Fredagsfemman # 84

5. The Grandmaster-varning

När Filmspanarna besökte Malmö Filmdagar gick alla utom jag och såg The Grandmaster. Flera var riktigt tok-pepp på filmen, det pratades om den duktige regissören, om den fina trailern, om förväntningar. Att sen se mina filmspanarvänner komma ut från salongen med bekymmersrynkor mellan ögonen, förbaskade, besvikna, förvirrade, svärande, ja det var en syn god nog att skriva en fredagsfemma om. Jag har aldrig varit med om en så unison sågning av en film som när jag lyssnade på samtalet kring The Grandmaster. Ingen verkar ha förstått historien. Vem var dotter, vem var mor, varför dog den, nej den är ju inte död. Utan att ha sett filmen bjussar jag härmed på en varning. Om inte ens erfarna filmtittarrävar som dessa fattar filmen kanske den inte är så bra. (Biopremiär idag med rosa överstrykningspenna)

 

 

4. Det tog 57 avsnitt men nu är jag fast

Jag har fastnat i nån slags jag-kan-inte-göra-ett-skit-utan-en-podkast-i-öronen vilket resulterar att dom poddar jag följer väldigt fort blir genomlyssnade och jag står där poddlös och vilsen, lite som Clint Eastwood när han står i regnet och väntar på Meryl Streep i Broarna i Madison County, en Meryl som dessutom aldrig kommer. Min lösning på detta I-landsproblem var att ge Filip och Fredriks pod ännu en chans, kanske en sista chans. Jag har försökt två gånger förut, lyssnat på flera avsnitt men det har inte gått, deras snacktempo har gjort mig hyperstressad. Så också denna gång. Skillnaden är att jag denna gång inte gav upp, jag hade liksom inget bättre att lyssna på. 57 genomlyssnade avsnitt senare fattar jag grejen. Strålande intelligent snack, dom är grymt snabba i skallen och har en allmänbildning som borde göra många svarta i ansiktet av avund. Och jag har över hundra avsnitt kvar i min backlog. Härliga tider!

 

 

3. Child 44

Alltså, en ny film med Tom Hardy känns alltid spännande. Och Noomi Rapace är också oftast bra, likaså Gary Oldman. Å Vincnt Cassel, Joel Kinnaman, Fares Fares och Paddy Considine. Sen är filmjäkeln regisserad av Daniel Espinosa, utspelar sig under stalintiden i Sovjet och handlar om barn som blivit mördade. Kan man vara annat än superpepp på den här filmen? Kan man det? Inte jag i alla fall.

 

 

2. Kom igen nu Gabriela!

Sveriges bidrag till Oscarsgalan är korad och i år blev det Gabriela Pichlers Äta sova dö. Jag skulle ljuga om jag sa att det var min personliga favorit (jag hade röstat på Call Girl) men det kommer inte hindra mig från att hålla alla tummar jag har att oscarsjuryn berörs av historien och tar filmen vidare till dom sista fem nominerade. Jag och väldigt många med mig skulle så gärna vilja se henne på röda mattan – och sen vinna hela klabbet!

 

 

1. Bond-bonanza

Jag har gjort något jag aldrig någonsin trodde jag skulle göra, jag har grottat ner mig i James Bond. Inspirerad av Fripps filmrevyer, Filmitch, Movies-Noir och Flmrs skrivande/listande av Bondfilmerna tänkte jag försöka ge mig på denna filmserie med mina jag-är-egentligen-inget-Bond-fan-ögon. Herregud, det kommer alltså bli Bond-bonanza på bloggen hela helgen (med start i eftermiddag). Pieeehwwww. Kan jag andas ut nu? Inte? Okej, jag väntar till på söndag kväll.

24 svar på ”Fredagsfemman # 84”

 1. 4. Woohoo! Äntligen! Välkommen i gänget! Mina favvograbbar i podvärlden. Jag tycks alltid få försvara deras ”piff och puff-tjatter” med att det just döljer sig både allvar och mening bakom det mesta de får ur sig..
  Sickna högtidsstunder som väntar för dig! 🙂

  1. Strålande! Kul! Spännande! Bond kan man ju som bekant ALDRIG få för mycket av!

  God Helg dårå! 🙂

  1. Steffo:
   4. Jaaaa, det är härligt att ha en gigantisk backlog att lysna ikapp. Gjorde det med Alex&Sigge när det begav sig och det är en riktig lyx att inte ”bara” ha veckans program att sätta tänderna i.

   1. Kan man inte? Hahaha. Vi får väl se 😉

   Go´helg! 🙂

 2. 1. Äntligen!!!!! Underbart att ha kunna inspirera till ännu ett Bondprojekt. Om än i miniformat. Hur ska det gå?? Vad ska du tycka om OHMSS?? Andäktig förväntan! Och till råga på allt har jag Mr Bond Expert himself, Halo, på besök i helgen. Vi ska med stor nyfikenhet, och mycket kritiska ögon, kolla in vad du skriver om de sju…

  Ha de!

