RÄDDA MENIGE RYAN

24 februari, 2010

Om jag nu ger mig in i krigsfilmsgenren (efter gårdagens recension av Full Metal Jacket) så har jag inget val annat än att ge mig i kast med denna storfilm.

Rädda menige Ryan kom 1998, utspelas under andra världskriget, under invasionen av Normandie.
Den regisserades av Steven Spielberg och han fick en Oscar för bästa regi. Det säger faktiskt det mesta om filmen.

Ingen skådelspelare vann, filmen vann inte men herr Spielberg är en rackare på att regissera sina skådespelare. Hurra hurra! Här har du din guldgubbe!

För det är just det som är problemet med Rädda Menige Ryan. Det är ett gäng toppenskådespelare som leker krig i 170 minuter. Det må vara hur häftigt filmat som helst (för det ÄR det), det må vara hur trovärdiga scener som helst (för det ÄR det), det må vara hur coolt ljud som helst (eller icke-ljud under de första 20 minutrarna) och hemskheterna skildras blodigt som sig bör i en krigsfilm.

Meeeeeeen…(Tony Irving hade inte sagt det bättre)…det är Tom Hanks i splitterhjälm, inte kapten John H. Miller i splitterhjälm.
Det är Edvard Burns i stridsuniform, inte Richard Reiben i stridsuniform. Detsamma gäller resten av dom stora skådisar som jag sett i så mycket annat: Tom Sizemore, Ted Danson, Giovanni Ribisi, Vin Diesel och Ted Danson.
Att det sen är Matt Damon som ska räddas, inte menigt Ryan, gör att det inte är spännande en enda sekund efter öppningsscenen.

Öppningsscenen på 24 minuter som beskriver landsättningen på Omaha Beach, 6 juni 1944 ÄR superhäftig och skitläskigt och bra gjord på alla sätt och vis men sen är det 150 minuter kvar och jag skruvade på mig av leda under hela tiden när jag såg den på bio och jag skruvar på mig i soffan när jag ser om den i min naiva tro att jag ska omvärdera den nu när jag “blivit lite äldre”.

Det gör jag inte. Jag gillar inte Rädda menige Ryan. Jag har spenderat många timmar i otaliga kök på många fester diskuterande denna film med alkoholstinna snubbar som tycker jag är en mesfitta som inte förstår storheten i denna.

Då är jag en mesfitta.
En stolt mesfitta.

 

{ 5 comments… read them below or add one }

Nemo februari 24, 2010 kl. 12:42

Det finns egentligen bara fyra krigsfilmer som är värda namnet;
"Gå och Se"
"Järnkorset"
"Apocalypse Now"
"Okänd soldat" (finsk version från 80-talet)
Åtminstone i Nemos hylla…

Håller med om att Ryan lider av kändisfejjor i hjälm. Okänd soldat – alltså. 3 timmarsvansinne du aldrig glömmer

Svara

f i f f i februari 24, 2010 kl. 19:39

Nemo:
Då borde jag alltså ge Okänd soldat en chans? Apocalypse Now har jag sett, men den fastnade inte hos mig. Nejdu, det här är en genre som inte direkt är nån favvis alls.

Svara

Nemo mars 9, 2010 kl. 10:46

Kan du hitta Okänd Soldat – så tjoa till – för den är sååå bra.

En nutida rysare är förstås Hurt Locker – den kvalar ocksåp in högt på "krigets vansinnes-listan"

Svara

f i f f i mars 9, 2010 kl. 14:53

Nemo:
Så du har sett den?
Jag kan väl inte säga att jag är skitnyfiken, men nu när den vann så mycket priser måste jag ge den en chans. 🙂

Svara

Sofia april 23, 2010 kl. 19:12

Framförallt tycker jag att Ryan känns väldigt standard — man gjorde inga som helst ansträngningar att ta sig bort från krigsfilmsmanus 1.0

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: