KONTAKT

27 maj, 2015

Människor som brinner för något fascinerar mig. Det kan gälla vad som helst egentligen, fascinationen är inte beroende av att jag på riktigt förstår dessa människor. Alltså…folk som samlar på tändsticksaskar, träningsnarkomaner, väldigt belästa människor, såna som vinner frågesporter i smala nördiga ämnen, hjälparbetare som försakar ett “vanligt” liv för viljan att förändra, fågelskådare, pelargonuppfödare, personer som lägger ner själ och hjärta på att förstå och/eller bevisa sånt som vi andra dödliga knappt ens kan få in i knoppen existerar.

Som Eleanor Arroway (Jodie Foster) i den här filmen. Hon brinner. Satan alltså vad hon brinner för det hon vill göra.

Kontakt är baserad på en roman av Carl Sagan och varenda por av manuset andas att det är en verklighetens astronom, astrofysiker och kosmolog som ligger bakom. Det här är liksom en film om rymden – på riktigt – inget hotan-totan-science-fiction med värstingufos och sånt. Här får man banne mig gnugga geniknölarna och tänka efter själv genom filmens alla 150 minuter och regissören Robert Zemeckis skriver oss inte på näsan.

Jodie Foster är otroligt bra som Eleanor och Matthew McConaughey en bra motpol som hennes kärleksintresse Palmer Joss med en lite annan syn på vetenskapen.

Vill du läsa mer om filmen, klicka dig in på Flmr-Steffos blogg och läs hans hyllning av filmen. Full pott där. Hos mig “bara” en fyra men den är en värdig bubblare när det kommer till dom allra bästa filmerna från 1997. Den var etta både hos Flmr och Jojjenito.

{ 6 comments… read them below or add one }

Sofia maj 27, 2015 kl. 09:16

Men visst har du sett den förut? Gillar den skarpt även jag lite ifrågasätter Palmers roll i filmen — den känns lite lös där.

Svara

Fiffi maj 27, 2015 kl. 10:31

Sofia:
Ja jag har sett den förut, en gång precis när den kom och en gång för kanske….tio (?)…år sedan. Så jag hade den inte i färskt minne. Ville se om den innan vi gjorde 1997-listorna för att se om den platsade.

Svara

Jojjenito maj 27, 2015 kl. 09:23

Tjoho! Kul att du gillade den. Jag minns av nån bisarr anledning att jag åt en köttbullsmacka medan jag såg den (obs! hemma inte på bio).

Svara

Fiffi maj 27, 2015 kl. 10:31

Jojjenito:
Hahaha, skönt mervärdesminne! 😉

Svara

Cecilia maj 27, 2015 kl. 22:49

Jag tycker Contact är grym 🙂 Visste dock inte att filmen baserades på en bok av Carl Sagan. Vet du, min kompis Per gör en dokumentärfilm om verklighetens Jodie Foster/Eleanor… Den är under produktion: http://fosforproduktion.se/949-2/

Svara

Fiffi maj 28, 2015 kl. 07:10

Cecilia:
Spännande!! Vad kul!! Det där filmen ska jag hålla ett öga på! 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: