THE EXPENDABLES 2

Om inte Sylvester Stallone hade saknat sina gamla polare så mycket att han drog ihop projektet The Expendables så hade min lilla blogg antagligen fortfarande varit mikroskopiskt liten. Mängder med läsare hittade min blogg under några augustiveckor 2010 och ganska många har stannat kvar sen dess. Jag har alltså föga otippat Stallone att tacka för mycket.

Egenligen är det jag som borde fira honom, baka en jättetårta, sjunga en trudilutt, pussa lite på kinden men vad händer? HAN typ tackar MIG dels genom att göra en uppföljare till den där filmen som var sååå dålig och så nostalgisk underbar på en och samma gång OCH han odlar en långtradarmusche som jag tycker är det snyggaste som finns på var man med fungerande skäggväxt.

Stallone gav som grädde på moset fan i att regissera denna uppföljare och jag tror fler än jag gör vågen åt detta. Simon West (Conair, The Mechanic, Lara Croft: Tomb Raider) fick förtroendet och med honom bakom ratten så har The Expendables 2 blivit en långt mycket bättre film än ettan någonsin var.

Där ettan enbart var en totalt obegriplig historia med korniga actionscener ingen människa förstod sig på, där har tvåan morskat på sig i alla dimensioner. Historien är någorlunda vettig, fortfarande grovporig och hoppig men jag hänger i alla fall med på vad som ska hämtas, vem som ska räddas och ungefär varför. Actionscenerna är totalmaxade sett till ljud, våld och skottsalvor och jag kan inte för mitt liv förstå hur dessa expendablesmän kan se skillnaden på elaking och ortsbefolkning men det kanske dom inte ens gör? Det kanske inte finns hederliga människor i dom avkrokar gänget besöker? Nåja. Alla dör. Det kan jag skriva utan att spoila allt gör mycket. A L L A dör förutom dom själva. Det går inte att sitta i biosalongen och vara blödig på det viset, här är det klaffs och slaffs och pow och kabooook från början till slut and I loooooove it!

Självklart är det Sylvester Stallone som har mest screentime, hallåååå, han är ju den tuffaste av dom alla! Dessutom är han den av åldermännen som trots att han ser ut som en rik tant med nageltrång i ansiktet ändå åldrats med skön pondus och värdighet. Arnold Schwarzenegger är motsatsen, han ser precis ut som den där vaxdockan på Madame Tussaud som föreställer honom med halvt huvud i Terminator 2 och om han var en rackig skådis förr så är det ingenting mot vad han är nu. Sweet baby Jesus vad han bör hålla sig borta från filmmediet.

Jean-Claude van Damme är den nya stjärnan i gänget och han gav upphov till flera gapskratt hos mig. Med lite vitare puder i ansiktet skulle han nämligen vara en fotostatkopia av Heath Ledger´s Joker i The Dark Knight. Han är pinsamt pinsam som storskurken Vilain men bjussar på sig själv ändå på nåt underligt sätt. Annars är Dolph Lundgren klockren som galne Gunnar, Terry Crews (som var så rolig i White chicks) får in några oneliners så får mig att skratta så tårarna rinner och Jason Statham är sådär charmigt engelsk stenhård som bara han kan vara.

Det som gör att filmen höjs ett snäpp i mina ögon är scenerna mellan Stallone´s Barney och Liam Hemsworths´s Billy. Det är fina scener som känns äkta på ett sätt jag sällan ser i denna typ av film. Det är också dessa scener som gör att filmens andra halva fungerar riktigt bra och faktiskt – tro´t eller ej – gör filmen en smula känslosam.

Vad gäller kvinnlig fägring i filmen så är Maggie (Nan Yu) rätt ensam men bara för att hon finns betyder det inte att hon är väsentlig för handlingen. Amanda Ooms är med nån minut och gör det hon kan med sin lilla roll. Hon fick klappa Stallone på bröstmuskeln, något som jag själv skulle se som en redig lönebonus, men annars spelar hon mest östeuropeiskt uppriven.

För att sammanfatta mina känslor för The Expendable 2: Jag VET att det här är skitfånigt, larvigt, överdrivet, macholasse-nostalgi-dravel men det struntar jag i. Jag njöt av varenda sekund av filmen! Jag kan blunda för styltigt uttalad dialog, för hackiga klipp och för att det går att flyga mellan Nepal-Kina-USA på två minuter. Hela filmen är fullkomligt o-trolig men det är också det som gör att den funkar. Att se dom här farbröderna tillsammans gör mig varm i magen och jag känner mig alldeles kär nu.

Stallone har händer, underarmar och en mustasch jag skulle kunna döda för. Så är det. Fram med geväret. KABOOOM liksom.

Filmen:

Stallones truckermusche:

Andra filmbloggar som skrivit om filmen: Flickorna,  film4fucksake och Addepladdes j-la filmblogg.

 

20 svar på ”THE EXPENDABLES 2”

 1. En hyllning som heter duga, men det var kul att se att gubbsen lyckats lyfta sig lite. Visst är det skönt med de här filmerna som man _vet_ är kackiga men som man ändå lyckas njuta ohejdat av 😀 Fast jag vill propagera för ett välansat skägg över långtradarvarianten.

 2. Yes! Stallone och Hemsworth var fina och det gav faktiskt en liten känsla och dimension till den härligt galna filmen.

  Nicholas Cage har skrivit på för trean hihihi!

 3. Eftersom jag inte fann The Expandables (ettan alltså) speciellt bra så kommer jag med största sannolikhet inte se denna. Inte på bio iaf.

  Synd att Stallone/Arnold inte gjorde lite film tillsammans på 80-talet. Det hade blivit mycket bättre. Det är där de hör hemma…

  1. Movies-Noir:
   Med tanke på att ettan fick en etta även av mig som är hyfsad stalloneskadad så kanske du borde ge den här åtminstone en liiiiten chans. Det är klasskillnad mellan denna och första filmen. Jag lovar.

    1. Movies-Noir:
     Ettan enbart som film betraktad var rent bedrövlig. Det fanns absolut ingenting att gilla med den OM man inte har känslomässiga och nostalgiska förhållanden till skådespelarna (därav en solklar glädjesprittande femma till Sly). Den här filmen har en hel del på plussidan – om man inte analyserar den för hårt;)
     Den är charmig, har litervis med självdistans och coola actionscener. Jag fick precis vad jag förväntade mig.

 4. Var inte alls förtjust i ettan och känner mig lite tveksam till att se den här på bio men i mitt fall är det Statham som drar. Å andra sidan vad är det för fel med att se lite action på bio om det är underhållande? Gillar oxå S.S mustach en höjdare 🙂

  1. filmitch:
   Hittade den här kommentaren i skräppostfiltret nyss. Vet inte varför den hamnat där men jag kanske måste kika där lite oftare….?

   Statham var bra i filmen. Stenhård som vanligt. Men du kan lugnt vänta tills den kommer på DVD, det är ingen tvättäkta biofilm på det sättet.

 5. Jag har inte sett ettan och jag tror aldrig att jag kommer att se den heller. men tvåan, du får mig att vilja se den, den verkar lite charmig på något sätt haha

 6. Filmen var riktigt underhållande tycker jag. Och Dolph Lundgren är riktigt trevlig, lyckades få en intervju med han i förra veckan.

  1. Erik:
   Din kommentar hade hamnat i skräppostfiltret :/

   Som jag skrev hos dig efter att ha läst intervjun med Dolph (som ju för övrigt är sjukt skön) – du får försöka haffa Sly nästa gång 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.