Fredagsfemman #77

5. Underlig och tämligen osportslig prissättning

Jag var och såg Elfsborg spela Champions League-kval i Borås härom kvällen. Tre kanonbiljetter kostade 500 kr. I tisdags såg jag Hammarby möta Paris Saint Germain i en vänskapsmatch på Tele2 Arena. Tre okej biljetter kostade strax över tusenlappen. På söndag ska jag och sonen se EM-finalen i fotboll för damer i Friends Arena. Min biljett kostade 150 kronor, hans 50. Jag fattar inte prissättningen. Det jag fattar är att 1. all sport blir häftigare att se i en fullsatt arena 2. man borde se till att prisbilden synkar för att lyckas med nummer 1. Friends Arena fattade grejen den här gången. Jag vet inte hur det brukar se ut på Borås Arena men att boråsarna valde att stanna hemma när det vankades en viktig – och kul! – match beror inte på biljettpriset. Men det osportligaste står i alla fall Hammarby för. Det kom ett mejl i måndags att man får köpa biljetter för 11 kronor styck! 11 spänn! Allt för att fylla arenan. Bra tänkt men några månader för sent. Sälj biljetterna för en hundring styck från början så skulle varenda match vara utsåld OCH fansen som betalt dyra biljetter skulle inte behöva skriva irriterade blogginlägg. Bläh!

.

 

4. Olika typer av vuxna män på bio

Denna vecka har Grown ups 2, The Wolverine och Sightseers premiär. Adam Sandler leker jättebebis-i-vuxen-mans-kropp – igen, Hugh Jackman leker tokdeffad järv – igen och Sightseers är en brittisk svart twistad variant av Vi hade i alla fall tur med vädret – igen. Denna vecka kan ingen säga att vi bara kan se en stereotyp av manlighet på bio i alla fall. Det som saknas är den konkava hipstern.

 

 

3. Roman åh Roman.

På SVTPlay kan man se dokumentären om Roman Polanski – Med egna ord och det är ett solklart tips på program att se en ljummen sommarkväll. Vilket liv han levt Roman, vilket liv han haft, fått, skapat sig. Det finns mycket att lära sig av honom, speciellt hur man tacklar motgångar. Det är svårt att mäta sig med honom vad gäller dessa.

.

.

.

 

2. En fråga får svar.

Jag fick frågan. ”Tar du ingen semester från bloggen alls?”. Här kommer svaret. ”Nej.” Bloggen ÄR som semester för mig. Jag tycker ju om den. Den är som en kompis jag gärna träffar varje dag. Bloggen tar ingen tid jag inte har, ingen energi jag inte väljer att avvara och bloggen är inget arbete jag behöver paus ifrån så det kommer att ticka på med ett inlägg om dagen även under kvarvarande del av sommaren. Alldeles precis som vanligt alltså.

.

 

 

1. Ovärdig 3D

Det är ingen nyhet att jag inte är något stort fan av 3D på bio. Jag tycker det allt för ofta är undermålig bild, det där djupet filmmakarna vill åt ger inget stort wow åt själva upplevelsen, snarare tvärtom och texten är suddig och hänger flera decimeter utanför bild och skakar. Biljetterna är dessutom rent larvigt över-prissatta och det är klurigt att ha 3D-glasögon ovanpå vanliga glasögon. MEN det är inte allt detta som stör mig just idag, det som stör mig nåt ofantligt är att vanliga 2D- filmer konverteras till 3D i efterhand trots att det inte var meningen från början. Filmmedarbetare lämnar inspelningen och tar bort sina namn från eftertexterna då filmen inte ser ut i 3D som det var tänkt hela tiden i 2D (detta hände bla med fotografen Ben Richardson i World War Z) och nånting säger mig att det är dessa filmer som upplevs som dom mest 3D-usla när man sitter i biosalongen och stönar besviket. Det jag önskar är TYDLIG INFORMATION om detta INNAN jag köper biljetten. Är det en konverterad 2D-film eller en 3D-original-film? Jag må vara petig men jag tycker det är en rätt viktig fråga. Hallå SF, vad tycker ni?

Vill du läsa mer om detta fenomen, klicka här.

11 svar på ”Fredagsfemman #77”

  1. Anders:
   Jag förstår att man kan ha svårt för honom och jag försvarar inte det han gjort på något sätt men maken till människoöde har jag sällan skådat. Ska kolla din länk. Tack för tips.

 1. 4. Var på bio i häromdagen och såg affischen till Grown ups 2 och fick ångest när jag såg vilka skådisar som var med 😉
  3. Jag skulle kunna sluta se film och helt övergå till svt play de har allt 🙂 Men som vanligt denna tid…..och så mycket man vill se.
  1 Marcus uppmärksammade mig på detta ang. Clash of the Titans. Det blir lite bihandlarmentalitet i branschen då man säljer undermånliga produkter. Vd jag förstått så säljs ofta 2D föreställningar ut först då alternativet finns. Har hitintills bara sett en film i 3D där verkligen lyfte filmen – Avatar. Resten har var ganska oskarpa historier eller möjligtvis ok.

