Fredagsfemman # 54

5. Full prepp och fix inför oscarsveckan

Nästa vecka kommer ingenting bli sig likt på bloggen, sådär som det har varit varje år veckan före Oscarsgalan. Det är liksom full fokus på nominerade skådespelare, regissörer och filmer och jag har hunnit se samtliga nominerade filmer som jag rimligtvis ”borde” se (utom A royal affair och det STÖR mig). Även nästa fredagsfemma kommer bli oscarsinspirerad. Så glöm inte att vara med i tippa-rätt-vinnare-tävlingen OCH att göra mig sällskap när jag livebloggar hela galan igenom. Det vankas liksom julafton för oss filmnördar. Härliga tider!

 

4. Dags att skrota svenska titlar?

När jag var yngre tyckte jag att svenska titlar på utländska filmer ofta var rena dikeskörningar. Jättekonstiga, ibland helt obegripliga, som om hen som hittat på ”översättningen” inte ens sett filmen i fråga. Sen har det gått många år då jag tyckt att det varit helt okej. Svåruttalade filmer fick en svensk titel men ofta fick originaltiteln vara kvar. Men nu finns det två aktuella biofilmer vars titlar är heeeelt ute och cyklar, titlar som faktiskt förstör känslan av vad filmen faktiskt är. Silver Linings Playbook, ett drama med en del komiska inslag men ändå ett ganska relativt tungt drama, översätts till Du gör mig galen! och The Sessions får titeln Mitt längtande hjärta fast det mer korrekta vore Min bultande penis, Sexterapeuten eller Med stånd i järnlungan. Jag tror det finns en risk att besökare till Du gör mig galen! kommer bli besvikna om dom tror sig få se en tjommig romcom och jag tror att en promille av alla dom som skulle ha sett Sexterapeuten hittar till bion och väljer en film som heter Hans längtande hjärta. Till och med Hans vilda hjärta (från 1993) lät larvigt på svenska trots att originaltiteln är Untamed heart. Kanske är dags att låta filmtitlarna vara, i alla fall som engelska?

 

 

3. Är det nånsin en bra dag för att dö hårt?

Jag var på premiären av A good day to die hard igår kväll och jag var i princip ensam singel på en av nyförälskade-par-fullsmockad biograf en alla hjärtans dag. En intressant upplevelse. Kl 15 publiceras recensionen av filmen och jag gör en lite-lagom-analys av gå-på-bio-ensam-just-den-dagen-experimentet.

 

 

2. När det goda slår tillbaka

Jag har i flera veckor nu sett filmer som varit riktigt jäkla bra. Storfilmer, oscarsfilmer, kalasfilmer, högbetygsfilmer. Det har känts så väldigt lyxigt! Men nu har jag hamnar i nåt slags motsatslimbo. Jag suger i mig filmer som kämpar för att nå B…eller C….stadiet. Gärna slafsiga skräckisar. Gärna med skådespelare som aldrig gjort nåt av värde förut och antagligen inte kommer göra det sen heller. Jag har förstått att jag verkligen behöver båda världarna för att uppskatta helheten. Film kan vara så mycket. Himmel, helvete och allt där emellan. Just nu grottar jag ner mig i sophögar men jag tror det finns pärlor där med. Jag ger inte upp. Inte än.

 

1. Mello Del 3

Jag satt vid bordet bredvid melodifestivalaktuella Eddie Razaz på en restaurang härom veckan och blev inte det minsta starstrucked. Sekunden efter att jag får in min mat stampar Allan Svensson högljutt sönder sin ICA-påse i nån form av okontrollerad aggression några bord bort och då blir jag alldeles wooooooow. Pappan i Svensson Svensson gör alltså större intryck på mig än snygg-Eddie vilket kanske inte förvånar mig – egentligen. Å tredje sidan så är Martin Rolinski med i morgondagens deltävling och äntligen känns det som att tävlingen börjar på riktigt. För ingen kan väl på allvar tro att vi kommer skicka Sean Banan till stora finalen i Malmö?

20 svar på ”Fredagsfemman # 54”

 1. 3. Ser fram emot revyn och anekdoterna från visningen.

  2. Hear, hear! Visst kan det bli så djäklans träligt att bra se ”bra” film. Jag behöver lite trash nu! Bilden… jag trodde först man såg ett huvud nedifrån, och där näsan borde varit istället var hakan, typ… Scary.

  1. Vad är detta, Mello?

 2. 5. Önskar jag kunde glo, men i mörka Småland där jag befinner mig då finns bara landet-kanaler.
  4. Amen på det! SuperAmen till och med!
  3. Jag kollar naturligtvis kl 15!
  2. Det är ju sådant man behöver i sin filmvärld! Det höga och det låga. Det finns också en viss tjusning i att dyka ned i träsken…faktiskt.
  1. Jag är på! Som vanligt. Mello är ju skitkul att glo på!

  Go fredag! 🙂

  1. Steffo:
   5. Ibland går det att streama detta på nätet men det kräver bra uppkoppling (säger jag som försökte ett år från skogen och det fick sådär…)

   3. Till tre-fikat? 🙂

   Go fredag tebax 🙂

 3. 5: Hoppas på liiite mindre jobb nästa vecka så jag kan hänga på i uppladdningen. För det är klart att jag är med nästa söndag.
  1: Så Allan Svensson kan göra intryck, alltså?

   1. Nope, inte ledig men förra året funkade det hyfsat att köra pannan in i trötthetsväggen så jag hoppas på samma tur i år. Det hela är ju klart lagom till jag ska gå till tåget i alla fall…

    1. Sofia:
     Du menar att du fixar att ”leka 20”? Sådär som man orkade göra när man var just 20, parta hela natten, gå direkt till jobbet och ingen arbetskamrat anade det minsta 😉

      1. Sofia:
       Haha, vet du, om jag skulle sova mellan 21-24 skulle jag ALDRIG komma upp. Jag skulle vägra vakna. Så för mig blir det inget sova-sen-middag, det blir nån form av vuxen-rejv istället, i alla fall om jag ser till vakenheten. Sova får jag göra nån annan vecka 😉

        1. Sofia:
         Vilken ynnest. 🙂
         Själv ska jag få sällskap av vakna barn hela natten, det är i alla fall deras intention (sportlov och allt :)). Tror dock dom kommer krokna rätt fort. Tyvärr.

 4. 5. Jag kommer vara där all night long mina wingmen är fru o dotter som brukar somna vid tre/fyra snåret. Datorn och kaffekokaren kollade så nu är det bara att köra på 🙂 Och som vanligt har jag inte sett en enda av de nominerade filmerna så jag kan bara kommentera utseende o klädsel ytlig som jag är 😉
  2. Här kände jag att du talade direkt till mig – det värmde 🙂 Ser även fram mot dessa c-filmer 🙂

 5. 5. Inte långt kvar nu. Sju dagar and counting 😀 Glöm inte att vara med i tävligen! 🙂

  2. Visst tänkte jag på dig. Det känns som vi kämpar på tillsammans i det bloggosfäriska C-filmsträsket 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.