HANNA

Hanna (Saoirse Ronan) bor ensam med sin pappa Erik (Eric Bana) i en stuga någonstans i den finländska vildmarken. Hon lär sig jaga vilda djur, pappan lär henne allt han kan om närstrid, om vapen, om historia, biologi, språk och bröderna Grimm. Han gör allt han kan för att förbereda henne för ett ”normalt liv” men hennes uppväxt har gjort henne till allt annat än en ”normal” 16-åring då hon är specialtränad för att bli den perfekta mördarmaskinen.

Marissa (Cate Blanchett) är en känslokall, hutlös kvinna som jobbar åt nån organisation (CIA?) och är en av dom få som vet om Hannas – och Eriks – existens. Hennes primära mål här i livet är att döda Hanna och det vet Hanna om när hon en dag ”är klar” och beger sig ut i livet. Det är att döda Marissa eller dödas själv som gäller.

Jag blir inte riktigt klok på den här filmen. Jag vet inte vilka den riktar sig till. Är det riktigt unga tjejer så är den way too våldsam. Är den till äldre tonåringar så finns det filmer som är sååå mycket tuffare att se än denna. Är det till såna som jag, såna som suktar efter coola tjejer på film som inte är fullskitna av nervgift och löshår så ja, kanske, men det är inte jättetroligt. Jag vet i ärlighetens namn inte och det är en fråga som gäckar mig (gäckar är för övrigt ett ord som används alldeles för sällan. Det är ett i princip utdöende ord. Synd tycker jag).

Hanna är en MYCKET våldsam film men utan blodsprut vilket filmmakarna antagligen har en baktanke med (för att få en lägre åldersgräns) men det är mycket OUGFF och TJOFF och KABLAAFFS och med The Chemical Brothers tuffa elektroniska ljudmatta och arga hårda trummor så blir det actionscener som får även min halvdöda puls att stegras. Jag tycker om Saoirse Ronan, hon är en fin och begåvad tjej som det absolut kommer finnas plats för i Hollywood för en lång tid framöver och att se Cate Blanchett spela satmara i dräkt och page är en frisk fläkt och jag tänker flera gånger att satana perkele, den där kvinnan är nästan FÖR bra för sitt eget bästa.

Jag hoppas att Hanna blir en kassasuccé, det vore häftigt med tanke på att flera av sommarens blockbusters hittills har känts så väldigt testosteronstinna. Heja Hanna! Banka på gubbsen bara!

Jag håller tummarna men jag tror inte på min egen förhoppning. Egentligen.

 

 

16 svar på ”HANNA”

 1. Nu var det ju ett bra tag sedan den hade premiär i resten av världen (april) och någon större succé blev den aldrig. Hyfsad film dock om än lite seg.

 2. Fiffi: Ja det tror jag absolut. Allt ska vara i samma tempo som Pirates, Transformers och dylika filmer för ungdomar nu för tiden. Lågt tempo verkar vara lika med tråkigt även för de yngre.

 3. Oj här var det flera saker som jag gillade: Ordet gäcka är ett mycket bra ord, tillsammans med torde och mitt eget påhittade ord ( enl svenska läraren ) nogsamt. Till min glädje har eleverna börjat använda detta ordet. He he.
  Chemical brothers gillar jag också och i kombination med actionscener måste filmen vara bra speciellt om den håller lite lägre tempo vilket jag gillar i actionfilmer. Och se där! Den går i Karlstad, kanske på torsdag. kan jag hålla mig ifrån T 3 är det bara bra.

  1. Filmitch:
   Det är mycket med filmen som är bra men en del som inte riktigt funkar också. Lösa trådar en masse till exempel. Jag tycker absolut du ska knalla iväg och se den 🙂

 4. Den här verkar vara för annorlunda för att missa (och så gillar jag alltid Blanchett). Förekommer det snö där i Finland?

  FYI så upplever jag sajten som seg för tillfället, sidorna tar en evighet att ladda.

  1. Jojjenito:
   Visst är det snö. Massor med snö i Finland.:)

   Vad gäller segheten så har jag inte märkt av det nu men jag ska kolla upp om det är nåt fuffens på gång.

 5. På din recension får jag intrycket att man aldrig riktigt får någon förklaring till varför de befinner sig i Finland till att börja med? Hade det inte varit lättare att förbereda tösen för ett normalt liv i, säg, San Fransisco?

  1. Sofia:
   Nej, jag tycker inte man fick nån riktigt bra förklaring, annat än att ska man uppfostras till att bli en mördarmaskin så vad är bättre än ett kargt, iskallt, toksnöigt landskap någonstans i den finländska ”ingenting”? 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.