det får mig att dra öronen åt mig och bli lite…rädd. Det är inte den mest stabile av regissörer det där. Men jag blir mer rädd när det gäller Accidental Love. Jake Gyllenhaal spelar huvudrollen i även denna film men det finns ett stort MEN här och han heter David O. Russell. David O. Russell är den nu levande regissören som jag har minst förtroende för. Jag har så låga tankar om honom att jag nästan blir förbannad, ja, förbannad på folk som upprepande gånger ger honom oscarsnomineringar för Bästa Regi. Ha, det är fan ett HÅN. HAN ÄR INTE VÄRD DET! SLUTA MED DET!

.

.

.

2. Hahaha….Guldbaggen alltså.

Jag sitter här och fnissar mig kissnödig. Samtidigt som jag försöker smälta guldbaggenomineringarna lägger Guldbaggens egen facebooksida upp en ”puff” för Guldbaggeboxen. Jag citerar: ”En rykande färsk dvd-samling med kvinnliga, debuterande långfilmsregissörer från de senaste tre åren – Lisa Aschan, Gabriela Pichler och Anna Odell. Fun facts: guldbaggestatistiken för bästa film, regi och manus de senaste fem åren visar att 80 procent gått till kvinnor och 20 procent till män.” Men håll i hatten för här kommer ytterligare en ”fun fact”: 2015 är vi tillbaka på Hedenhös tid igen. 0% kvinnor, 100% män.

.

.

.

.

1. Filmspanarna fyller 3!

För tre år sedan träffades några filmbloggare i ett källarrum på en restaurang i Gamla Stan. Främlingar med endast ett gemensamt: en kärlek för film. Nu såhär tre år senare träffas filmbloggarna fortfarande i ett källarrum på en restaurang i Gamla Stan, vi har samma kärlek för film men vi känner varandra betydligt bättre än vi gjorde då. Imorgon fyller Filmspanarna tre år och det tycker jag vi hurrar för. Hurra! Hurra! Hurra vad vi är braaaaa! Och vi firar med att gemensamt se en riktig kanonfilm *hosthostkrax*, det ska bli finemangs tycker jag!

.

.

14 svar på ”Fredagsfemman #153”

 1. #5: Jag hoppas på Neesom (som vanligt) Nr 1 var kanon. nr 2 värsta skiten…kanske nr lägger sig i mitten? 😉

  #3: Stoppåstoppåstopp!!!!! Russell och Fuqua!! Inget fel på dem!! Hallå!! Three Kings, Silver Lining….American Hustle…Shooter, Training Day, Tears of the Sun!!! Alla finfina alster! JUUUUU!!! 😉

  #2: Precis! Guldbaggen! Ha-ha!! Hela tillställningen som vanligt ett jäkla B-skämt!

  #1: HURRA för Filmspanarna!!!! 🙂

  Trevlig helg!

  1. Steffo:
   5. Och jag hoppas du har rätt…om Neeson 😉

   3. Jag gillar inte riktigt någon av filmerna du räknar upp där. Juuuuu. 😉

   2. Det skulle inte behöva vara ett skämt, ingenting är omöjligt bara olika svårt. Att få riktig fason på Guldbaggegalan verkar dock vara vääldigt svårt.

   Trevlig helg! 🙂

 2. 5: Jag hajar känslan… kanske är du övermätt på film?! (As if it’s possible) Är dock inte heller jättesugen på vare sig Neeson eller Jolie. Men Birdman måste du se. Kom igen, pepp-pepp!

  4: Din Tom Hardy-vurm börjar sätta spår. Blir allt mer nyfiken på karln. Såg i Bronson för hundra år sen. Hmm.

  3: Har inget emot David O. Russell, gillade du inte Silverlining och American Hustle?

  2. De kämpar hårt. Nästan lite gulligt. Låt dem hållas. Vem bryr sig egentligen om Guldbaggegalan?

  1. Ett Grattis är allt på sin plats! Och Hipp hipp hurra för att jag hittade er för ungefär ett år sedan 🙂

  1. Cecilia:
   5. Jag tror inte det beror på det, övermättnad alltså. Jag ser jättemycket film (precis som vanligt) hemma men kanske är det just bio-tålamodet som tryter just nu.

