L4YER CAKE

 

 

 

 

 

 

 

 

Det börjar som så många gånger förr. En gangster ska göra den sista stöten innan det är dags att dra sig tillbaka. Suck. Att dom aldrig lär sig att man aldrig någonsin i något enda läge ska göra det där uttalat sista. Man ska aldrig åka det där uttalade sista åket i slalom, man ska inte springa det där uttalade sista varvet i skogen och man ska definitivt inte hoppa den där sista gången över hopprepet som sitter tajt uppspänt mellan köksstolen och diskbänken. Man kan få klara sig många år utan framtänder. Fråga mig. Det var jag som hoppade. ”Bara eeeeen gång till mamma. Sista, jag lovar!” Kaslaffffss. Hejsvejs tandläkarn.

Mr X (Daniel Craig) är en knarklangare från West End som planerar att sluta sitt gamla liv och börja på ett nytt men så får han den där frågan om den sista stöten, det sista uppdraget och han tackar ja. Det gäller försäljningen av en miljon ecstasytabletter och visst skulle det ge en stor hög sköna pund när allt är över men Mr X har dock inte kalkylerat med att knarket är stulet. Man kan säga att han hoppade den där sista gången och att han skulle ha varit glad om det bara var två mjölktänder i överkäken som rök.

Det var tydligen rollen som Mr X som gjorde att Daniel Craig blev aktuell som James Bond. Jag kan förstå det. Layer Cake är en bonnläppsversion av Bond som andas en hel del Guy Ritchie i hans bästa stunder. Jag gillar Daniel Craig även när han inte tar av sig kläderna, han är en trovärdig skådespelare i det mesta han företar sig och här funkar han finfint.

Mitt problem med filmen är att jag inte ser nåt problem. Jag engagerar mig inte trots att huvudrollsinnehavaren sitter brutalt i skiten, det blir bara en axelryckning, en gäspning, ett jaha för mig. Filmen i sig är absolut inte dålig men det är heller inget jag kommer bära med mig på minnenas promenad. Daniel Craig däremot, han har mycket av sin framtid att tacka den här filmen.

4 svar på ”L4YER CAKE”

 1. Det var ett tag sen jag såg filmen, men måste fråga, varför en 4 i filmens titel ? I Se7en förstår jag det, men kopplar inte riktigt vad fyran gör här 😉

  Hur som haver så minns jag att jag gillade filmen och detta var alltså innan Craig hade blivit Bond. Och när han blev Bond, ja då var det givet att det var denna roll som avgjorde saken.

  Filmens regissör är förresten Matthew Vaughn som senare gjorde Kick-Ass och nu senast X-Men: First Class. Och jag har en känsla av att han där regisserade kommande Bond, nämligen Michael Fassbender. Och inte helt omöjligt att det blir just Vaughn som regisserar honom som Bond en vacker dag…

  1. Movies-Noir:
   Jag har inget bra svar på din fråga. Det kanske bara blev en snygg logga av det hela? 😉 Egentligen ska det nog stå L4YER CAKƐ till och med.

   Fassbender skulle för övrigt bli en utsökt Bond tror jag. Han skulle å andra sidan bli en fantastisk John Blund också och en toppenfin Jesus och en förträfflig Helmut Kohl om det ska göras en film om honom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.