PUSHER

Det är mycket Kim Bodnia härhemma nu. Det har en enkel förklaring och den stavas: Bron.

TV-serien Bron som går på SVT på onsdagkvällar är det bästa jag sett på TV på mycket länge och mycket av detta kan tackas just Kim Bodnia då han har en av huvudrollerna som den danske polisen Martin Rohde.

Men mellan varven då, vad ska jag göra för att mätta min Bodnia-abstinens? Jo! Jag grottar ner mig i den danska filmskatten såklart. Kim Bodnia (liksom Mads Mikkelsen) är med i det mesta som produceras i Danmark och trots att jag sett en hel del filmer med Bodnia ser jag honom i ett helt annat ljus nu. Därför ser jag om Pusher, det var i alla fall femton år sedan sist.

Pusher handlar om en heroinhandel slår fel. Langaren Frank (Bodnia) ska sälja brunt pulver till en desperat svensk snubbe han bodde granne med på kåken (Peter Andersson). Men dealen går käpprätt åt helvete då polisen finns på plats och syr in Frank. Han hann aldrig få pengarna av svensken och blir alltså själv skyldig sin leverantör dom där flera-hundra-tusen kronorna. Hur ska han få tag i dom? Bråttom är det ju också. Hans liv står på spel och vad gör man inte när man ser döden i vitögat?

För att riktigt komma in i den danska knarkarstämningen valde jag att se filmen utan text. Nej, nu ljög jag lite. Textningen funkade inte så jag hade inget val annat än att inbilla mig att jag gjorde det för den danska konstens skull. Tyvärr är inbillningen också rent skitsnack för jag har jättesvårt att förstå danska och jag får koncentrera mig som en närsynt hök för att hänga med. Men jag försökte och jag är tacksam att jag sett filmen förut, annars hade hela filmupplevelsen varit ett stort skämt.

Regissören Nicolas Winding Refn är bra på att inte krångla till grejerna. Han berättar historien enkelt och effektivt och det är inte särskilt snyggt men vem fan tror att en knarklangares liv är snyggt? Inte jag i alla fall. Nej, det här är verklighetstroget och köttigt och jag känner med Kim Bodnias Frank i allt han företar sig. Han har en hållning som i profil och i jämförelse får E.T att se rakryggad och stelopererad ut men jag förstår honom. Vilket pissliv han har. Vilken skitsituation han satt sig i. Usch alltså. Det är pis og papir. Frank har verkligen jokket i spinaten.

 

10 svar på ”PUSHER”

 1. Franke… Måste ta och se om den här. Känns också som det måste ha varit femton år sen och även om jag minns att jag gillade den skulle det vara som att se en ny film. Tack för tipset !

  Men att se den utan text ? Nej, det funkar inte, inte med danska, no way !

    1. Movies-Noir:
     Inte alls och definitivt inte på att förstå danska. Men bra fantasi och gott minne räcker långt 🙂

 2. Pusher är galet bra! Jag köpte den på VHS från Pajala marknad för många år sen, hade inte alls hört talas om den. Blev helt knockad av filmen! Kim Bodnia och Mads Mikkelsen är klockrena i filmen och den är ju filmad så det blir lite dokumentär känsla när man ser den.

 3. Mnja, säger jag från min kant. Skulle väl behöva se om den för att vara riktigt rättvis; vill minnas att jag tyckte den var ok men inte så mycket mer. Mest kanske för att jag upplevde själva story som så standard.

   1. Skulle som sagt behöva se om för att vara riktigt rättvis men iom att jag inte är sådär överdrivet förtjust i Mads så är Pusher kanske en lost cause för min del.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.