Veckans Aaron: Meet Bill

Vad kallar man en sån som Bill i den här filmen? Dörmatta? Överkörd? Stackare? Offer? Idiot?

Mentalt blir han i vilket fall rövknullad av både sin fru, sin svärfar och i viss mån sig själv. Han har gift in sig i en rik familj, han har fått ett toppjobb på den familjeägda banken av sin svärfar, hans fru bedrar honom, alla pengar han har på banken är frugan förmyndare över, han tröstäter Snickers och ser med  fasa hur magen bara växer och växer och egentligen vill han inget annat än att sälja munkar. Bill är helt enkelt inte nöjd med en endaste promille av sitt liv.

Såna här filmer är ganska svåra tycker jag. Dom säljs in som komedier men är sällan riktigt roliga. Samtidigt är dom betydligt skojigare än ett vanliga ”standarddraman”. Fast det ÄR ett drama. Ju. Såklart. Klart det är ett drama och självklart går det att skratta åt det om man är lagt åt det hållet. Själv ler jag mest i mjugg ibland fast det betyder inte att jag inte bryr mig eller att jag inte blir varm i magen för det blir jag, filmen manar bara inte till gapflabb.

Det som är skönt med Bill är att han till slut reagerar. Han reagerar på en himla massa sätt. Överreaktion är ett understatement men å andra sidan, vem fan hade inte överreagerat i hans läge?

Att se Aaron Eckhart överreagera är faktiskt ganska underhållande. Han har oftast ett sådant kontrollerat yttre att det inte behövs så mycket för att han ska kännas ”kräjsy” men här är han både galen och halvgalen och filmen är en rätt puttrig skapelse. Sen gör det inte ett dugg ont att se honom fuldansa till Röyksopp.

Jag tycker om i princip alla skådisar som är med, allt från Elizabeth Banks som frugan till Percy Jackson-killen Logan Lerman som Bill blir mentor åt, till Kristen Wiig som håller i munkförsäljnings-franschisen. Det är Jessica Alba som blir det svarta fåret, men så är det ofta för mig. Hon gör inte mycket nytta i filmvärlden.

4 svar på ”Veckans Aaron: Meet Bill”

 1. Har du ”den här veckan kommer jag bara att tipsa om intressanta filmer” veckan? Även denna film verkar vara intressant. Män och kvinnor som överreagerar är härligt att se på film, i verkligheten mindre roligt.
  Snäll Görans psykbryt i Tillsammans till tonerna av Bo Hanssons Sagan om ringen platsar in som etta på den eventuella överreaktionslistan

  1. filmitch:
   Nej, jag har inte tänkt nåt speciellt med veckans filmer, vilket jag i och för sig sällan gör, det blir som det blir liksom. Men jag är glad att du tycker filmerna verkar vara intressanta. Hoppas du tycker detsamma om/när du sett dom 😉

 2. Dessa filmer är alltid en ohyggligt svår balansgång, låter som samma ”problematik” som tex Dan in Real Life. För dramatiska för att man ska kunna skratta riktigt helhjärtat men ändå ligger det en air av komedi över hela filmen som lätt kan störa de dramatiska elementen.

  1. Sofia:
   Jättebra jämförelse med just Dan in real life. Där visste jag inte riktigt om/när jag skulle skratta, fast det var roligt så var det liksom FÖR tragiskt… Det är nog den balansgångskoden som Woody Allen knäckt i många av sina roligaste filmer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.