  1. Henke:
   1. Haha, jadu, ja ni, det här ska bli intressant. Jag har ju inte grottat ner/in mig tillnärmelsevis så mycket som du men jag har i alla fall gett filmerna en god, öppenhjärtlig och rimlig (ny) chans. Vi får väl se om du tycker det känns lika kul framåt söndag kväll 😉

   1. G, öh + r chans. DET är allt som krävs. Vet redan att det kommer va fantastiskt på söndag kväll. Har inget med vilka betyg du gett filmerna…

     1. Bakfull idag eller? 😉

      Söndag kväll? Svar på din: ”Vi får väl se om du tycker det känns lika kul framåt söndag kväll ” Det kommer vara kul/fantastiskt oavsett vad du skriver eller vilka betyg du ger för det som är kul/ fantastiskt är just att du skriver om Bond över huvud taget! Det är det som är najs! 😀

      g=god
      öh=öppenhjärtig
      r=rimlig

      1. Henke:
       Haha, tror jag hade greppat dina bokstavsförkortningar bättre om jag varit bakfull 😉 Tack för förklaringen. Nu är jag med i matchen igen. 🙂

       1. Det var kanske jag som borde varit bakfull eftersom jag var så lat att jag inte skrev ut orden… Sorry. Nåväl. En revy idag och tre vardera lördag och söndag? Otålig, nyfiken…

 3. 5: Inte så besviken, men däremot fick jag mina fördomar om regissören bekräftade
  2: Klart man håller tummarna, men som vi pratade om är det ju frågan om framställningen är tillräckligt internationell för att gå fram till en icke-svensk jury.
  1: Resistance is futile när det kommer till Mr Bond uppenbarligen. Ska bli spännande att se hur det går.

  Trevlig helg!

  1. 5. …och jag fick min magkänsla cementerad, The Grandmaster är nog inte min komm the.
   1. Tack. Ja. Bond vare ja. Vi får se hur det går 😉 Trevlig helg!

 4. The Grandmaster är helt fantastiskt bra. Helt otroligt foto och intensiv mörk stämning. Men två saker man bör veta:
  1. Den är främst gjord för människor som är extremt kunniga om kinesiska kampsporter.
  2. Tyvärr blev den nedklippt till nästan hälften. Det är nog mest därför som den känns lite knögglig i hendlingen. Men WKW gillar ju oxå att ställa frågor utan att ge svar.

  1. David:
   Vet du? Kan du inte skriva en recension på The Grandmaster? Jag tror att många skulle uppskatta att läsa en text om filmen, en annan synvinkel. Hur lång var filmen du såg? Vad skulle du ge för betyg?

   1. Vet du vad, om jag hade tid och sajten inte låg nere pga tekniska problem så skulle jag nog göra det. Det var i vilket fall en bra idé. Jag recenserar filmer så sällan att tanken inte ens slog mig.
    Men filmen var samma längd som den här. Jag tror att det kan komma en längre version på DVD så småningom. Jag skulle ge filmen en självklar femma. Men det är ändå inte min favorit bland WKWs alster och på vissa sätt var jag faktiskt rätt besviken på filmen. Låter det kryptiskt? … 😉

    1. David:
     Trist med sin sajt, jag undrade just vad som hänt med den, det har varit tyst ett tag.
     Och ja, det låter aningens kryptiskt. Vad hade du gett filmen för betyg om du inte varit besviken? 6/5? 😉

        1. David:
         Jag skulle väldigt gärna läsa fler rena recensioner på Filmmedia, såna du skrivit för att du verkligen vill och för att du tycker det är roligt. Det kändes så med The Grandmaster.

 5. Inte sedan gårdagens bilbingo då jag var två nummer kort till 6000:- har hjärtat dunkat till. Bondbonanza och en ny Tom Hardy 🙂 Life is sweet.
  Naturligtvis vet vi alla att du älskar OHMSS något annat är otänkbart ungefär lika befängt som att man skulle ogilla Rocky IV 😉

 6. Om du är öppen för att lyssna på engelskspråkiga podcasts har jag massor av rekommendationer. Om man går utanför filmens värld är nog This American Life och The Moth mina favoriter. Historier ur verkliga livet som får mig att skratta och gråta bäst jag går där på gatan och lyssnar i mina hörlurar. (Tur man inte håller på sin värdighet.) Finns mig veterligen ingen svensk motsvarighet.

  1. Jessica:
   För mig är Alex&Sigges podcast precis så som du beskriver dina tips här ovan. Jag skrattar och gråter, hummar och svär och hela tiden är det så MYSIGT att lyssna på. Lyssnar du på den?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.