  1. filmitch::
   4. Fick du ångest? Jag fick ångest av trailern, den kändes bra unken. Fan, jag gillade ju första filmen men jag var nog å andra sidan ensam om det 😉
   3. SvtPlay is da shit! 🙂
   1. Frågan är vem det gynnar i slutändan det här med att sälja halvkassa produkter. Det är klart att filmbolagen tjänar pengar men det är SF som underleverantör som ger mig/oss bismak eftersom vi inte får veta allt om varan vi förväntas köpa. Jag tror ALLA skulle tjäna på att det fanns tydlig information. Väljer jag att se en konverterad film i 3D så kanske jag inte lika snabbt och högljutt klagar på produkten, jag visste att det var nån halvmesyr jag lagt pengarna på och får skylla mig själv. Nu har jag ingen aning, inte förrän efteråt.

 2. 5: Även inom andra brancher tycks illojalitet löna sig. Finns inget som är så irriterande som att vid hotande avslut/uppsägning bli översköljd av extraerbjudanden som man aldrig såg röken av som stadig kund.
  3: Frågan tycks ju kvarstå exakt hur förtjust i unga flickor han egentligen var/är.
  2: Trevligt för oss som läser 😀
  1: Håller med, detta är en stor skillnad. Sedan tycker jag att det är trist att det här på landsorten sällan finns särskilt bra valmöjligheter heller. Kanske en visning per dag i en pluttsalong. Men så länge valpotentialen i alla finns ska jag inte klaga allt för mycket.

  1. Sofia:
   5. Haha, mmmm, MORGONTIDNINGARNA till exempel. SLUTA RING OCH TJATA PÅ MIG!!!
   2. Tack 🙂
   1. Det finns ju oftast valmöjlighet i Stockholm men The Wolverine (tex) går på EN salong i 2D, en liten rackare. Ibland är det en ju stor salong som lockar, mer än att 3D _inte_ lockar.

  2. Sofia:
   Jag rättar mig själv direkt, The Wolverine går i 2D på betydligt fler salonger än en just nu. Så var inte fallet när jag kollade i onsdags. 🙂

 3. 5. Den enklaste förklaringen ligger i att det kostar multum för en arrangör (som i detta fall faktiskt inte var Hammarby utan några som heter SGA) att sätta ett lag som PSG på ett plan till Stockholm och för att sedan låta dom spela en (sportsligt sett) betydelselös match. Det är inte gratis, biljetterna kostar därmed därefter. Samma anledning ligger även i de andra evenemang där spelarna i lagen du nämner, helt enkelt, tjänar mindre och är billigare i drift. Sen kan jag tycka att det är orimliga summor pengar ändå. Men det är en annan sak 🙂

  3. Wow, vilken glad överraskning jag fick när jag kom hem från jobbet sent och fick se att den dokumentären gick på tv. Ögongodis, minst sagt. Men störde mig hela tiden på hans vän som bara la orden i mun på honom. Upplägget kändes liksom lite avtändande. Inte så dokumentärkompatibelt. Men innehållet var intressant och bäst!

  1. Härligt att du lyfter fram det! Fler borde göra det, framför allt de som du, de som har litegrann att säga till om i filmtyckeriet!

  1. dan:
   5. Jag vet att det kostar multum men det kostar multum även om Hammarby får en ny tröjsponsor och det ska firas med att säljas biljetter för 11 spänn bara dagar innan matchen. Det svider i ögonen på många, det retar folk. Att det dessutom var 1/3 av arenan som var tom borde reta både SGA och Hammarby. Att publiken envisades med att bua ut PSG retade mig däremot. Jag tycker det var pinsamt, herregud, det var en vänskapsmatch. Buade du? 😉

   1. Jag vet inte om jag har så mycket att säga till om egentligen men vissa grejer retar mig och förhoppningsvis lyssnar SF ju fler vi är som för upp frågan på tal. Ju fler vi är som kräver information om filmerna vi ser och ju fler vi är som kanske väljer bort dålig 3D till förmån för bra 2D desto mer kommer SF och filmbolagen att lyssna. Det är ju trots allt pengarna som styr till sist.

   1. 5. Nej, det gjorde jag inte. Tyckte också att det var onödigt. Det störde mig även att den som flest hängde med på var ”Vi hatar Djurgården!”, vad har Djurgården med Hammarby att göra? Även att många buade åt Zlatan, vad har man emot Sveriges bästa fotbollsspelare liksom? Däremot hängde jag med i ”sopa, idiot, bonnjävel…” eftersom jag inte tycker det räknas som ett buande 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.