   4. Gillar du inte honom i The Dark Knight Rises? 😉

   3. Nej, inte speciellt.

   2. Tyvärr inte så många. Det skulle dock vara bra för svensk film om fler brydde sig, om det kändes viktigt, spännande och engagerande vilka som vann.

   1. 🙂

   1. 4. Ja men just ja, han är Bane? Jo det var en ”kraftfull” och läskig karaktär (på gränsen till för mycket, liksom i filmen överlag.)
    2. Sant, men det är nåt med den där galan som känns övervintrad.

 3. 5. Apropå premiärer. Förra veckan hade ju The Gambler premiär och jag undrar faktiskt om den visades någon annanstans än just ute på Heron. I onsdags gick den i alla fall bara där. Varför envisas SF med dessa galenskaper?

  4. Ska se Locke innan jag gör min 2014-årslista.

  2. Jag har alltid tyckt Guldbaggegalan är intressantare än Oscarsgalan.

  1. Tjoho! Upplagt för toppbetyg från filmspanarna. Kanske kan bli högsta medelbetyget nånsin! 😉

  1. Jojjenito:
   5. Kasst är vad det är! Att både The Gambler och Love i strange ens finns med på SF´s biljettsida känns som ett hån.

   4. Tummen upp på den!

   2. Kul att du tycker det! Jag tycker också det är en intressant gala men i år tänker jag nog ligga i soffan och kika med ena ögat bara…

   1. Ser verkligen fram emot imorgon. På riktigt. Ingen ironi här inte. Hurra!

 4. 5: Men skulle du inte vara mer pepp på iaf Birdman om du inte fått alla dessa halvljumma omdömen efter SFF?
  4: Yay
  3: Efter Fury och American Hustle kan jag iaf säga att jag är bra mycket mindre pepp på Fuqua än Russell
  2: 80% av 15 filmer är 12. Eftersom väl alla nämnda filmer är rätt små produktioner är väl chansen rätt stor att samma kvinna fått motta priser i alla kategorier? Känns som en sådan där siffra som låter bättre än vad den egentligen är…
  1: Dubbelt yay. För oss

  Vi ses!

  1. Sofia:
   5. Allt jag hört och sett om Birdman är TOPPENBETYG – utom från Henke. 😉

   2. Ungefär som SFI´s biobesöksutredning? 😉

   Vi ses imorgon! .)

 5. 2. Är det inte lite missvisande ändå att rasa över årets fördelning? Det är ju fyra filmer det handlar om, varav en vann guldlejonet och en är Sveriges bidrag till Oscars. Och inte kan man väl klumpa ihop Ester Martin Bergsmark och Eli Levén som män?

  1. Grattis alla!

  1. Carl:
   2. Jag rasade en del åt att Hypnotisören inte fick en enda guldbaggenominering också _trots_ att den var Sveriges oscarsbidrag. 😉

   Uppenbarligen tycker juryn att det enbart handlar om fyra filmer i år men jag tycker det _är_ missvisande för filmåret 2014.
   Vad gäller Ester Martin Bergsmark och Eli Levén så googlade jag en hel del innan jag skrev inlägget för att det inte skulle bli fel och i alla texter jag hittade benämndes dom båda som ”han” så ja, dom fick bli män även i min text. Men det är fullt möjligt att det är fel och i såna fall ändrar jag gärna.

   1. 🙂

   1. Jag tror att de har otydlig eller odefinierad könstillhörighet.

    Gentlemen vet jag som sagt inte så mycket om, men jag är tacksam för att man inte åsidosätter Turist och En duva… bara för att få till en jämn fördelning. Det om något hade skadat galans trovärdighet. Om det hade varit ett långvarit mönster hade det varit en annan femma.

    1. Carl:
     Där håller jag med dig helt och fullt. Jag har inga problem med att det är tre män och deras filmer som dominerar precis som jag inte hade haft problem med om det varit tre kvinnor och deras filmer – så länge filmerna i fråga är dom bästa vi har från det aktuella året. Det är just där jag känner mig tveksam.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.